Alternative fibre er vigtige i fremtidens emballager

Alternative fibre er vigtige i fremtidens emballager

Papkasser af tusindfryd, halm, græs og kakaoskaller. Tang som erstatter plast, og landbrugsaffald som bliver brugt til produktion af emballagematerialer. Det er nogle af de indsatsområder emballageproducenten DS Smith ser nærmere på for at kunne gøre fremtidens indpakning af dagligvarer mere grøn

Som leverandør af emballageprodukter er DS Smith ved at afprøve nye og innovative materialer til fremstilling af papir og emballage. Nogle af de råvarer, der bliver testet, er halm, tusindfryd, hamp, kakaoskaller og tang.

Virksomheden afprøver i øjeblikket en række alternative fibre til emballageproduktionen.

Der er afsat 870 mio. kr. til et udviklings- og innovationsprogram, som skal være med til at fremskynde arbejdet med den cirkulære økonomi.

Programmet undersøger muligheden for at benytte forskellige typer fibre. Ønsket er at opnå en større bredde af råvarer til produktion af emballage.

DS Smith udforsker også brugen af etårige planter som blomsten tusindfryd samt landbrugsaffald i forhold til deres fiberegenskaber og potentiale til papirproduktion.

Ifølge DS Smith selv, har virksomheden ligeledes gennemført emballageindustriens første forsøg med at undersøge, hvordan tang kan bruges som råvare til karton, papirindpakning og papbakker for på den måde at kunne fjerne plastik fra al emballage.

DS Smiths Innovationsteam eksperimenterer lige nu med kakaoskaller til karton i chokoladeemballage, og de kigger også på andre materialer, der har en god miljøprofil.

Det kan være landbrugsaffald som halm og etårige planter som hamp eller elefantgræs. De ser umiddelbart ud til at kræve betydelig¹ mindre energi og vand at producere end nogle af de traditionelle råvarer, der bliver brugt til papirfremstilling.

Thomas Ferge, Paper and Board Development Director hos DS Smith siger:

- Belastningen af planeten er mere tydelig end nogensinde, derfor er det vigtigt at vi med vores forskning har potentiale til at mindske presset på skovene og beskytte planetens naturressourcer.

- Ud over at se på hvordan vi optimerer de kendte genbrugspapirfibre, som vi allerede bruger, er der udsigt til at kunne bruge andre råvarer såsom elefantgræs, hamp, landbrugsaffald og tang i den næste generation af emballageløsninger. Det er alt sammen en del af vores mål om at få mest muligt ud af hver eneste fiber, vi bruger inden 2030.

DS Smith har testet nye materialer med forskellige forskningspartnere. I et innovativt pilotprogram undersøgte DS Smith og Sveriges Forskningsinstitut (RISE), hvordan egenskaberne fra halm og tang potentielt kunne fungere som et emballageprodukt sammenlignet med mere traditionelle materialer, herunder genanvendt hårdttræ og nåletræ.

Som en del af DS Smiths ”Now and Next” bæredygtighedsstrategi har virksomheden en ambition om at optimere fiberanvendelsen til individuelle forsyningskæder i alle nye emballageløsninger inden 2025 og optimere fibrene for hver forsyningskæde inden 2030.

DS Smiths arbejde med fiberoptimering og bredere bæredygtighedsfremskridt er beskrevet i den seneste bæredygtighedsrapport.

-hawin

  1. Nye processer indikerer op til 50 % mindre energi og 95 % mindre vand end traditionelle pulpfremstillingsprocesser.

 

17/10 2022
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage