57.000 elever bliver klogere på plast

57.000 elever bliver klogere på plast

I denne måned deltager 57.000 skole- og gymnasieelever fra hele Danmark i Masseeksperimentet 2019 – en landsdækkende undersøgelse og kortlægning, som skal gøre os klogere på plast i naturen. En række af Plastindustriens medlemmer har bidraget med materiale

Et rekordstort antal elever fra skoler og gymnasier landet over vil i årets Masseeksperiment udføre verdens første nationale, videnskabelige kortlægning af det plast, som efterlades i naturen. Resultaterne vil give afgørende ny viden, som fremover kan anvendes til at forebygge plastforurening.

Masseeksperimentet er en del af Naturvidenskabsfestival, der arrangeres af det nationale naturfagscenter Astra. Det er udviklet i samarbejde det danske center for forskning i marin plastforurening, MarinePlastic.

Ti af Plastindustriens medlemsvirksomheder har bidraget med PLASTLAB-kasser, der er blevet sendt ud som en del af det materialekit, de deltagende skoler får tilsendt. Astra har desuden udviklet et redskab, en såkaldt ’polymer-identifikationsnøgle’, som eleverne kan benytte, når de arbejder med bestemmelse af polymerindholdet i det plast, de finder.

– Vi har udviklet nøglen bl.a. med inspiration fra den nøgle, Plastindustrien præsenterer i sit undervisningsmateriale. Nøglen og PLASTLAB materialerne er allerede nu en stor succes i undervisningen. Lærerne er utrolig glade for denne del af kittet, og jeg er sikker på, at PLASTLAB får et langt liv i undervisningen på de danske skoler, fortæller projektleder for Masseeksperimentet, Lene Christensen.

PLASTLAB-kasser understøtter undervisningen
PLASTLAB-kasserne blev for første gang lanceret i december 2018. Undervisningsmaterielet, som både indeholder en materialesamling, et forsøgshæfte samt en stor mængde information om de mest udbredte plasttyper, er siden blevet uddelt til adskillige danske skoler og gymnasier.

Rasmus Gruusgaard

– Det har været en fornøjelse at bidrage med 2.200 sæt PLASTLAB undervisningsmateriale. Det rummer en række forsøg til typebestemmelse af plast og nogle perspektiver på plast, der kan danne udgangspunkt for gode diskussioner i undervisningen om plast i naturen, øget genanvendelse og mere cirkulær økonomi, fortæller Rasmus Grusgaard, innovationskonsulent i Plastindustrien.

Under Masseeksperimentet skal elever systematisk indsamle plast fra danske strande, marker, parker, gader og skove. Efterfølgende vil eleverne undersøge det, de har fundet ved hjælp den polymer-bestemmelsesnøgle, der er udviklet til eksperimentet.

Brugbar viden om plast i naturen
Rasmus Grusgaard er begejstret for, at Masseeksperimentet i år skal bidrage til at indsamle data om problematikken omkring plast i naturen.

– Det er positivt, at ASTRA går sagligt til værks og anerkender, at plastmaterialerne er uomgængelige for vores moderne levestandard, og at forureningsproblemet i høj grad skyldes forkert adfærd. Det er rart, at vores budskab om genanvendelse af plast blåstemples af ASTRA og kommer ud til så mange elever og lærere, fortæller han.

Masseeksperimentets resultater vil blive registreret i databasen Marine Litter Watch, som er udviklet af Det Europæiske Miljøagentur. Elevernes kortlægning kan således få betydning for kommende europæisk regulering og lovgivning på området

– Masseksperimentet er spændende, fordi det er en national kortlægning, hvor de indsamlede data bliver offentligt tilgængelige og kan lære samfundet om karakteren af og årsagen til plastforurening, siger Rasmus Grusgaard.

De ti medlemsvirksomheder af Plastindustriens, som har  bidraget til udviklingen af undervisningsmaterialet PLASTLAB er:

Controlled Polymers, Erteco Rubber & Plastics, HH Plastkombi, Plastcom, Plastmo, Resinex, RPC M&H Plastics, Superfos – en virksomhed i Berry Global, Faerch Plast og Aage Vestergaard Larsen A/S.

Selve Masseeksperimentet gennemføres hvert år i ugerne 38, 39 og 40. Titlen på dette års Masseeksperiment er 'Plastforurening i vand'.

-lipe

23/9 2019
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K-2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud