51 millioner til fremtidens fødevareforskning

51 millioner til fremtidens fødevareforskning

Nyt, højteknologisk laboratoriecenter bliver etableret i samarbejde mellem Aarhus Universitet, DTU, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut. Under navnet Foodhay skal centeret medvirke til at udvikle sundere og mere bæredygtige fødevarer og mindske madspild

Ny viden om ingredienser, der eksempelvis kan forlænge holdbarhed på fødevarer. Eller forskning i forbrugeradfærd, så butikkerne kan præsentere det sunde og bæredygtige bedre. 

Forskningsinfrastrukturen FOODHAY med Aarhus Universitet i spidsen får en bevilling på 51,5 millioner kroner. Dermed får danske fødevareforskere og virksomheder helt nye muligheder.

- Der er et stort potentiale i sundere og mere bæredygtige fødevarer – både for virksomhederne, for vores sundhed og for klimaet. Eksempelvis ryger alt for meget mad i dag i skraldespanden, fordi holdbarhedsdatoen er udløbet. Med FOODHAY får forskerne en vigtig platform til at udvikle ny viden, der kan forlænge holdbarheden – med forskning frem for kemikalier, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

  Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Foto: Jens Honoré.

Blandt andet vil der være simuleringer af forbrugeres fødevareindkøb kombineret med sanse- og adfærdsoplevelser. Det kan give svar på, hvorfor vi vælger et produkt frem for et andet med samme pris. Og med FOODHAY anskaffes instrumenter, der kan undersøge råvarer og ingredienser ned til mindste bestanddel. Det er afgørende, hvis nye og grønne proteinkilder skal udvikles.

- Regeringen har indgået klimapartnerskaber med blandt andet fødevare- og handelsbrancherne, og forskning og innovation er central, hvis vores virksomheder skal producere og sælge mere klimavenligt, så vi indfrier vores fælles grønne ambitioner, siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

FOODHAY etableres i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Arla og Teknologisk Institut, og det samlede budget bliver på 103 millioner kroner. Flere virksomheder og organisationer støtter og vil deltage i forskningen hos FOODHAY. FOODHAY er et forslag fra Dansk Roadmap for Forskningsinfrastruktur 2015.

-lipe

9/12 2019
  • Gin på kande og musikalsk whisky

    Gin på kande og musikalsk whisky

    emballage ›Den engelske emballageproducent Hunter Luxery har specialiseret sig i at skabe kunstneriske designs, der samtidig udvider grænserne for teknikken, til nogle af verdens mest kendte mærkevarer. Her er et par eksempler fra spiritusbranchen:
  • Villum Fonden støtter forskning i genanvendelse af plast

    Villum Fonden støtter forskning i genanvendelse af plast

    emballage ›Kemiker og professor i organisak kemi på Aarhus Universitet, Troels Skrydstrup, er en af 11 topforskere, som modtager 30 millioner kroner fra fonden. De skal bruges på et projekt om Kemisk genanvendelse af svært nedbrydelige plasttyper
  • Dansk Træemballage køber Karl Hedin Emballage

    Dansk Træemballage køber Karl Hedin Emballage

    emballage ›Ejerne af svenske Karl Hedin Emballage og Dansk Træemballage, DTE har underskrevet en aftale om, at DTE overtager 100 % af aktierne i Karl Hedin Emballage og dets datterselskaber. Overtagelsen vil finde sted den 9. maj 2025
  • Innovative etiketteringsløsninger til fødevareindustrien

    Innovative etiketteringsløsninger til fødevareindustrien

    emballage ›IFFA er en vigtig messe for fødevareforarbejdningsindustrien. I år år er der fokus på mindre miljøbelastende praksisser, på innovation og digitalisering. Messe Frankfurt afholder messen i starten af maj måned. Blandt udstillerne er danske HM Systems
  • Høje standarder i ny aftaler om genanvendelse af glas og metal

    Høje standarder i ny aftaler om genanvendelse af glas og metal

    emballage ›Danmarks største kollektiv ordning, VANA, har netop udvalgt og indgået aftaler med de sorterings- og genanvendelsesanlæg, som fremover skal behandle danskernes glas- og metalemballage. Aftalerne stiller ambitiøse krav, og forventningen er, at de kan understøtte et bredt investerings- og kvalitetsløft til hele branchen
  • Ultralyd forbedrer tørringsprocesser i emballagefremstillingen

    Ultralyd forbedrer tørringsprocesser i emballagefremstillingen

    emballage ›Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør
  • Millioner af mus får ny emballage

    Millioner af mus får ny emballage

    emballage ›Elektronikvirksomheden Logitec dropper med egne ord engangsplast een pakke ad gangen. Ved udgangen af i år vil virksomhedens computermus udelukkende blive pakket i papirmateriale og dermed spare 660 tons plastik
  • Papirposer designet til kemiske pulvere

    Papirposer designet til kemiske pulvere

    emballage ›Emballagevirksomheden Mondi har sammen med kemivirksomheden Evonik udviklet en genanvendelig letvægtspose til pyrogen silica, der bruges som tilsætningsstof i forskellige industri- og forbrugerprodukter