45 mio. kr. til forskning i fødevaresystemerFoto: Unsplash.com

45 mio. kr. til forskning i fødevaresystemer

Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra EU som ledende partner i et nyt forskningsprojekt med en samlet bevilling på 45 millioner kroner. I samarbejde med førende europæiske universiteter skal projektet styrke tværfaglig forskning i fødevaresystemer der er så bæredygtige som muligt

Store landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed.

Supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og forsyningskæder der er så bæredygtige som muligt.

Eller globale fastfoodkæder og fødevareproducenter, der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller produktionsmetoder, der er mere bæredygtige end man tidligere har set.

Der er mange eksempler på presserende udfordringer med vores fødevaresystemer, ikke blot i Danmark, men også på globalt plan.  

I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger der er mere bæredygtige end hvad man tidligere har kunnet levere.

På et overordnet plan skal projektet styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde med fokus på fødevaresystemer, der er så bæredygtige som muligt. 

Kompleks problematik
Stine Rosenlund Hansen, leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som er komplekse på flere områder:

- Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil.

Fx har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion. 

Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring, siger Stine Rosenlund Hansen. 

Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer, forklarer hun:

- Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer.

Om projektet:  

  • Titel på forskningsprojekt: FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network
  • Bevillingsmodtager: Lektor Stine Rosenlund Hansen, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC
  • Bevillingsgiver: Horizon Europe (EU’s rammeprogram for forskning og Innovation 2021-2027). 
  • Bevillingen: RUC’s projektbudget er 9,7 mio. kr. ud af et samlet projektbudget på 44,7 mio. kr. 
  • Projektperiode: 2024-2028

Fakta - Hvad er et fødevaresystem? 
Et fødevaresystem er det komplekse netværk af aktiviteter, processer og aktører involveret i produktion, distribution, og forbrug af fødevarer. Det omfatter alt fra jordbrug og fiskeri til transport, forarbejdning, detailhandel, foodservice og forbrug. Fødevaresystemet udgøres af sammenhængende processer på tværs af alle disse led, hvor beslutninger og praksisser påvirker miljøet, økonomien og samfundet. Det inkluderer også aspekter som bæredygtighed, ernæring og fødevaresikkerhed, hvilket gør det til et centralt element i diskussionen om at skabe mere bæredygtige og ansvarlige fødevarepraksisser på globalt plan.

11/12 2023
  • Gin-kande hyldet i London

    Gin-kande hyldet i London

    emballage ›Det var ikke alene ideen, men emballagens mange anvendelsesmuligheder, der fik juryen til at uddele innovationsprisen til Hunter Luxery under den forgangne London Packaging Week
  • Fiberlåg er nu fuldt konkurrencedygtige

    Fiberlåg er nu fuldt konkurrencedygtige

    emballage ›Svenske Blue Ocean Closures meddeler, at den nyeste generation af skruelåg af fiber nu kan matche - eller ligefrem være bedre end - plastik i materialeomkostninger - samtidig med, at de sænker energiforbruget
  • Dansk madspild trækker gennemsnittet ned

    Dansk madspild trækker gennemsnittet ned

    emballage ›Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nyligt offentliggjorte tal fra Eurostat. Too Good To Go kalder tallene “et alvorligt wakeup call”
  • Lettere banankasser til barsk bølgegang

    Lettere banankasser til barsk bølgegang

    emballage ›Sammen med en bananeksportør fra Ecuador har Mondi udviklet en transportkasse af 40 procent genanvendt fiber, som vejer mindre men bevarer styrken under 33 dages containertransport
  • 'Oplysende' udpakning med Burgopak

    'Oplysende' udpakning med Burgopak

    emballage ›Med enheden 'HALO' præsenterer emballageproducenten en teknologi, der under udpakning belyser indholdet. Og kunderne opfordres til kreativt genbrug
  • Bedre greb om større volumener

    Bedre greb om større volumener

    emballage ›Smurfit Westrock har lanceret sin nye PPWR-venlige, 5 liters Bag-in-Box Powergrip til bl.a. rengøringsmidler, olier, og agrokemiske produkter
  • Pantforsøg med take-away emballage i København

    Pantforsøg med take-away emballage i København

    emballage ›I samarbejde med virksomheden New Loop vil Københavns Kommune i første omgang i indre by teste genbrugsordning af takeaway-kopper til varme drikke
  • Banebrydende genbrug af medicinsk emballage

    Banebrydende genbrug af medicinsk emballage

    emballage ›Producenten Coveris og en række partnere har samarbejdet om at skabe et fuldstændig lukket kredsløb for kontaktfølsomt plastik i sundhedssektoren. Det er det første af sin art