45 mio. kr. til forskning i fødevaresystemer
Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra EU som ledende partner i et nyt forskningsprojekt med en samlet bevilling på 45 millioner kroner. I samarbejde med førende europæiske universiteter skal projektet styrke tværfaglig forskning i fødevaresystemer der er så bæredygtige som muligt
Store landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed.
Supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og forsyningskæder der er så bæredygtige som muligt.
Eller globale fastfoodkæder og fødevareproducenter, der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller produktionsmetoder, der er mere bæredygtige end man tidligere har set.
Der er mange eksempler på presserende udfordringer med vores fødevaresystemer, ikke blot i Danmark, men også på globalt plan.
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger der er mere bæredygtige end hvad man tidligere har kunnet levere.
På et overordnet plan skal projektet styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde med fokus på fødevaresystemer, der er så bæredygtige som muligt.
Kompleks problematik
Stine Rosenlund Hansen, leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som er komplekse på flere områder:
- Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil.
Fx har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion.
Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring, siger Stine Rosenlund Hansen.
Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer, forklarer hun:
- Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer.
Om projektet:
- Titel på forskningsprojekt: FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network
- Bevillingsmodtager: Lektor Stine Rosenlund Hansen, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC
- Bevillingsgiver: Horizon Europe (EU’s rammeprogram for forskning og Innovation 2021-2027).
- Bevillingen: RUC’s projektbudget er 9,7 mio. kr. ud af et samlet projektbudget på 44,7 mio. kr.
- Projektperiode: 2024-2028
Fakta - Hvad er et fødevaresystem?
Et fødevaresystem er det komplekse netværk af aktiviteter, processer og aktører involveret i produktion, distribution, og forbrug af fødevarer. Det omfatter alt fra jordbrug og fiskeri til transport, forarbejdning, detailhandel, foodservice og forbrug. Fødevaresystemet udgøres af sammenhængende processer på tværs af alle disse led, hvor beslutninger og praksisser påvirker miljøet, økonomien og samfundet. Det inkluderer også aspekter som bæredygtighed, ernæring og fødevaresikkerhed, hvilket gør det til et centralt element i diskussionen om at skabe mere bæredygtige og ansvarlige fødevarepraksisser på globalt plan.