45 mio. kr. til forskning i fødevaresystemerFoto: Unsplash.com

45 mio. kr. til forskning i fødevaresystemer

Roskilde Universitet har modtaget en bevilling fra EU som ledende partner i et nyt forskningsprojekt med en samlet bevilling på 45 millioner kroner. I samarbejde med førende europæiske universiteter skal projektet styrke tværfaglig forskning i fødevaresystemer der er så bæredygtige som muligt

Store landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed.

Supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og forsyningskæder der er så bæredygtige som muligt.

Eller globale fastfoodkæder og fødevareproducenter, der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller produktionsmetoder, der er mere bæredygtige end man tidligere har set.

Der er mange eksempler på presserende udfordringer med vores fødevaresystemer, ikke blot i Danmark, men også på globalt plan.  

I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger der er mere bæredygtige end hvad man tidligere har kunnet levere.

På et overordnet plan skal projektet styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde med fokus på fødevaresystemer, der er så bæredygtige som muligt. 

Kompleks problematik
Stine Rosenlund Hansen, leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som er komplekse på flere områder:

- Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil.

Fx har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion. 

Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring, siger Stine Rosenlund Hansen. 

Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer, forklarer hun:

- Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer.

Om projektet:  

  • Titel på forskningsprojekt: FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network
  • Bevillingsmodtager: Lektor Stine Rosenlund Hansen, Institut for Mennesker og Teknologi, RUC
  • Bevillingsgiver: Horizon Europe (EU’s rammeprogram for forskning og Innovation 2021-2027). 
  • Bevillingen: RUC’s projektbudget er 9,7 mio. kr. ud af et samlet projektbudget på 44,7 mio. kr. 
  • Projektperiode: 2024-2028

Fakta - Hvad er et fødevaresystem? 
Et fødevaresystem er det komplekse netværk af aktiviteter, processer og aktører involveret i produktion, distribution, og forbrug af fødevarer. Det omfatter alt fra jordbrug og fiskeri til transport, forarbejdning, detailhandel, foodservice og forbrug. Fødevaresystemet udgøres af sammenhængende processer på tværs af alle disse led, hvor beslutninger og praksisser påvirker miljøet, økonomien og samfundet. Det inkluderer også aspekter som bæredygtighed, ernæring og fødevaresikkerhed, hvilket gør det til et centralt element i diskussionen om at skabe mere bæredygtige og ansvarlige fødevarepraksisser på globalt plan.

11/12 2023
  • Stik mig en StackMate

    Stik mig en StackMate

    emballage ›Ny robotpalleteringsløsning fra Techvia gør automatisering enkel og nemt tilgængelig for danske virksomheder
  • Telefonemballage vinder ScanStar

    Telefonemballage vinder ScanStar

    emballage ›Rajapack har fremstillet en 100 procent papirbaseret emballage til indpakning og forsendelse af smartphones
  • Madras-indpakning hædres i Nürnberg

    Madras-indpakning hædres i Nürnberg

    emballage ›Mondis papirbaserede CompressWrap har erstattet møbelproducenten Ekornes' brug af plastik til emballering. Nu modtager løsningen German Packaging Award 2025 i kategorien Bæredygtighed
  • Billerud iværksætter stor spareplan

    Billerud iværksætter stor spareplan

    emballage ›Den svenske papir- og emballageproducent skal - som følge af et svækket, europæisk marked - skære 800 millioner svenske kroner i årsbugetterne. Det betyder bl.a. afsked med op til 650 medarbejdere
  • Letvægter, der klarer høje påfyldningshastigheder

    Letvægter, der klarer høje påfyldningshastigheder

    emballage ›KHS Group lancerer ny PET-flaske til drikkevand uden brus. Flasken kombinerer kvalitetsdesign med minimalt materialeforbrug og er udviklet til kravene i travle produktionslinjer
  • Dansk virksomhed slap igennem nåleøjet

    Dansk virksomhed slap igennem nåleøjet

    emballage ›Dana Lim har som den første samarbejdspartner været med til at gennemføre et relativt nyt uddannelsesforløb hos Henkel
  • Drikkekartoner bliver til transportkasser

    Drikkekartoner bliver til transportkasser

    emballage ›Tetrapak og Recoma, som producerer cirkulære byggeplader af genanvendte drikkekartoner og industriaffald, udvider samarbejdet med projekt, som skal erstatte traditionelle trækasser til transport
  • Bornholmerne tester løsmarked

    Bornholmerne tester løsmarked

    emballage ›Kvickly i Rønne er det første supermarked, som sammen med EU-projektet RELOOPED og det bornholmske affaldsselskab BOFA tester ordning hvor kunderne kan købe pasta, havregryn og andre tørvarer i løsvægt med genbrugsemballager