23 millioner kroner til klimavenlig plantekostFoto: MycoProtein

23 millioner kroner til klimavenlig plantekost

Tre nye, store projekter vil udvikle ny teknologi, metoder og produkter, som kan frembringe velsmagende plantebaserede madvarer og fødevareingredienser med højt indhold af protein i god kvalitet af danske råvarer. GUDP støtter med 23 millioner

Hestebønner, ærter, quinoa, hamp, østershatte, kløvergræs og lucerne kan blive vigtige proteinkilder for de forbrugere, som vil skære ned på kødforbruget og gå over til en mere klimavenlig, plantebaseret kost.

Nu vil virksomheder og forskere i tre store projekter samarbejde om at skabe plantebaserede proteinprodukter af danske råvarer til fremtidens klimavenlige kost.

Projekterne bliver sammenlagt støttet med 23 millioner kroner fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogram, GUDP.

Fødevareminister Mogens Jensen ser frem til at følge projekterne, som vil kunne erstatte eller supplere kødet i hverdagsmaden og gøre kosten mere klimavenlig.

- Vi skal ændre vores madvaner i en mere bæredygtig og klimavenlig retning, og rigtig mange danskere er allerede godt på vej. Målet med disse spændende projekter er, at der bliver udviklet nogle nye produkter, der giver endnu flere forbrugere mod på at få noget mere plantekost på tallerkenen, siger Mogens Jensen.

Ifølge en undersøgelse, som Madkulturen tidligere har foretaget, mener hovedparten af danskerne, at det er vigtigt at bidrage i kampen mod klimaforandringerne fra gryderne i køkkenet, og seks ud af ti vil gerne spise mere klimavenligt.

Plantekombination skal matche kød
Projektet NekstPro tager fat på den udfordring, at det kun er meget få planter, som i sig selv kan matche kødet, når det gælder proteinkvalitet. Selv om bælgplanter, som bønner og ærter har et højt indhold af protein, er sammensætningen af proteinets byggesten, aminosyrerne, ikke optimal til menneskekost.

Derfor vil projektet kombinere proteiner fra ærter, hestebønner, quinoa og hamp og bearbejde dem ved hjælp af en særlig forarbejdningsteknik og skabe nye, velsmagende plantebaserede produkter med højt indhold af essentielle aminosyrer. Projektet lægger vægt på, at råvarerne skal være økologiske og dansk produceret.

Projektet er et samarbejde mellem Københavns Universitet, Professionshøjskolen Absalon, og virksomhederne Hanegal, Organic Plant Protein, Quinoa Quality og Møllerup Brands. GUDP støtter med knap otte millioner kroner.

Svampeprotein dyrket på roepulp
Projektet MycoProtein vil udnytte restprodukter fra sukkerindustrien til dyrkning af østershatte og udvikle nye fødevareingredienser med umami-smag og højt indhold af proteiner.

MycoProtein har fået en bevilling på næsten syv millioner kroner fra GUDP til etablering af et anlæg, hvor østershattene bliver dyrket i fermenteringstanke i en vandig opløsning af roepulp. Både svampe, mycelium og dyrkningssubstrat skal høstes, tørres og bruges som ingrediens i plantebøffer, planteburgere og lignende fødevarer og øge både indholdet og kvaliteten af protein i produkterne.

Partnerne i projektet er MycoBiota Food, forskere fra Københavns Universitet og DTU samt virksomhederne Planteslagterne, Rootly og Nordic Sugar.

Kløvergræs på middagsbordet
Det tredje af de nye GUDP-projekter vil sætte traditionelle landbrugsafgrøder som kløvergræs og lucerne på menuen hos forbrugerne. Projektet Græs4Food bygger videre på erfaringer med grøn bioraffinering, der kan gøre proteinerne i græsmarksafgrøder tilgængelige for enmavede dyr og dermed også mennesker.

Proteinet skal udvindes ved hjælp af membranfiltrering. Det indebærer bl.a., at man kan undgå at opvarme råvarerne i forarbejdningsprocessen, så man undgår, at en række egenskaber går tabt. Det vil blandt andet gøre det muligt at fremstille proteinprodukter, der kan piskes stive som æggehvide, og det åbner nye muligheder for, hvad produktet kan bruges til.

Græs4Food får godt otte millioner i tilskud fra GUDP og er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, BiomassProtein, MMS Nordic, GreenLab Skive og Thise Mejeri.

 

-lipe

 

20/9 2020
  • Arla investerer 300 millioner kroner i Videbæk

    Arla investerer 300 millioner kroner i Videbæk

    emballage ›En ombygning af et tørretårn skal være med til at øge kapaciteten og reducere klimabelastningen for Arlas Arinco-mejeri i Videbæk
  • Løft til den cirkulære omstilling

    Løft til den cirkulære omstilling

    emballage ›Med op mod 49,5 mio. kr. til Closing Loops 2.0 fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse får virksomheder i fødevare- og bioressourceklyngen et markant løft i arbejdet med at skalere den cirkulære omstilling.
  • Skruer låget af – og plastforbruget ned

    Skruer låget af – og plastforbruget ned

    emballage ›Fremover bliver creme fraiche fra Coops egen serie produceret med en tynd film som låg i stedet for det traditionelle af plast. Det giver en årlig reduktion på 15 ton plast
  • Dao lancerer nye brevløsninger

    Dao lancerer nye brevløsninger

    emballage ›Fra januar 2026 er der ikke så mange andre end dao, der leverer breve. Nu lancerer distributøren en ny app og købsportal med nye løsninger og en online guide, der gør det endnu lettere at sende brevene
  • Sealed Air skal sælges for 10,3 mia. dollar

    Sealed Air skal sælges for 10,3 mia. dollar

    emballage ›Den amerikanske emballagevirksomhed der især er kendt for at have opfundet bobleplast har indgået aftale om at blive opkøbt af investeringsselskabet CD&R
  • Bringer flere medarbejdere i spil

    Bringer flere medarbejdere i spil

    emballage ›Øgede pakkemængder og en stejlt stigende vækstkurve var resultatet af sidste års julehandel for Bring Denmark. Derfor fordobler pakkeleverandøren medarbejderstaben under årets julehandel
  • Nyt barrierepapir til store forsendelser

    Nyt barrierepapir til store forsendelser

    emballage ›Ecotec udvidet porteføljen med et både genanvendeligt og biologisk nedbrydeligt beskyttelsesprodukt, der bl.a. kan bruges til træ- og papkasser
  • Store transportbesparelser med plastpaller

    Store transportbesparelser med plastpaller

    emballage ›Ved at skifte de traditionelle europaller af træ ud med lettere plastpaller kan Danmarks transporterhverv forvente årlige besparelser for over 40 millioner kroner, viser nye beregninger, som Smart Retur har gransket nøje