Stålemballage slår recyclingrekord for 10. år i træk
Genanvendelse af stålemballage i Europa har ramt et rekordhøjt niveau på 85,5 %, ifølge tal udstedt af APEAL, sammenslutningen af europæiske producenter af stål til emballage. Det er en stigning på 1,5 % og det er tiende år i træk at den samlede genanvendelsesprocent stiger
- Den fine genanvendelsesgrad, som stålemballage fortsætter med at forbedre hvert år, vidner om ståls stærke miljømæssige fordele og interessenternes arbejde i hele værdikæden for at forbedre genbrugsprocesser, infrastruktur og kommunikation med forbrugerne, siger Alexis Van Maercke, generalsekretær for APEAL.
Han bemærker at det også er væsentligt, at flere lande end nogensinde før har genbrugt over 90 % af stålemballagen.
Det er et klart signal om, at det er inden for rækkevidde at lukke kredsløbet for stålemballage, hvilket er endnu et skridt mod en ægte cirkulær økonomi.
- Mere skal dog gøres. APEALs vision om slet ingen stålemballage til deponering i 2025, forbliver uændret, og der er stadig en række lande, der har et stykke vej tilbage for at nå den gennemsnitlige genanvendelsesprocent for stålemballage i Europa.
- Faktisk handler en af seks centrale politiske anbefalinger i APEALs 2022-genbrugsrapport, som blev offentliggjort tidligere i år, om at forhindre at genanvendelig emballage bliver sendt på lossepladsen, forklarer Van Maercke.
Ny metode
Det følger nyheden om vedtagelsen af den nye EU-metode til beregning af genanvendelsesprocenten, som garanterer, at kun de accepterede og genanvendelige tonnager ved indgangen til genvindingsoperationerne bruges til at beregne de genanvendte tonnager.
Alexis Van Maercke, generalsekretær for APEAL.
Emner som er indsamlet, men som ikke kan gå ind i recyclingprocessen, bliver sorteret fra inden recyclingprocessen og bliver dermed ikke rapporteret som recyclet i fremtiden.
Steve Claus, Circular Economy & Sustainability Officer hos APEAL tilføjer:
- En række medlemsstater har allerede leveret deres genanvendelsestal i henhold til den nye EU-metode til beregning af genanvendelsesprocent, som skaber lige vilkår, ikke kun for medlemsstaterne, men også for emballagematerialerne, da kun reel genbrug vil blive rapporteret.
Af cirkulær natur
Den nye metode er obligatorisk for 2020-data og efterfølgende data, der skal rapporteres senest i juni 2022. Flere medlemsstater vil dog først kunne anvende disse nye regler fra næste år og frem.
- 2020-data anses derfor for at være et overgangsår, men vi er overbeviste om, at stål fortsat fører an i genanvendelsesgraden for emballagematerialer i hele Europa, siger Steve Claus.
Metoden og datakilderne der af APEAL er brugt til at beregne den aktuelle genanvendelsesprocent, er blevet gennemgået, revideret og certificeret af den uafhængige energi- og affaldsspecialistkonsulent, Eunomia.
Stål er cirkulært af natur. Magnetiske egenskaber gør stål let at indsamle fra enhver affaldsstrøm, og som et permanent materiale kan det genbruges igen og igen uden tab af materialekvalitet.
Derudover bruges 100 % af genbrugsstål fra de mere end 500 genbrugsanlæg i Europa til nye stålprodukter, såsom broer, vindmøller eller endda nye emballager.
-hawin