Miljøminister og organisationer vil intensivere kampen mod madspild
Stigende fødevarepriser i Danmark får fødevareminister Rasmus Prehn til appellere til forbrugere og erhvervsliv om at støtte det frivillige arbejde med overskudsmad og bl.a. stille lokaler og biler til rådighed. Samtidig skal det gøres lettere at donere overskudsmad. Detailbranchen og madspildsforeninger bakker op
I en tid hvor bl.a. krigen i Ukraine har resulteret i stigende fødevarepriser, er det nødvendigt at tage flere midler i brug, for at hjælpe de danskere der har svært ved at få madbudgettet til at række. Derfor kommer fødevareminister Rasmus Prehn nu i samarbejde med COOP, De Samvirkende Købmænd, FødevareBanken og Stop Spild Lokalt med en direkte appel til danskerne:
-Meld jer sig som frivillig madredder og engager jer i den lokale madspildsforening! Hver dag hjælper organisationer som FødevareBanken og Stop Spild Lokalt med at fordele fødevarer, som detailhandlen ikke kan sælge. Men der mangler hænder og ressourcer, hvis det store potentiale skal udnyttes, og flere trængte familier skal hjælpes i denne svære tid.
Fødevareminister Rasmus Prehn
-Priserne på mad tordner i vejret. Når vi alle sammen skal få madbudgettet til at strække lidt længere, så er det helt oplagt, at færre tomater, frugter og pastaskruer ender i skraldespanden bag supermarkedet, men i stedet skal lande på tallerkenerne hjemme hos danskerne. Derfor kommer vi nu med en fælles opfordring til danskerne. Meld jer som frivillig madredder eller hjælp på anden vis de frivillige organisationer. Det kan være at stille tomme lokaler til rådighed, låne sin varevogn ud i weekenden eller på anden vis tilbyde sin hjælp til madredderne. Sammen kan vi sikre en håndsrækning til dem, der har svært ved at få madbudgettet til at strække, samtidig med at vi trækker Danmark i en grønnere retning, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
Ny task force skal styrke arbejdet
Dagligvarebutikkerne oplever i dag en række barrierer, der gør, at de ikke kan udnytte potentialet for at donere overskudsfødevarer. Der er brug for, at så mange barrierer som muligt fjernes. Derfor nedsætter fødevareministeren nu en task force som bl.a. skal se på muligheden for at gøre det lettere at donere overskudsmad.
Det gør han på baggrund af anbefalinger fra tænketanken ONE\THIRD og regeringens klimapartnerskaber. Task forcen vil inddrage detailhandel, fødevarevirksomheder og madspildsorganisationer i arbejdet.
Fakta:
Hvert år smider de danske supermarkeder omkring 80.000 tons mad ud. En stor del af disse fødevarer kan gøre gavn som måltider.
I Danmark er det samlede madspild på 814.000 tons spiselige fødevarer. Det svarer til, at Danmark hvert år smider mad ud for en værdi af 8,4 mia. kr. (tænketanken ONE\THIRD).
Der har siden slutningen af 2021 været markant stigning i fødevarepriserne.
Som eksempler på store prisstigninger kan nævnes, at fra marts 2021 til marts 2022 er "andre spiselige olier" steget 64,2 pct.,"mælk, frisk" er steget 21,4 pct. og "okse- og kalvekød" er steget 18,6 pct. Der har været en generel prisstigning på fødevarer på 7,7 pct. fra april 2021 til april 2022 (Danmarks Statistik).
-lipe