Droneteknologi skærper overblik og dokumentation i miljøvirksomhed
Miljøvirksomheden Damifo satser på nye teknologier i arbejdet med at skabe overblik og udføre præcise målinger af affaldet. Det nyeste tiltag er droner over pladsen, der letter dokumentationen af, at virksomheden overholder miljøreglerne
Droneteknologi er i kraftig vækst i Danmark, hvor både virksomheder og private har opdaget de mange fordele ved dronerne. I erhvervslivet er teknologien med til at lette arbejdsgange og bidrage med nye forretningsmuligheder.
Hos miljøvirksomheden Damifo er de altid med i front, når det kommer til implementering af nye teknologier, der kan lette det lovpligtige arbejde med præcis dokumentation af virksomhedens overholdelse af miljøreglerne.
Senest har Damifo fået udviklet et digitalt system til jordanalyse og nu har virksomheden også inddraget droneteknologien i arbejdet for at imødekomme kravene til dokumentationen.
Dronerne er et ekstremt nyttigt værktøj, da de med optagelser fra luften får et større overblik over deres genbrugspladser og dermed bedre kan optimere arbejdsgangene.
- Vi arbejder i en branche med høje krav til dokumentation af overholdelse af miljøregler, og især her gør droneteknologien vores dokumentationsarbejde lettere, da vi med dronen får et rigtig godt overblik over pladsen, som gør målingerne mere præcise. Og med større overblik bliver vi samtidig mere effektive i forhold til at genbruge endnu mere materiale fra byggeriet, siger adm. direktør i Damifo, John Kaldahl.
Tidligere ind i værdikæden
Større overblik og mere præcise målinger af affaldet er ikke de eneste årsager til, at virksomheden investerer i droneteknologi.
Med droneoptagelserne har Damifo samtidig mulighed for at udvide opgaveporteføljen og bidrage tidligere i værdikæden hos virksomheder, der påtænker at genanvende byggemateriale eller grundstoffer.
- Vi kan for eksempel tage før- og efterfotos af byggepladser til dokumentation for bygherren og kommunen, ligesom vi kan udføre bygningsinspektioner med dronen. Derudover kan vi bruge den til at optælle cirka-mængder af det materiale, der ligger på byggepladsen.
- Alle former for materiale kan optælles, herunder jord, beton, asfalt, byggeaffald med videre. Dermed kan vi udvide opgaveporteføljen og bidrage tidligere i værdikæden hos virksomheder, der vil genanvende deres byggematerialer, forklarer John Kaldahl.
Langt bedre overblik
En af dem, der glæder sig over investeringen i droneteknologi, er driftsleder Kenneth Frederiksen, der som certificeret dronepilot har tilladelse til at udføre droneflyvninger i by- og rekreative områder og kan udføre droneoptagelser over genbrugspladsen, når behovet opstår.
- Droneoptagelser letter vores arbejde og gør det nemmere at få overblik over pladsen og al det affald, vi får ind og skal genanvende. Når vi rammer den første dag i måneden, vil pladsens materialer blive opmålt i antal kvadratmeter - især her er den derfor vigtig for at sikre et godt overblik for at kunne planlægge, sortere og strukturere de forskellige affaldsbunker, fortæller Kenneth Frederiksen og fortsætter:
- Dronen bruges samtidig løbende efter behov. Som regel er der behov for en droneoptagelse, hvis vi modtager meget affald inden for kort tid og har behov for at danne en struktureret vurdering af pladsen fra luften.
-hawin