Danskerne redder næsten 250 ton mad fra at ende i skraldespanden
Det nye online-supermarked, Motatos, har fået godt fat i danskerne siden lanceringen i november 2019. Motatos-butikkens koncept er helt grundlæggende at reducere madspild ved at forhandle varer på nettet, der ellers af forskellige årsager ville være blevet smidt ud. Bare i 2020 har butikkens brugere i Danmark reddet næsten 250 ton mad fra at gå til spilde, og interessen for at reducere madspild breder sig over hele landet viser tal.
Næsten 250 ton, eller helt præcis 236.427 kg mad og dagligvarer, har danskerne været med til at redde fra at ryge i skraldespanden i 2020, siden online-supermarkedet Motatos blev introduceret herhjemme.
Motatos forretningsmodel bygger på at redde fødevarer og andre produkter, som i virkeligheden intet fejler, fra at blive smidt ud. Det kan dreje sig om produkter, som har fået trykt forkerte etiketter, et udgået sortiment eller varer med kort udløbsdato.
Motatos opkøber varerne direkte fra producenten, og da det er partier, som ofte ellers ville være blevet smidt ud, kan de opkøbes og videresælges til de danske forbrugere med mellem 20-90 procents rabat i forhold til normalprisen.
- Danskerne er generelt ret stærke på at reducere og undgå madspild, og vi er meget glade for, at de også har taget så positivt imod Motatos og den måde, vi arbejder for at redde mad fra at ende unødigt i skraldespanden.
- Vi vokser pænt, hver måned er mere end 5000 danskere nu med til at redde mad fra vores platform - og flere kommer til.
- På bare det første år har brugerne handlet 250 ton mere bæredygtigt, og vi ser virkelig frem til at følge den videre udvikling i 2021, siger landechef Kasper Stærk.
Københavnerne ligger i top, når det kommer til at redde mad via Motatos. Hele 96,1 ton mad, som ikke fejler andet end et krøllet hjørne eller en kort 'bedst før' udløbsdato, er i 2020 blevet indkøbt i Hovedstadsregionen, heraf de 50,1 ton i selve København.
Men tendensen er tydeligvis også slået igennem i resten af landet. I Region Midtjylland blev 51,4 ton mad således reddet, mens Region Syddanmark kommer ind på en 3. plads med 35,1 ton mad reddet i 2020. De sidste to regioner, Sjælland og Nordjylland, tegner sig for henholdsvis 33,2 ton og 20,6 ton mad reddet i 2020.
- Det er tydeligt for os, at det ikke kun er et Københavner-fænomen at man gerne vil handle mere bæredygtigt, og også kunne spare nogle penge ved at gøre det.
- Både resten af Sjælland, Fyn og Jylland er med på konceptet, og i og med at al handel foregår over nettet og varerne fremsendes, er Motatos jo heldigvis også lige tilgængelig i hele landet, siger landechef Kasper Stærk.
-hawin