Danmarks Nationale Madspildsdag markeres royalt i Tingbjerg
'Danmarks redder maden' er overskriften, når H.K.H. Prinsesse Marie og fødevareminister Mogens Jensen deltager i en stor åbningsfest af Wefood Tingbjerg. Det sker tirsdag den 29. september 2020 på FN's Internationale Madspildsdag, som nu også bliver Danmarks Nationale Madspildsdag
Som protektor for Folkekirkens Nødhjælp har Prinsesse Marie i flere år været engagereret i kampen mod madspild. Prinsessen har tidligere besøgt en række Wefood-butikker, og i foråret var Prinsesse Marie med Folkekirkens Nødhjælp i Uganda for at se klimaprojekter, der blandt andet skal sikre større fødevaresikkerhed til verdens fattigste.
Under besøget den 29. september 2020 vil Prinsessen og fødevareminister Mogens Jensen (S) få mulighed for at møde de frivillige, der driver butikken i Tingbjerg. Derudover vil Prinsesse Marie og ministeren dyste i en madspildsquiz, der skal sætte fokus på, hvilke overskudsvarer, der sælges i Wefood.
Flere butikker på vej
Folkekirkens Nødhjælp åbnede den første Wefood-butik i 2016, og det blev hurtigt en stor succes. I dag er der fem butikker i henholdsvis København og Aarhus, og allerede om få måneder kan Folkekirkens Nødhjælp slå dørene op til endnu en butik - denne gang i Vejle.
-Vi er simpelthen så glade for, at danskerne støtter og bakker op om Wefood. Det gælder både de mange kunder, de fantastiske frivillige, der driver butikkerne, men også vores mange gode leverandører og samarbejdspartnere. Sidste år modtog vi en donation fra Salling Fondene på 3,41 mio. kroner, og det er blandt andet takket være den flotte donation, at vi kan åbne flere butikker og snart kan kalde os landsdækkende. Hver gang vi åbner en ny butik, kan vi sammen mindske madspild og skabe mere overskud, der går til vores arbejde for verdens fattigste, siger Birgitte Qvist-Sørensen
Wefood mindsker madspild ved at sælge varer, som almindelige supermarkeder ofte kasserer. Det er varer, som har fejl i emballagen, er ude af sæson eller som har overskredet bedst-før-datoen. Men varer, som ingenting fejler. Blandt de største leverandører kan nævnes Salling Group, nemlig.com, Mikkeller, Nordic Food Partners og Dr. Oetker.
Butikkerne drives af frivillige, og alt overskuddet går til at bekæmpe sult i verdens fattigste lande.
Tænketank skal finde nye løsninger
Et af FN's verdensmål er at begrænse madspild med 50 pct. inden 2030, og for at opnå målet, har regeringen nedsat tænketanken ONE/THIRD, hvor generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, er medlem. Tænketanken har til formål at finde løsninger og initiativer, der kan nedbringe madspild i Danmark.
-Udviklingen går den rigtige vej i Danmark, og vi smider mindre mad ud i dag, end vi gjorde for 10 år siden. Men der er stadig meget, vi kan gøre. I dag smider vi i gennemsnit 2000 tons spiseligt mad ud hver eneste dag i Danmark, mens flere end 800 millioner mennesker verden over sulter. Det går ud over retfærdighedssansen, men det går i den grad også ud over vores pengepung og klimaet, siger Birgitte Qvist-Sørensen.
-lipe