Virtual reality viser, om mobile robotter er sikre

Virtual reality viser, om mobile robotter er sikre

Video: I fremtiden vil de mobile robotter være meget mere synlige i samfundet – blandt andet på hospitaler og fabrikker. Og det kræver, at robotterne er sikre at omgås. Derfor har Teknologisk Institut undersøgt, hvordan forskellige punkter på mobile robotter bevæger sig, når robotterne bremser og accelererer

- Det tillader os at fortælle noget om, hvor stabil robotten er i alle retninger, når den bevæger sig – om tyngdepunktet flytter sig, og om den rent faktisk overholder de bremselængder, som producenten har sat i deres manual, siger konsulent med fokus på mobile robotter hos Teknologisk Institut Kasper Camillus Jeppesen.

Sikre, mobile robotter
Teknologisk Institut indviede i 2019 Cobot Lab, der hjælper danske virksomheder med succesfuld og sikker implementering af kollaborative robotter – et begreb, som typisk leder tankerne hen på stationære robotarme i nærkontakt med mennesker. Men man må ikke glemme de mobile robotter i denne sammenhæng. Det påpeger forretningsleder Mads Mathiesen fra Teknologisk Institut.

- Virksomheder er også nødt til at gøre sig tanker om, hvilken sikkerhedsstrategi man vil benytte i integrationen af mobile robotter, siger han.

- Varierende underlag og hældning på underlaget i kombination med varierende payloads kan påvirke de mobile robotters evner til at undgå kollision og opretholde dynamisk stabilitet. Hvis forholdene afviger væsentligt fra de scenarier, der er testet fra producenten, kan det være nødvendigt at validere den faktiske løsning som del af den samlede CE-mærkning, tilføjer han.

Se videoen om, hvordan Teknologisk Institut tester mobile robotter

-lipe

 

19/2 2020