Støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter

Støttepulje til virksomheder der vil automatisere med robotter

Fra oktober kan små og mellemstore virksomheder søge tilskud fra en ny pulje uddelt af SMV:Digital. Tilskuddet skal gå til rådgivning om, hvordan robotter kan gøre en konkret forskel i virksomhedens produktion.

Del artiklen på

Et tilskud på 50.000 kroner til en privat rådgiver, der kan hjælpe virksomheder med at afklare, hvordan robotter kan hjælpe dem i deres daglige produktion.

Sådan lyder indholdet af en nyligt oprettet pulje fra SMV:Digital, der skal være med til at øge udbredelsen af robotter og automatisering i danske virksomheder.

Puljen er den første af sin slags og åbner for ansøgninger d. 2. oktober 2023. Den er på i alt fem millioner kroner, hvilket betyder, at 100 virksomheder kan modtage tilskud fra puljen.

Og det er noget, der glæder Regional President for Universal Robots i Nord- og Østeuropa, Michael Hjertebjerg.

- Danmark skriger på arbejdskraft, men alligevel sakker vi bagud i forhold til andre lande, når det kommer til niveauet af automatisering ude hos produktionsvirksomhederne. Det er en skam, for robotter er en stor del af løsningen på den manglende arbejdskraft. Vi må og skal have fokus på, hvordan automatisering kan hjælpe, siger han og fortsætter:

- Jeg håber, at denne pulje vender tilbage år efter år, og meget gerne i en udvidet udgave, så endnu flere virksomheder kan få øjnene op for, at robotter kan være løsningen på deres udfordringer.

Øget beskæftigelse med robotter
Puljen fra SMV:Digital kommer på et tidspunkt, hvor der gennem en længere periode har været fokus på manglende arbejdskraft i industrien i Danmark.

I en nyligt offentliggjort analyse, foretaget af ingeniørvirksomheden COWI for organisationen Industriens Uddannelser, fremgår det, at der i 2030 kommer til at mangle op mod 126.000 ekstra ansatte i industrien herhjemme, hvis Danmark skal nå de ambitiøse klimamål, Folketinget har vedtaget.

Netop manglen på arbejdskraft er noget, et øget fokus på automatisering i virksomheder kan afhjælpe. Ifølge en undersøgelse fra Økonomiministeriet omrobotter på det danske arbejdsmarked, er der flere fordele ved automatisering, når det kommer til beskæftigelse. Der er nemlig både mulighed for at øge produktiviteten og frigøre arbejdskraft, når man som virksomhed vælger at automatisere dele af produktionen.

Dermed vil denne nye SMV:Digital-pulje også komme til at fungere som et skridt på vejen til at udbrede robotteknologi og automatisering i endnu flere danske virksomheder, hvilket i sidste ende kan føre til flere arbejdsmæssige muligheder inden for industrien i fremtiden.

FAKTABOKS:

 • Puljen fra SMV:Digital åbner officielt for ansøgninger den 2. oktober klokken 09.00.
 • Puljen er på i alt fem millioner kroner, og dermed kan 100 virksomheder modtage et tilskud på 50.000 kroner.
 • Pengene skal bruges på en privat rådgiver, der kan hjælpe med at afklare virksomhedens behov for fysiske robotløsninger, beskrive relevante robotteknologiske løsninger på markedet og rådgive om implementering af robotteknologi.
 • Der er forskellige krav til de virksomheder, der søger. Herunder bl.a. SMV-status og minimum to årsværk i seneste afsluttede regnskabsperiode. Resten af kravene kan læses her.

Læs mere om analysen COWI har lavet for Industriens Uddannelser og download den HER

Læs mere om analysen: Robotter på det danske arbejdsmarked HER

1/10 2023
 • Kongsberg præsenterer ny, digital skæreplatform til bølgepap

  Kongsberg præsenterer ny, digital skæreplatform til bølgepap

  maskiner ›Kongsberg Precision Cutting Systems (Kongsberg PCS) har løftet sløret for Kongsberg Ultimate. Ifølge producenten er det en banebrydende platform, der kan forandre bølgepapindustrien og levere hidtil usete niveauer af produktivitet, præcision og sikkerhed
 • Elektrostatisk afledende energikæde til renrum

  Elektrostatisk afledende energikæde til renrum

  maskiner ›igus har tilføjet en ESD-variant specielt til meget følsomme renrum til sin flade e-skin-serie. Det modulære båndkabels nye materiale forhindrer kæden i at blive elektrostatisk opladet og sikrer, at den ikke genererer partikler, selv under meget hurtige bevægelser
 • Ny robotplukkearm fra Movu Robotics

  Ny robotplukkearm fra Movu Robotics

  maskiner ›Movu eligo kan automatisk plukke fra én kasse og placere de enkelte varer i flere blandede beholdere. Plukkearmen er udviklet til at lukke hullet mellem manuel og fuldautomatisk plukning, og skal give lageroperatører et stort skridt fremad inden for ordreplukning
 • Gratis onlineværktøj designer komplet robotløsning med få klik

  Gratis onlineværktøj designer komplet robotløsning med få klik

  maskiner ›igus lancerer et nyt, enkelt onlineværktøj fra lavprismarkedspladsen RBTX, som kan hjælpe især SMV'er frem til en passende robotløsning. Værktøjets Machine Planner designer hurtigt hele løsningen - fra robotter til rammer, transportbånd, gribere og sikkerhedssystemer - og med priser og leveringstid beregnet i realtid
 • SICK præsenterer ny generation af high-end-sensoren W4S

  SICK præsenterer ny generation af high-end-sensoren W4S

  maskiner ›Virksomhedens mest populære fotocelle til intelligent automation er opgraderet yderligere. Den nye W4S NextGen minisensor med optiske teknologier, detekterer skinnende, ujævne, perforerede og gennemsigtige emner mere pålideligt end nogensinde
 • Tysk pakkemaskine til bagværk hædret med innovationspris

  Tysk pakkemaskine til bagværk hædret med innovationspris

  maskiner ›RIANTA RS60-emballeringssystemet har modtaget "iba-prisen" for bageriteknologi på den internationale bageriudstilling i München. Maskinen er en banebrydende, fuldautomatisk og modulær løsning, der er specielt udviklet til at skære, stable og pakke bageriprodukter
 • Økonomisk totalkoncept for genanvendelige ståposer

  Økonomisk totalkoncept for genanvendelige ståposer

  maskiner ›Südpack udvikler sammen med SN Maschinenbau et koncept, hvor fødevareproducenter selv kan fremstille genanvendelige emballager med tud i forbindelse med fyldning i stedet for at bruge præfabrikerede poser. Løsningen bliver præsenteret på Prod&Pack-messen i Lyon fra den 21. til den 23. november
 • Coesia præsenterer 'Fit-to-size' pakkemaskine til e-handelen

  Coesia præsenterer 'Fit-to-size' pakkemaskine til e-handelen

  maskiner ›Maskinproducentens dattervirksomhed, Emmeci, der er en af de førende inden for design og fremstilling af maskiner og systemer til produktion af premiumemballage, lancerer E-BM, der automatisk kan tilpasse sig produktets dimensioner og dermed spare betydelige mængder emballagematerialer