Robotter i moduler bliver mere effektive

Robotter i moduler bliver mere effektive

Teknologisk Institut vil i en ny resultatkontrakt bane vejen for, at automationsudstyr og robotter udvikles i moduler, så de bliver billigere, nemmere at bruge og mere fleksible

Den danske fremstillingsindustri er drevet af kortere produktlevetid, og forbrugerne efterspørger mere unikke produkter, som stiller større krav til fleksibilitet og nem omstilling. For at robotter og automationsudstyr kan blive fast inventar i virksomhedernes værktøjskasser, kræver det, at udstyret kan genanvendes til andre, nye produkter. Det behov kan løses med modulbaseret automationsudstyr.

Resultatkontrakten Robot- og Automations-Moduler og Services (RAMS) vil gennem standardiserede moduler arbejde på at skabe en mere smidig produktion, hvor robotter og automationsudstyr kan udnyttes til at håndtere helt forskellige processer og produkter.

Den endelige målgruppe for arbejdet er fremstillingsvirksomhederne, både de større og SMV-segmentet, der ikke blot har behov for et mere agilt produktionsapparat, men i lige så høj grad større viden om, hvordan man ved en modulbaseret tilgang kan automatisere sig til en agil produktion. Fremstillingsvirksomhederne er direkte understøttet af en gruppe af ca. 50 systemintegratorer, der typisk har stor erfaring med at levere turn-key- og specialløsninger.

- Med en modulbaseret tilgang kan man nå tættere på plug-and-produce, som indebærer, at slutbrugere i fremstillingsindustrien kan have udbytte af at købe generaliserede robotter i moduler, der bl.a. kan anvende cloud services til planlægning, og sætte dem direkte ind i produktionen med et begrænset behov for ekstern ekspertise eller assistance, siger Mikkel Rath Hansen, der er faglig leder hos Teknologisk Institut.

RAMS skal støtte veletablerede og nye systemintegratorer til at udvikle mere modulære robotløsninger. Herudover skal fremstillingsindustrien uddannes og opkvalificeres med den nødvendige viden og knowhow ift. at få optimal udnyttelse af de nye løsninger og investeringer.

Integration af robotter kræver specialistviden
Selv om robotteknologi er blevet mere tilgængelig de seneste år, findes der rigtig mange processer, der ikke er automatiserede, eller som kræver høj specialistviden, fortæller Mikkel Rath Hansen.

- Det stiller nye krav til produktionsudstyret, som hurtigt skal kunne omstilles, for at kunne imødekomme vore dages markedsbehov for f.eks. hurtig sætte nye automationsløsninger i drift, til automatisering af mindre stykserier og håndtering af højere variation i produkterne, siger han og tilføjer:

- Den modulbaserede tilgang sikrer en høj fleksibilitet og reducerer dermed virksomhedernes risici forbundet med at lave robotinvesteringer.

Resultatkontrakten Robot- og Automations-Moduler og Services (RAMS) er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte. Der er afsat et budget på lidt over 2,7 millioner kroner både i år og næste år til arbejdet med resultatkontrakten.

-lipe

 

26/8 2019