Nye glidelejeføringer forudser slidMed den nye teknik kan lejerne nu også skiftes på få sekunder direkte på skinnen.

Nye glidelejeføringer forudser slid

Intelligent sensor fra igus holder styr på slitagen på lineære glidelejeføringer. Det gør det muligt at planlægge vedligeholdelsen og øger derfor også driftssikkerheden

Hvornår skal jeg skifte mine lejer? Dette spørgsmål stilles af operatører af systemer der benytter lineære robotter og lineære systemer hele døgnet. Fra emballeringsmaskiner og glasbehandlingsindustri til maskinværktøjer.

Derfor var det, at kunne opdage slitage på føringer i lineære systemer på et tidligt tidspunkt, målet for ingeniørerne hos igus, da de gik i gang med at udvikle en ny, intelligent, lineær føring. 

Og det mål er opnået med den helt nye løsning, hvor en sensor i lejeforinger måler den individuelt fastlagte slidgrænse og afgiver en alarm når den er nået. Det gør det muligt at planlægge vedligeholdelse på forhånd og undgå uventede systemsvigt.

Lineære føringer skal modstå ekstreme belastninger. For at kunne opdage en tidlig slitage af smøre- og vedligeholdelsesfri glidelejer fremstillet af højtydende plast, og planlægge vedligeholdelselsen på forhånd, har igus nu udviklet et nyt smart system til sine drylin lineære systemer.

Den nye smarte plastteknologi måler slitagen på snavs- og støvresistente lejer og giver brugeren besked når slidgrænsen er nået. Patenteret teknologi til slitageovervågning En ny intelligent og patenteret teknologi sikrer måling af slitage på lejer i alle retninger, og samtidigt har igus integreret en sensor i lejet, der sender de målte data til icom. Kommunikationsmodulet indhenter data fra alle smart plastic sensorer, behandler dem og sender dem videre.

Udskiftning uden demontering
Brugeren kan overtage overvågningen med terminaludstyr efter eget valg og på den måde foretage vedligeholdelse, reparation og udskiftning på det helt rigtige tidspunkt. Hurtig udskiftning direkte på skinnen Hvis der er behov for udskiftning af et leje, er det ret enkelt, da det er her, igus satser på sin smarte lejeudskiftningsteknik. Den lineære akse eller multiaksegantry med tandremsdrev skal ikke længere demonteres, da udskiftning sker direkte på skinnen.

Som et pit-stop i Formel 1, det lineære glideleje kan skiftes på ingen tid og takket være et gratis værktøj, reduceres nedetiden til et minimum, og systemet er tilbage i drift inden for få minutter.

-lipe

7/8 2019