Medstifter af Universal Robots får robotverdenens Nobelpris

Medstifter af Universal Robots får robotverdenens Nobelpris

Esben Østergaard, CTO i virksomheden vinder den pretigefyldte, amerikanske Engelberger Award 2018 for sit udviklingsarbejde med samarbejdende robotter

Esben Østergaard står i spidsen for udviklingen af Universal Robots’ samarbejdende robotarme, der repræsenterer en af de mest betydningsfulde teknologiske gennembrud indenfor robotteknologi i årtier. Engelberger Awards-middagen og ceremonien afholdes onsdag d. 20. juni, 2018 kl. 18:30pm i Hofbräuhaus i München, Tyskland som en del af robotmessen Automatica 2018 og International Symposium on Robotics.
 
Præsident for RIA, Jeff Burnstein, kalder Universal Robots stifter en visionær person, der har defineret en ny robotkategori.

 - Hans arbejde indenfor samarbejdsrobotapplikationer har gjort det muligt for robotter at komme ind i tidligere utænkelige sektorer i stort set alle industrier. Esben Østergaards fokus på robotter, der arbejder side om side med mennesker og er nemme at anvende, har skabt stor interesse hos små og mellemstore virksomheder, der ellers aldrig har overvejet at anvende robotter. I en verden, der er i stigende grad er karakteriseret ved mennesker og robotters samarbejde, spiller Esbens banebrydende teknologi en afgørende rolle.
 
Fra økonomisk sats til rivende vækst
Universal Robots’ lancering i 2008 af verdens første kommercielt levedygtige robot, der kan operere sikkert side om side med mennesker var et sats med store finansielle risici på et marked, der ikke var vant til et menneske-robot samarbejde. Men Esben Østergaard og hans team indtog markedet ved at tilbyde industrien en robot, der ikke kun er sikker at arbejde med, men også letvægt, let at bruge og fleksibel. Det har sikret Universal Robots en plads som  markedsleder af samarbejdende robotter – også kaldt cobots – med en nuværende andel på 58 % af alle cobots solgt på verdensplan og en rivende vækst på 72 % i 2017.


 
 - Jeg er dybt beæret over at vinde prisen opkaldt efter Joseph Engelberger, der revolutionerede industriel fremstilling med robotteknologi. Engelbergers vision om, at en robot skal kunne håndtere en række forskellige opgaver i en fabrik stemmer fint overens med Universal Robots grundide, og jeg er en stor beundrer af hans arbejde, siger Esben Østergaard.

Esben Østergaard leder et team af udviklere, der var de første til at lancere en brugervenlig, men sofistikeret 3D-robotprogramming via en intuitiv brugergrænseflade. Det har gjort det muligt for brugere uden programmeringserfaring hurtigt at lære at programmere og betjene UR-robotter.   
 
Han udviklede også robottens sikkerhedsfunktioner, der sørger for at robotten automatisk stopper, hvis den kommer i kontakt med en person, hvilket overholder de gældende sikkerhedskrav til bevæge- og drejningsbegrænsninger. Disse features har elimineret behovet for sikkerhedsafskærmning i flertallet af de UR-robotapplikationer, der for øjeblikket er installeret og er fortsat banebrydende for cobot-konceptet.

Magt over robotterne  
Sikkerhed er ifølge Esben Østergaard vigtig for cobot-markedet. Han sørger for UR fortsat har førertrøjen på ved konstant at hæve grænsen for hvad cobots står for. UR sørger for cobot ikke kun står for et samarbejde direkte mellem mennesker og robotter, potentielt uden sikkerhedsafskærmning mellem dem, men også brugervenlighed. En cobot skal være prisgunstig og nem at arbejde med.


 
 - Vi vil give maskinoperatørerne magt over robotter. I stedet for at erstatte folk giver vi dem et fleksibelt værktøj til at være mere effektive i deres arbejde,” siger vinderen af årets Engelberger Award. “Operatører skal ikke længere arbejde som robotter, men være robotprogrammører med flere værditilvækst-opgaver. Det er nok den største langsigtede fordel ved at udnytte samarbejdende robotter, forklarer Esben Østergaard, der kalder denne nye æra for den 5. industrielle revolution.
 
 - Denne omfordeling af menneskelig kreativitet flettet sammen med robottens gentagelsesnøjagtighed tager højde for markedets udvikling og kundernes krav, der kræver en høj grad af produkt individualisering. Det er kvalitative ændringer både i de fremstillede produkter og for de mennesker, der producerer dem.

Om Engelberger Robotics Award
Prisen er opkaldt efter Joseph F. Engelberger, kendt verden rundt som “robotteknologiens far.” Engelberger var grundlægger og præsident af Unimation, Inc., verdens første industrirobotproducent. Siden 1977 er Engelberger Robotics Awards givet til enkeltpersoner, der har udmærket sig indenfor teknologiudvikling, applikation, uddannelse og ledelse indenfor robotindustrien i hele verden.

Om Universal Robots
Universal Robots blev medstiftet i 2005 af firmaets CTO, Esben Østergaard, som ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige og fleksible industrirobotter, der er overkommelige i pris og sikre at arbejde med. Siden den første samarbejdende robot (cobot) blev sat på markedet i 2008, har virksomheden oplevet en betydelig vækst i brugervenlige cobots, der nu sælges verden over. Virksomheden, der er en del af Teradyne Inc., har hovedkvarter i Odense, med datterselskaber og regionale kontorer i USA, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Tjekkiet, Tyrkiet, Kina, Indien, Singapore, Japan, Sydkorea, Taiwan og Mexico. I 2017 havde Universal Robots en omsætning på godt og vel en milliard danske kroner.

-lipe

30/5 2018