Kuglelejer af plast modvirker rust

Kuglelejer af plast modvirker rust

igus har testet metal- og plastkuglelejer i saltvand, og plast giver bl.a. økonomiske fordele ikke mindst i renrum og fødevare- og medicinalfremstilling

Testvinderen xiros af plast er op til 60 procent lettere og 40 procent mere økonomisk end metalversionen. Det er konklusionen på en test, producenten af ‘motion plastics’, igus har foretaget af kuglelejer i henholdsvis plast og metal. Testen omfattede henholdsvis xiros flange-kuglelejer og metallejer i saltvand, og produktet fremstillet af smørefri og vedligeholdelsesfri tribo-plast var en overbevisende vinder.

Ingeniørerne på igus testlaboratoriet fyldte en beholder med saltvand fra havet og opvarmede det til +80 grader Celsius. Herefter blev to lejer anbragt i vandet i 120 timer: et klassisk 2-huls flangeleje fremstillet af metal og et xiros flangeleje fremstillet af xirodur B180, en højtydende plast der er optimeret af igus gennem en årrække til bedste slitage- og mediemodstand. Begge lejer var ikke dækket fuldstændig i testen, men eksponeret for luft for at udløse en korroderende effekt.

Metallejer begynder at korrodere efter nogle få timer
Testresultatet var tydeligt til sidst. Efter nogle få timer, begyndte metallejet at korrodere. Ved afslutningen af testen, var der markante synlige spor af rust på alle lejekomponenter. Plastlejet var til gengæld upåvirket selv efter 120 timer i det aggressive saltvand under høje temperaturer, og der var ingen farveændring og intet spor af rust.
Det er en klar fordel specielt i renrums-applikationer og brug i fødevare- og medicinalteknologi, hvor rust udgør en sundhedsrisiko.
xiros kuglelejet består normalt af fire komponenter: indre og ydre ring, selve huset i plast og kuglerne fremstillet af rustfrit stål eller glas. I
modsætning til metallejer, leverer de slidstærke polymerlejer en meget blød og hygiejnisk tørdrift uden en enkelt dråbe smøreolie og er vedligeholdelsesfri.

Herudover, er plastlejerne elektrisk isolerende, temperaturresistente fra -40 til +80 grader Celsius og ikke-magnetiske, og så er de 60 procent lettere og op til 40 procent mere økonomiske end tilsvarende metallejer. Lejerne er egnet til absorbering af middelstore belastninger ,og bliver på grund af deres driftssikkerhed, anvendt i bl.a. mærknings-, håndterings- og emballerings og fyldemaskiner i hele verden.

Igus’ testcenter i Køln er verdens største testlaboratorie for plast i bevægelsesapplikationer. Hvert år bliver der udført mere end 12.000 tribologiske tests, blandt andre tests der undersøger brugen af et bredt udvalg af materialer under virkelighedstro forhold.

-lipe

5/9 2018