Fremtidens robotter bliver selvtænkende og gør skrot til genbrug

Fremtidens robotter bliver selvtænkende og gør skrot til genbrug

EU-projektet RoboSapiens vil give morgendagens robotter evnen til at tilpasse sig store og uforudsete ændringer i deres miljø – herunder arbejdet tæt med mennesker. Projektet ledes af Aarhus Universitet og med i det er Teknologisk Institut, som bl.a. har fokus på renovering af elektronik

Kunstig intelligens bringer mange og nye muligheder med sig – også når det kommer til automatiseringen af robotter, der i fremtiden skal kunne tilpasse og klare sig selv i langt højere grad, end tilfældet er i dag.

Det skal et nyt EU-projekt med navnet RoboSapiens (Robotic Safe Adaptation In Unprecedented Situations) blandt andet være med til at sikre.

– Målet med projektet er, at robotter – ved hjælp af kunstig intelligens – med færre begrænsninger selv skal kunne tilpasse sig til forholdene omkring sig – også store, uforudsete ændringer. I den forbindelse arbejder vi blandt andet på at udvikle nogle sikkerhedsteknikker, der sikrer robottens troværdighed, drift og sikkerhed i arbejdet, fortæller Mikkel Labori Olsen, der er konsulent ved Teknologisk Institut.

For at realisere RoboSapiens-projektets overordnede mål demonstreres projektets resultater i fire forskellige brugercases.

For Teknologisk Institut er fokus rettet mod refurbishment – nærmere bestemt på renovering af produkter, der ellers ville blive skrottet.

Derudover vil der også blive set nærmere på noget så forskelligt som navigation af autonome skibe, navigation af lagerrobotsværme og interaktion mellem menneske og robot.

 Mikkel Labori Olsen, konsulent ved Teknologisk Institut.

– Robotter har gennem tiden hjulpet rigtig meget med at øge produktionen. I vores brugercase vil vi nu se nærmere på, hvordan vi kan skalere cirkulære processer op ved hjælp af automatiserede robotter, så vi på den måde kan forlænge produkters levetid i stedet for at producere nyt. Her ser vi mere specifikt nærmere på refurbishment af bærbare computere, og hvad der er muligt at automatisere på området, fortæller Mikkel Labori Olsen.

Afgørende for fremtidens produktion
De fire brugercases i RoboSapiens-projektet dækker et bredt spektrum af applikationer, men de deler alle den fælles udfordring, at de involverer opgaver med stor variation, som traditionelle robotter ofte har svært ved at tilpasse sig.

Dette understreger ifølge Mikkel Labori Olsen en væsentlig begrænsning i nutidens automatiseringsteknologi, hvor fleksibilitet ofte må vige for effektivitet.

– Med RoboSapiens-projektet vil vi demonstrere, hvordan man med kunstig intelligens og dynamiske rutiner til at træne og kontrollere den, gør det muligt for robotter at tilpasse sig løbende til en lang række miljøer og anvendelsesscenarier, samtidig med at de opretholder en høj grad af effektivitet og sikkerhed. Kunstig intelligens brugt rigtigt, i gode processer, har potentialet til at revolutionere industriel automatisering ved at kombinere den hidtil usete fleksibilitet med de traditionelle styrker ved robotteknologi. Derfor kan resultaterne fra RoboSapiens også få stor betydning for den måde, vi i fremtiden vil producere på, siger han.

Projektets løber frem til og med 2027 og har fire centrale nedslagspunkter
1. Projektet skal sikre en robotteknologi med nye og ubegrænsede muligheder for selvtilpasning som reaktion på hidtil usete og uforudsete systemstrukturelle og miljømæssige ændringer.
2. Projektet skal fremme sikkerhedssoftware, der knytter sig til robotteknologien, så robotsikkerheden er i top både før, under og efter robotternes selvtilpasning.
3. Projektet skal fremme deep learning-teknikker for aktivt at reducere usikkerhed i forbindelse med robotteknologisk selvtilpasning.
4. Projektet skal overordnet set sikre de enkelte systemers troværdighed, så robotter ved hjælp af deep learning og IT-arkitektur i højere grad kan tilpasse sig omverdenen på egen hånd – uden at gå på kompromis med troværdigheden i arbejdet.

Partnere i projektet som drives af Aarhus Universitet
Foruden Teknologisk Institut tæller partnerlisten ligeledes University of Antwerp, Aristotle University of Thessaloniki, Norwegian University of Science and Technology, University of York, PAL Robotics, Fraunhofer IFF, ISDI Accelerator og Simula Research Lab. Projektet er finansieret af Horizon Europes forsknings- og innovationsprogram (2021-2027).

-lipe

17/4 2024
 • Nyt, dansk robothovedsæde indviet i Odense

  Nyt, dansk robothovedsæde indviet i Odense

  maskiner ›De førende globale robotvirksomheder, MiR og Universal Robots, som begge er en del af Teradyne Robotics, skal nu dele hovedkvarter, hvor de kan udveksle viden og accelerere deres innovation inden for avanceret robotteknologi
 • Genbrugspapir til beskyttelse af tunge varer

  Genbrugspapir til beskyttelse af tunge varer

  maskiner ›Med lanceringen af den nye ProPad Coiler har SEE® udvidet sit ProPad-papirpolstersystem af mærket Sealed Air®. Løsningen er udviklet for at imødekomme kundernes krav om mere bæredygtighed og automatisering
 • Lette arbejdsredskaber til de barske miljøer

  Lette arbejdsredskaber til de barske miljøer

  maskiner ›Håndterminaler, der kombinerer touchskærm med tastatur og pistolgreb og en tablet, der kan betjenes med handsker eller fedtede fingre i alle temperaturer er blandt nyhederne fra Norris Print Tech A/S
 • Sealing System går ind i insektproduktion

  Sealing System går ind i insektproduktion

  maskiner ›XIO -Intelligent Farming er et nyt forretningsområde for leverandøreren af automatiserede end-of-line pakkelinjer i Skandinavien. Løsningerne går fra logistiksystemer og datatracking til produktion af insektprotein
 • Sikre og grønne løsninger til den farmaceutiske industri

  Sikre og grønne løsninger til den farmaceutiske industri

  maskiner ›På messen ACHEMA 2024 præsenterer MULTIVAC en komplet linje til fremstilling af farmaceutiske kombipakker, et transportbånd og til fleksibel og sikker mærkning af farmaceutiske produkter. Desuden er der fokus på mere miljøvenlige emballagekoncepter
 • Ny platform forenkler robotautomatiseringen

  Ny platform forenkler robotautomatiseringen

  maskiner ›Software og automatiseringsvirksomheden Scape Technologies' 3D robot guidance platform, Scape CoCreator kombinerer avanceret 3D Vision-teknologi og AI med intuitiv, kodefri programmering af robotter
 • Nyt værktøj gør det nemt at måle friktion på pakkefolie

  Nyt værktøj gør det nemt at måle friktion på pakkefolie

  maskiner ›Tentoma, der fremstiller RoRo StretchPack® pakkemaskiner, introducer COF indicator ST 1.0 , som kan estimere friktionskoefficienten (COF) på pakkefolier. Dette er nyttigt hvis en pakkemaskine kræver en folie med en specifik friktionskoefficienten for at fungere optimalt
 • 500 danske virksomheder skal sige farvel til affald

  500 danske virksomheder skal sige farvel til affald

  maskiner ›Hvert år bliver der smidt en million tons overskudsmaterialer ud årligt fra industri- og produktionsvirksomheder. Det tal skal nedbringes gennem projekt ZeroWaste, som har fået 24 millioner kroner af Industriens Fond