Scanpack – første emballagemesse efter coronaDer var travlhed på ScanTecos stand. Den danske agenturvirksomhed havde repræsentanter fra flere af sine samarbejdspartnere med på standen.

Scanpack – første emballagemesse efter corona

I begyndelsen af oktober slog Svenska Mässan dørene op for den udsatte emballage-messe, Scanpack i Gøteborg. Selvom der var lidt færre udstillere end den seneste messe i 2018, var publikumsinteressen stor blandt de mange fagfolk, som fra hele Europa drog til Gøteborg for at se, hvad der var sket i emballagebranchen de seneste år

Af Mogens Lindström

De store bølgepapkoncerner var nærværende med store stande, ligesom den private norske Glomma papp. Bølgepap har de senere år oplevet en gevaldig vækst i emballageforbruget. 

DS Smith gruppen havde en stor stand, som var bygget op som et fodboldstadion. Hele den ene væg bestod af fotostater af begejstrede medarbejdere, og der var fodboldtemaer overalt på standen.

Også den svenske etiketbranche var repræsenteret med store stande.

De baltiske flexotrykkerier var rigt repræsenteret på messen. Efter Ukraine-krigen er hele deres store marked i Rusland lukket, og man vender nu blikket mod vest.

Der var også en del danske udstillere. Kongskilde med udstyr til skæremaskiner og andet, Dansk Klæbe-rulleindustri og ScanTeco havde stande, der blev flittigt besøgt.

Kongskilde udstillede traditionen tro på emballagemessen i Göteborg.

Også Transø Trading Co., en familieejet virksomhed, der er grundlagt i 1930, udstillede sammen med deres partner PWR pack, som er specialister på robotteknologien til fødevarebranchen, indenfor high-speedsegmentet. Netop miljø og automatisering var nogle af nøgleordene på messen.

Synaptiks G-scan System
Netop på ScanTecos stand blev nyheden, Synaptiks G-scan System, præsenteret. Laminering er en stor del af den flexible emballageproduktion. I trykningen har man i dag en række gode løsninger til overvågning af processerne, så som BST, AVT, Futech og Grafikkontrol, men i lamineringsprocessen har det knebet med den slags overvågningsudstyr.

En flexibel emballage kan bestå af tre dele, trykning, laminering og skæring. Går der noget galt i lamineringen, er det en dyr fejltagelse, da det hele skal trykkes om.

Synaptik udstillede sit G-scan System til overvågning af lamineringsprocesser på ScanTecos stand.

Spanske Synaptik har udviklet et system, G-scan, hvor man i produktionen måler manglen af lim, som bl.a. kan føre til manglende lamineringsstyrke eller marmoreringseffekt. G-scan kan også måle, om blandingen mellem lim og hærder er korrekt. En forkert blanding kan også føre til manglende lamineringsstyrke, teleskop effekt og opløsning af trykfarven.

Der var da også stor interesse for systemet på messen, hvilket betød, at Synaptiks salgsdirektør, Alex Mas, havde travlt på ScanTecos stand.

Made in Värmland
Det er i disse tider sjældent, man hører om nye flexotrykkerier, men i den svenske flexoby, Sunne, ligger bl.a. OptiPack, som er opstået på resterne af det hedengangne Mondi Pack. Ulrich Fauhler, Jørgen Nilsson og to kvinder fra Mondi Pack lavede et ’management buy out’ og etablerede OptiPack.

Det nyetablerede flexotrykkeri, svenske OptiPack, udstillede på Scanpack. 

Man investerede i en 10-farvet SOMA flexomaskine, SOMA slitters og har nu senest investeret i en Gaps posemaskine. Netop papirposer er et stort segment i Sverige.

Man har valgt sloganet Made in Värmland, da man er stolt af sit regionale tilhørssted, og det blev bl.a. markeret med chips lavet af kartofler fra Värmland og pakket i fiks emballage trykt på OptiPack.

Næste Scanpackmesse i Gøteborg bliver i oktober 2024, og med den succes, man netop har haft, vil interessen for messen i 2024 også være stor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere om fødevareemballage

5/1 2023
NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

Udover masser af musik er NorthSide kendt for bestræbelserne på at optimere sin bæredygtige profil. I år tester festivalen en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres

"Grimme" grøntsager går som varmt brød

Sidste år reddede danske forbrugere hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker. Og Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent og Stop Spild Af Mad’s samarbejdspartner, Nordic Greens har derudover allerede opnået FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline

Lyras vinder international pris for innovation og disruption

Lyras vinder international pris for innovation og disruption

Lyras, hvis teknologi, raslysering, sparer markante mængder energi og vand i forhold til gammeldags pasteurisering, vinder prisen Food Tech Innovation Award 2023 – Most innovative FoodTech Startup i Bilbao, Spanien

Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Efter flere måneders intensiv forberedelse satte emballage-virksomheden Qupaq en officiel verdensrekord ved at dispensere hele 1.094 bakker på bare 60 sekunder under Interpack 2023 i Düsseldorf. Formålet var at sætte fokus på innovation i fødevareindustrien. Se video:

Næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt bliver til værdifuld tang

Næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt bliver til værdifuld tang

I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af Innovationsfonden

Borealis lancerer ny PP monomaterialepose designet til genbrug

Borealis lancerer ny PP monomaterialepose designet til genbrug

På det det netop afholdte Plastics Recycling Show Europe (PRSE) i Amsterdam har producenten præsenteret en emballage af over 95 procent PP, udviklet med samarbejdspartnere til en række blæse- og støbe filmekstruderingsprocesser. På engelsk:

Stora Enso introducerer nyt emballagemateriale til køle og frysevarer

Stora Enso introducerer nyt emballagemateriale til køle og frysevarer

Tambrite Aqua+ er et nyudviklet, cirkulært emballagemateriale til fødevareemballage på køl eller frys. Det fiberbaserede karton reducerer behovet for fossilbaseret plast og forbedrer genanvendeligheden efter brug. På engelsk:

PulPac i samarbejde om hurtig adgang for støbt fiber til USA

PulPac i samarbejde om hurtig adgang for støbt fiber til USA

Emballageproducenten udvider sine muligheder med et partnerskab med maskinproducenten Curt G. Joa Inc - kaldet JOA , som kan tilbyde nøglefærdige maskinløsninger til udbredelsen af fibermaterialer som alternativ til plastik. På engelsk:

Peter Larsen: første kaffemærke med ny type genbrugsemballage

Peter Larsen: første kaffemærke med ny type genbrugsemballage

I 2030 skal affald være fortid i kaffebranchen, mener den danske kaffevirksomhed, som nu tager endnu et stort skridt i retning mod sit erklærede mål. Virksomhedens nye emballage er 94 procent genanvendelig og udleder 55 pct. mindre CO2