Scanpack – første emballagemesse efter corona
Der var travlhed på ScanTecos stand. Den danske agenturvirksomhed havde repræsentanter fra flere af sine samarbejdspartnere med på standen.

Scanpack – første emballagemesse efter corona

I begyndelsen af oktober slog Svenska Mässan dørene op for den udsatte emballage-messe, Scanpack i Gøteborg. Selvom der var lidt færre udstillere end den seneste messe i 2018, var publikumsinteressen stor blandt de mange fagfolk, som fra hele Europa drog til Gøteborg for at se, hvad der var sket i emballagebranchen de seneste år

Af Mogens Lindström

De store bølgepapkoncerner var nærværende med store stande, ligesom den private norske Glomma papp. Bølgepap har de senere år oplevet en gevaldig vækst i emballageforbruget. 

DS Smith gruppen havde en stor stand, som var bygget op som et fodboldstadion. Hele den ene væg bestod af fotostater af begejstrede medarbejdere, og der var fodboldtemaer overalt på standen.

Også den svenske etiketbranche var repræsenteret med store stande.

De baltiske flexotrykkerier var rigt repræsenteret på messen. Efter Ukraine-krigen er hele deres store marked i Rusland lukket, og man vender nu blikket mod vest.

Der var også en del danske udstillere. Kongskilde med udstyr til skæremaskiner og andet, Dansk Klæbe-rulleindustri og ScanTeco havde stande, der blev flittigt besøgt.

Kongskilde udstillede traditionen tro på emballagemessen i Göteborg.

Også Transø Trading Co., en familieejet virksomhed, der er grundlagt i 1930, udstillede sammen med deres partner PWR pack, som er specialister på robotteknologien til fødevarebranchen, indenfor high-speedsegmentet. Netop miljø og automatisering var nogle af nøgleordene på messen.

Synaptiks G-scan System
Netop på ScanTecos stand blev nyheden, Synaptiks G-scan System, præsenteret. Laminering er en stor del af den flexible emballageproduktion. I trykningen har man i dag en række gode løsninger til overvågning af processerne, så som BST, AVT, Futech og Grafikkontrol, men i lamineringsprocessen har det knebet med den slags overvågningsudstyr.

En flexibel emballage kan bestå af tre dele, trykning, laminering og skæring. Går der noget galt i lamineringen, er det en dyr fejltagelse, da det hele skal trykkes om.

Synaptik udstillede sit G-scan System til overvågning af lamineringsprocesser på ScanTecos stand.

Spanske Synaptik har udviklet et system, G-scan, hvor man i produktionen måler manglen af lim, som bl.a. kan føre til manglende lamineringsstyrke eller marmoreringseffekt. G-scan kan også måle, om blandingen mellem lim og hærder er korrekt. En forkert blanding kan også føre til manglende lamineringsstyrke, teleskop effekt og opløsning af trykfarven.

Der var da også stor interesse for systemet på messen, hvilket betød, at Synaptiks salgsdirektør, Alex Mas, havde travlt på ScanTecos stand.

Made in Värmland
Det er i disse tider sjældent, man hører om nye flexotrykkerier, men i den svenske flexoby, Sunne, ligger bl.a. OptiPack, som er opstået på resterne af det hedengangne Mondi Pack. Ulrich Fauhler, Jørgen Nilsson og to kvinder fra Mondi Pack lavede et ’management buy out’ og etablerede OptiPack.

Det nyetablerede flexotrykkeri, svenske OptiPack, udstillede på Scanpack. 

Man investerede i en 10-farvet SOMA flexomaskine, SOMA slitters og har nu senest investeret i en Gaps posemaskine. Netop papirposer er et stort segment i Sverige.

Man har valgt sloganet Made in Värmland, da man er stolt af sit regionale tilhørssted, og det blev bl.a. markeret med chips lavet af kartofler fra Värmland og pakket i fiks emballage trykt på OptiPack.

Næste Scanpackmesse i Gøteborg bliver i oktober 2024, og med den succes, man netop har haft, vil interessen for messen i 2024 også være stor.

 

 

 

 

 

 

 

 

5/1 2023