Næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt bliver til værdifuld tangEt 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Her dyrkes store partier tang på blot en uge. Foto: PureAlgae.

Næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt bliver til værdifuld tang

I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af Innovationsfonden

Forskere fra Københavns Universitet skal i samarbejde med Aarhus Universitet samt en række virksomheder udvikle bæredygtig samproduktion af fisk, rejer og tang.

Over de næste fire år vil de videreudvikle et lukket, bæredygtigt kredsløb på land, som udnytter restnæringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt til at dyrke højværdi tang til fødevare -og sundhedsindustrien. Projektet hedder SeaFree.

- Projektet har til formål at bruge tangproduktion til at optage og omdanne emissioner fra fiskeopdræt til et højværdiprodukt. Tangen skal bl.a. bruges til kosttilskud, der kan forebygge diabetes og bæredygtig innovation inden for fødevarer. Udover at opsamle emissioner som ellers ville være udledt til atmosfæren og vandmiljøet er den producerede tang både sund og fuld af umamismag, siger professor Marianne Thomsen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

40 fods container laver tang på en uge
Projektet er finansieret af Innovationsfonden med 14,4 millioner kroner og sker i samarbejde med virksomhederne Pure Algae, DryingMate, Food Diagnostics, Sigrid Therapeutics, XOventure GmbH/Rigi Care, KOST, SOF Odden Caviar og HanseGarnelen.

Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Containerløsningen er en såkaldt PlugNPlay teknologi med stort eksport potentiale.

Foto: PureAlgae.

Ved at kombinere saltvand, CO2 og næringsstoffer med LED-lys omdanner løsningen ingredienserne til tang på kun en uge, hvilket giver en ekstrem kort høstperiode.

- SeaFree repræsenterer det nyeste inden for recirkuleringsteknologi til landbaseret reje- og fiskeopdræt. Udover at fange emissioner recirkulerer systemet også overskudsvarme fra anlæggene til Plug'n'Play teknologien. Projektet omfatter nemlig udviklingen af en ny teknologi, der gør det muligt at bruge denne overskudsvarme til at tørre den tang, der sælges til sundhedsindustrien. På den måde bidrager SeaFree til en mere bæredygtig og effektiv produktion, siger Marianne Thomsen.  

Kan blive et eksporteventyr
Slutproduktet består dermed af klimavenlige fisk og rejer og en sund tangart, kaldet søsalat, som er rig på både fibre og protein. Søsalaten skal ud over fremstilling af forskellige kosttilskud også bruges som grønt tilbehør, når folk køber fisk.

- En del af projektet handler også om at udvikle opskrifter som skal øge kendskabet til anvendelse af tang som ingrediens i velsmagende middagsretter ude hos forbrugeren, siger professor Marianne Thomsen.

Ifølge hende er der et stort potentiale i at opdrætte fisk og dyrke tang på den måde, som SeaFree har tænkt sig at gøre. For hvis alle verdens landbaserede reje- og fiskeopdræt implementerede metoden, ville det kunne reducere de globale fødevaresystemers klima-aftryk markant.

Derfor kan kombinationen af fiskeopdræt og tangdyrkning i lukkede systemer meget vel udvikle sig til et nyt eksporteventyr for Danmark.

- På globalt plan vil man kunne implementere teknologien der markedsføres under navnet ”SeaFree Synergy Solutions” alle steder i verden, og miljøgevinsterne ved teknologien er ikke til at tage fejl af. Vi har allerede nu kontakt til Sydkorea, som er meget interesserede i teknologien og i hvordan projektet udvikler sig, forklarer hun.

-hawin

Læs mere om fødevareemballage

10/5 2023
NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

Udover masser af musik er NorthSide kendt for bestræbelserne på at optimere sin bæredygtige profil. I år tester festivalen en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres

"Grimme" grøntsager går som varmt brød

Sidste år reddede danske forbrugere hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker. Og Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent og Stop Spild Af Mad’s samarbejdspartner, Nordic Greens har derudover allerede opnået FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline

Lyras vinder international pris for innovation og disruption

Lyras vinder international pris for innovation og disruption

Lyras, hvis teknologi, raslysering, sparer markante mængder energi og vand i forhold til gammeldags pasteurisering, vinder prisen Food Tech Innovation Award 2023 – Most innovative FoodTech Startup i Bilbao, Spanien

Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Efter flere måneders intensiv forberedelse satte emballage-virksomheden Qupaq en officiel verdensrekord ved at dispensere hele 1.094 bakker på bare 60 sekunder under Interpack 2023 i Düsseldorf. Formålet var at sætte fokus på innovation i fødevareindustrien. Se video:

Borealis lancerer ny PP monomaterialepose designet til genbrug

Borealis lancerer ny PP monomaterialepose designet til genbrug

På det det netop afholdte Plastics Recycling Show Europe (PRSE) i Amsterdam har producenten præsenteret en emballage af over 95 procent PP, udviklet med samarbejdspartnere til en række blæse- og støbe filmekstruderingsprocesser. På engelsk:

Stora Enso introducerer nyt emballagemateriale til køle og frysevarer

Stora Enso introducerer nyt emballagemateriale til køle og frysevarer

Tambrite Aqua+ er et nyudviklet, cirkulært emballagemateriale til fødevareemballage på køl eller frys. Det fiberbaserede karton reducerer behovet for fossilbaseret plast og forbedrer genanvendeligheden efter brug. På engelsk:

PulPac i samarbejde om hurtig adgang for støbt fiber til USA

PulPac i samarbejde om hurtig adgang for støbt fiber til USA

Emballageproducenten udvider sine muligheder med et partnerskab med maskinproducenten Curt G. Joa Inc - kaldet JOA , som kan tilbyde nøglefærdige maskinløsninger til udbredelsen af fibermaterialer som alternativ til plastik. På engelsk:

Peter Larsen: første kaffemærke med ny type genbrugsemballage

Peter Larsen: første kaffemærke med ny type genbrugsemballage

I 2030 skal affald være fortid i kaffebranchen, mener den danske kaffevirksomhed, som nu tager endnu et stort skridt i retning mod sit erklærede mål. Virksomhedens nye emballage er 94 procent genanvendelig og udleder 55 pct. mindre CO2

Synligt opgør med madspild på årets interpack

Synligt opgør med madspild på årets interpack

På verdens største messe for forarbejdning og emballering vil medlemmer af og partnere til SAVE FOOD-initiativet demonstrerer, hvordan fødevarer sikkert kan behandles og emballeres, hvordan deres holdbarhed kan forlænges, og hvordan madspild, der alligevel opstår, kan genbruges på en bæredygtig måde