Heidelberg præsenterer trykt elektronik til bilindustrien
Autostol fra Recaro Automotive forsynet med printet sensorteknologi.

Heidelberg præsenterer trykt elektronik til bilindustrien

Trykfølsomme folier kan registrere, hvor og hvordan bilpassagerer sætter sig i bilens sæder, og kan endvidere skelne passagererne fra andre objekter. Dermed bliver det muligt at skabe endnu bedre sikkerhedssystemer i bilerne. Heidelberg fremstiller trykt elektronik på folier, og det har man fået øjnene op for blandt andet i bilindustrien

Heidelberg har etableret sin egen forretningsenhed til industriel udvikling, fremstilling og salg af trykt elektronik.

Det er et vækstmarked for Heidelberg, som har etableret egenproduktion af løsningerne på Wiesloch-Walldorf-fabrikken.

I fremtiden bliver elektroniske komponenter og sensorer til digitale applikationer, især i sundheds- og logistiksektoren såvel som detailhandelen og bilindustrien, produceret her ved brug af den nyeste printteknologi.

- Markedet for trykt elektronik, især for sensorer, er et fremtidigt område for Heidelberg, siger Rainer Hundsdörfer, Heidelbergs CEO.

I slutningen af marts præsenterede Heidelberg innovative applikationer til bilindustrien på messen for fleksibel, organisk og trykt elektronik, LOPEC i München.

Heidelberg viste blandt andet printede sensorer til Recaro autostole og til batteriovervågning.

- Med de præsenterede løsninger til bilindustrien har vi gode muligheder for at udvide vores forretning yderligere i dette segment. Som operatør inden for produktion af højteknologiske sensorer på et område, hvor indtjeningen kan være to- til trecifrede euromillioner værd, ser vi store vækstmuligheder.

Trykfølsomme sensorfolier

Ved hjælp af en autostol udviklet af Recaro Automotive kunne de besøgende på Heidelbergs stand se, hvordan trykfølsomme sensorfolier kan registrere passagerer og skelne dem fra andre genstande.

Trykte sensorer til dataopsamling på battericelleniveau kan være medvirkende til at udvide rækkevidden for elektriske køretøjer.

De opsamlede data bruger man blandt andet til førerassistance og sikkerhedssystemer, såsom påmindelser om at spænde sikkerhedsseler og deaktivering af airbag, når en barnestol registreres.

Sensor matrix’en gør det også muligt at bestemme, hvilken sædeposition passagerer indtager. Det er vigtigt ved (delvis) autonom kørsel for at kunne udløse sikkerhedssystemer, da førerens position bliver meget mere variabel.

Heidelberg præsenterede endvidere en innovativ batteriovervågningsløsning på messen. Ultratynde tryk- og temperaturfølsomme sensorer kan fange rumligt opløste data fra individuelle battericeller.

Trykte sensorfilm er nemlig så tynde, at de passer mellem individuelle battericeller og kan altså fange detaljerede tryk- og temperaturdata.

Information på celleniveau giver værdifuld indsigt i batteriets sundhed og ydeevne og giver forsknings- og udviklingsholdene mulighed for at forbedre deres batteridesign. Det kan forlænge batteriets levetid og hjælper dermed til at udvide køredistancen for elektriske køretøjer.

Sensorteknologien printet i et enkelt gennemløb

- Med den industrielle produktion af sensorudstyrede funktionsfilm åbner Heidelberg op for nye spilleregler for digitale forretningsmodeller. Hver kvadratmeter af filmen er udstyret med op til en million sensorer, der registrerer de mindste ændringer i tryk, temperatur eller luftfugtighed.

- Opsamlede data behandles derefter ved hjælp af AI-algoritmer og leverer informationskvalitet, der går langt videre end de mere diskret målte variabler.

Heidelbergs produktion af printet elektronik på Wiesloch-Walldorf-fabrikken.

- I processen printer man hele sensorteknologien i et enkelt gennemløb - inklusiv alle ledende spor, sensorer og grænsefladen til digitale slutenheder, siger Dr. Michael Kröger, administrerende direktør for Heidelberg Printed Electronics GmbH.

Derudover tilføjer Poul Breindal hos Heidelberg Danmark, at Heidelberg naturligvis også sælger maskiner til kunder, der selv ønsker at producere ’Printed Electronics’.

Det sker eksempelvis gennem Heidelbergs datterselskab Gallus, som leverer narrow web etiketmaskiner, der kan trykke med sølvpasta til elektronikbaner via serigrafiske (screen) trykværker.

-hawin

 

 

 

6/5 2022
  • Canon satser stort på etiket- og emballagemarkedet

    Canon satser stort på etiket- og emballagemarkedet

    tryk-og-print ›Med et mål om at blive en stor spiller indenfor digitalt printede etiketter og emballage dedikerer Canon en hel zone på årets Drupa messe i næste måned. Her bliver bl.a. præsenteret nyheder til tryk på etiketter, bølgepap og foldekarton
  • Kunstig intelligens i fokus på KOMM Dagen

    Kunstig intelligens i fokus på KOMM Dagen

    tryk-og-print ›Brancheforeningen GRAKOM inviterer til sin årlige konference den 25. april. Her er mulighederne og udfordringerne med AI en væsentlig del af programmet
  • Inkjet, mulighedernes verden

    Inkjet, mulighedernes verden

    tryk-og-print ›Teknologianalytikeren, tyske Ralf Schlözer mener, at de udviklingsmuligheder er knytter sig til inkjet-teknologien kan fjerne risikoen ved at bevæge sig ind i nye printapplikationer og gøre det muligt at udforske nye muligheder for print. I indlægget neden for uddyber han sine synspunkter
  • Fujifilm præsenterer ny, kombineret inkjetblæk på drupa 2024

    Fujifilm præsenterer ny, kombineret inkjetblæk på drupa 2024

    tryk-og-print ›Virksomheden har videreudviklet sin patenterede AQUAFUZE inkjet blækteknologi, som kombinerer vandbaseret og UV-hærdende blæk til bredformat inkjet printapplikationer. Det nye UV-hærdende vandige blæk vil åbne nye muligheder for inkjet printapplikationer i bredformat
  • Fogra-certificerede Canonprintere rykker i EMEA

    Fogra-certificerede Canonprintere rykker i EMEA

    tryk-og-print ›Siden lanceringen i henholdsvis december 2022 og maj 2023 er der installeret over 1.600 printere fra Canons imagePress V900-serie og over 120 imagePress V1350-printere i EMEA. Tildelingen af Fogras1 PSD certificeringen har været med til at øget salget
  • UPM Raflatac lancerer nye selvklæbende produkter på FESPA

    UPM Raflatac lancerer nye selvklæbende produkter på FESPA

    tryk-og-print ›Som et del af sit Graphics Solutions-produktsortiment præsenterer den finske virksomhed i disse dage en række selvklæbende film og beskyttelseslaminater, der er specielt udviklet til applikationer inden for storformatprint
  • HP-serie optimerer kvalitetsprint for små virksomheder

    HP-serie optimerer kvalitetsprint for små virksomheder

    tryk-og-print ›Den nye HP Color LaserJet Pro 3000 serie har et kompakt design og kan ifølge producenten levere hastighed, skarpe farver og energieffektivitet til kunder, der kræver høj ydeevne på begrænset plads
  • Først i Norden med HP Indigo V12

    Først i Norden med HP Indigo V12

    tryk-og-print ›Det svenske trykkeri, Nordvalls har som det første i Skandinavien investeret i den højteknologiske løsning til print af etiketter