Absolute Flexo Future – nu med AI(Alle fotos fra Abslolute Flexo Future 2021. Dansk Flexo Forum)

Absolute Flexo Future – nu med AI

Fremtidens scenarier og løsninger i trykindustrien og den grafiske branche er et tilbagevendende tema på Absolute Flexo Future. Denne gang handler det om AI, når konferencen bliver afviklet i starten af april i Helsingør

Af Hans Windeløv 

AI er her, der og alle vegne. I industrien, i mediebranchen, i undervisningssektoren og mange andre steder.

Trykindustrien og den grafiske branche er ingen undtagelse.

Derfor sætter Absolute Flexo Future også fokus på, hvordan teknologien kan blive en aktiv medspiller, når det handler om at forberede og eksekvere trykprocesser.

- Vi vil gerne give nogle bud på, hvordan fremtidens løsninger kan få hjælp af AI-teknologien. Der er faktisk mange områder og berøringsflader, hvor man i vores branche kan udnytte potentialet med AI, siger formand for Dansk Flexo Forum, Klaus Kromann.

Han kommer ind på, at grafikere der skal lave opsætninger og preset allerede bruger AI, og at man endvidere i produktionen på trykkerier er begyndt at kigge på hvordan, AI og Machine Learning kan integreres i processerne.

- Brug af kunstig intelligens der hurtigt kan beregne de mest optimale opsætninger og indstillinger af trykmaskiner og efterbehandling, er nogle af de scenarier branchen er interesseret i at se og høre nærmere om.

- Med de muligheder AI giver for at få alle beregninger på plads lynhurtigt, ser det ud til at kunstig intelligens har en fremtid i trykindustrien og den grafiske branche, siger Klaus Kromann.

Det er blandt andet mangel på arbejdskraft og dygtige medarbejdere på trykkerierne, som er begyndt skabe efterspørgsel på AI-løsninger.

- Uddannelsen som trykker er desværre ikke så velbesøgt som tidligere. Vi mangler de uddannede eksperter i branchen. Her kommer AI ind i billedet.

- Og vi håber, at indlæggene på Absolute Flexo Future kan give nogle ideer til, hvordan vi kan bruge teknologien konstruktivt ude på trykkerierne, siger Klaus Kromann.

Skarp konkurrence fra DRUPA
Heldagskonferencen byder på en lang række interessante og spændende indlæg.

Og Klaus Kroman ser frem til, at de mange specialister og indlægsholdere kommer rundt i alle hjørnerne af fremtidens flexotrykprocesser.

Mulighederne er i hvert fald til stede, da Absolute Flexo Future atter byder på et bredt program om også omfatter udstilling i lokalerne uden for konferencelokalet.

Det er dog ikke det hele, som handler om AI.

- Vi må se i øjnene, at det ikke er på Absolute Flexo Future, at producenter og leverandører af integrerede AI-løsninger til vores brancher breaker deres nyheder.

- I år står der også DRUPA på programmet. Og rigtig mange aktører venter med at lancere deres nyeste innovationer, til de står på messen i Düsseldorf.

- Derfor har det ikke været helt let at sammensætte et program med AI som hovedtema. Vi er dog ovenud tilfredse med resultatet, siger Klaus Kromann med et smil.

Absolute Flexo Future byder også på udstilling af løsninger til trykindustrien og den grafiske branche. 

20 års jubilæum 
Absolute Flexo Future blev afholdt for første gang for 20 år siden. Konferencen er et samarbejde mellem den danske brancheforening, Dansk Flexo Forum og den svenske søsterorganisation Sweflex.

Og der rig mulighed for at orientere sig i det internationale landskab, da der er besøg fra både USA, Tyskland, England, Finland og Tjekkiet. Alle indlæg foregår på engelsk. 

Med start klokken ni om morgenen er der mulighed for at kombinere morgenmad og udstilling. Herefter går formiddagsprogrammet løs klokken 10, hvor den tidligere formand for Dansk Flexo Forum, Mogens Lindström er på talerstolen.

 Mogens Lindström.

Han fortæller om den udvikling, flexoindustrien har gennemgået. Det sker under overskriften ’From World Champion in Flexo to hard Competition’.

Thomas Roland, chef i afdelingen for Responsibility hos Coop Danmark er næste mand på podiet.

Han tager fremtidens fødevareemballage under behandling, og kommer ind på, at emballage er så meget mere end bare indpakningen.

Og han fortæller om, hvordan man hos Coop Danmark reflekterer over de strategiske tilpasninger, ændrede forbrugerforventninger og ny lovgivning, man står over for med hensyn til virksomhedens emballagestrategi.

Werner Swab, produktchef i Heidelbergs Web Carton Converting-afdeling fortæller om store volumener og non-stop produktion.

Windell McGill, Digital Platform Launch Manager hos ION Hybrid Digital Platform - BW Converting Solutions slutter formiddagens indlæg af.

Han fortæller om fremtidens farveløsninger, blandt andet med henblik på innovationer og tendenser inden for emballagetryk.

Fordele og ulemper ved AI
Efter frokost vil Lewis Taylor, Senior Commercial Director UK&I&Nordic og Mark McColl, Global Technical KA Manager P&B, begge fra Flint Group, fortælle om fremtiden for trykfarver.

Bl.a. med hensyn til hvordan industrien skal arbejde sammen for at holde trit med eksterne påvirkninger, som f.eks. tilgængelighed af råmaterialer udfordringer med hensyn til bæredygtighed osv.

Leverandører af trykfarver, substratleverandører, konvertere og varemærkeejere skal simpelthen navigere i fællesskab for at opnå succes, uanset om det er film-, papir- eller etiketbaserede applikationer.

Kai Lankinen fra Lankinen Graphic Innovations fortæller hvordan fremtidens situation, hvad ’Expanded Colour Gamut Teknologi angår, ser ud i 2035.

Herefter vil Petr Blaško, marketingdirektør, hos trykmaskineproducenten, SOMA fortælle om udforskningen af synergien mellem automatisering og kunstig intelligens i flexotryk.

Han tager tilhørerne med på en rejse, hvor maskiner og kunstig intelligens kombinerer kræfterne for at revolutionere kvalitet, effektivitet og bæredygtighed.

Selvom kunstig intelligens har været en integreret del af vores hverdag i årevis, er AI for alvor er slået igennem som allemandseje med ChatGPT.

Det er en vinkel Nikolaj Sonne, journalist og tv-vært kommer ind på i dagens sidste indlæg. Han dykker ned i både udviklingshistorien og på de mange fordele og ulemper teknologien fører med sig.

 

Fakta om arrangementet:
Den danske og den svenske brancheforening, henholdsvis Dansk Flexo Forum og Sweflex afholder konferencen Absolute Flexo Future i Helsingør den 4. april.  
Under overskriften ’Kunstig intelligens i trykindustrien’ byder konferencen på flere spændende indlæg.
Sideløbende bliver der afholdt en udstilling, som kan besøges før konferencen, i pauserne, under frokosten og i overgangen til aftenarrangementet med fællesmiddagen.

Absolute Flexo Forum bliver afholdt den 4. April 2024 på Marienlyst Strandhotel – Helsingør.

Morgenmad og registrering starter klokken 9:00. Klokken 19.00 er der velkomstmiddag.

16/2 2024
  • Canon satser stort på etiket- og emballagemarkedet

    Canon satser stort på etiket- og emballagemarkedet

    tryk-og-print ›Med et mål om at blive en stor spiller indenfor digitalt printede etiketter og emballage dedikerer Canon en hel zone på årets Drupa messe i næste måned. Her bliver bl.a. præsenteret nyheder til tryk på etiketter, bølgepap og foldekarton
  • Kunstig intelligens i fokus på KOMM Dagen

    Kunstig intelligens i fokus på KOMM Dagen

    tryk-og-print ›Brancheforeningen GRAKOM inviterer til sin årlige konference den 25. april. Her er mulighederne og udfordringerne med AI en væsentlig del af programmet
  • Inkjet, mulighedernes verden

    Inkjet, mulighedernes verden

    tryk-og-print ›Teknologianalytikeren, tyske Ralf Schlözer mener, at de udviklingsmuligheder er knytter sig til inkjet-teknologien kan fjerne risikoen ved at bevæge sig ind i nye printapplikationer og gøre det muligt at udforske nye muligheder for print. I indlægget neden for uddyber han sine synspunkter
  • Fujifilm præsenterer ny, kombineret inkjetblæk på drupa 2024

    Fujifilm præsenterer ny, kombineret inkjetblæk på drupa 2024

    tryk-og-print ›Virksomheden har videreudviklet sin patenterede AQUAFUZE inkjet blækteknologi, som kombinerer vandbaseret og UV-hærdende blæk til bredformat inkjet printapplikationer. Det nye UV-hærdende vandige blæk vil åbne nye muligheder for inkjet printapplikationer i bredformat
  • Fogra-certificerede Canonprintere rykker i EMEA

    Fogra-certificerede Canonprintere rykker i EMEA

    tryk-og-print ›Siden lanceringen i henholdsvis december 2022 og maj 2023 er der installeret over 1.600 printere fra Canons imagePress V900-serie og over 120 imagePress V1350-printere i EMEA. Tildelingen af Fogras1 PSD certificeringen har været med til at øget salget
  • UPM Raflatac lancerer nye selvklæbende produkter på FESPA

    UPM Raflatac lancerer nye selvklæbende produkter på FESPA

    tryk-og-print ›Som et del af sit Graphics Solutions-produktsortiment præsenterer den finske virksomhed i disse dage en række selvklæbende film og beskyttelseslaminater, der er specielt udviklet til applikationer inden for storformatprint
  • HP-serie optimerer kvalitetsprint for små virksomheder

    HP-serie optimerer kvalitetsprint for små virksomheder

    tryk-og-print ›Den nye HP Color LaserJet Pro 3000 serie har et kompakt design og kan ifølge producenten levere hastighed, skarpe farver og energieffektivitet til kunder, der kræver høj ydeevne på begrænset plads
  • Først i Norden med HP Indigo V12

    Først i Norden med HP Indigo V12

    tryk-og-print ›Det svenske trykkeri, Nordvalls har som det første i Skandinavien investeret i den højteknologiske løsning til print af etiketter