Lyras ekspanderer globalt
Den danske virksomhed Lyras åbner afdeling i Holland, Frankrig, Spanien og Sydafrika efter stor, international interesse for virksomhedens energi- og vandbesparendeerstatning for pasteurisering, raslysering
Lyras, hvis erstatning for pasteurisering sparer 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent energi i forhold til pasteurisering,
får stor opmærksomhed i hele verden. Derfor har virksomheden nu åbnet afdeling i Holland, Frankrig, Spanien og Sydafrika.
-Ud over de fire lande har vi også gode partnere i mange andre lande. Vores mål er at fødevare- og procesindustrien skal have sparet mindst en million tons CO2 med vores teknologi allerede i 2030. Derfor kan vi ikke nøjes med at gøre en forskel i Danmark, fortæller CCO Mark Kalhøj Andersen, Lyras. Han fortsætter:
-Lige nu er det europæiske marked vigtigt for os, men vi har også amerikanske samarbejdspartnere, som vi viser stort potentiale, så USA er derfor det naturlige næste skridt for os.
Højere udbytte og fuld mikrobiel kontrol
Ud over at spare vand og energi og dermed reducere miljøpåvirkningengiver Lyras’ teknologi, raslysering, højere produktudbytte og opretholder fuld mikrobiel kontrol med lavere driftsomkostninger.
Råvarens værdifulde proteiner bevares i oprindelig form, da produktet kke opvarmes. Teknologien sikrer høj fødevarekvalitet i
uigennemsigtige væsker som fx mejeriprodukter, læskedrikke, cider og vin takket være ultraviolet lys og unik hydraulik, der effektivt inaktiverer mikroorganismer. Når teknologien anvendes til erstatning af dybdefiltrering, sikres højere udbytte og øget automatiseringsgrad i produktionsprocessen.
Mark Kalhøj Andersen, CCO, Lyras
-Vi er meget stolte af at kunne bidrage til reduktion af CO2-udledningen fra fødevare- og procesindustrien ved at erstatte
gammeldags mikrobiel kontrol som pasteurisering og filtrering med morgendagens energi- og vandbesparende teknologi, raslysation, siger Mark Kalhøj Andersen, CCO, Lyras.
Prisbelønnet og populær
Raslysering inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker og sparer samtidig 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent af den energi, som traditionel pasteurisering kræver. Produktets smag og struktur bevares, da opvarmning undgås.
Med raslysering kan fx et mejeri med et enkelt anlæg fra Lyras nedsætte sit energiforbrug og dermed CO2-udslip årligt med ca. 850 tons. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.
Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareproduktion over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt. Den globale efterspørgsel på raslysering er stærkt stigende.
Teknologien er solgt i USA, Tyskland, Australien, Spanien, Holland, Sverige og Danmark. Virksomheden er hædret med adskillige priser, bl.a. titlen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship, Future Impact prisen, Sustainable Food Processing 2022 og senest prisen Food Tech Innovation Award 2023 - Most innovative FoodTech - i
forbindelse med den internationale fødevaremesse Food 4 Future, World Food Summit i Bilbao.
-lipe