Intelligent portioneringsmaskine er rykket op på nyt niveau

Intelligent portioneringsmaskine er rykket op på nyt niveau

En 'portion cutter' baseret på ny teknologi og med ny software fra det bornholmske firma Borncut har skabt stor opmærksomhed blandt Nemcos kunder. Maskinen er til såvel kød som fisk og fjerkræ og kan integrere flere funktioner fra scanning til vejning i pakkeprocessen

Borncuts BC 300 har en historie, som går 30 år tilbage

I 1992 udviklede Borncut-folkene en maskine med laserteknologi, som har dannet skole inden for portion cutters. Man kan sige, at maskinen fra 1992 er alle moderne portioneringsmaskiners moder. Nu er Borncut rykket op på next level, fortæller Lars Olsgaard, som er CEO hos en af de førende leverandører af maskiner og udstyr til fødevareindustrien, Nemco.

I øjeblikket oplever virksomheden stor interesse for Borncuts BC 300 Portion Cutter.

-Men det er også en maskine på absolut øverste hylde, hvad angår teknologi og præcision. Samtidig er BC 300 intuitiv at betjene, og den er intelligent sådan at forstå, at maskinen selv optimerer det produkt, som den skærer. Den fødevarevirksomhed, der vælger en portion cutter fra Borncut, vil opleve at få et fuldstændig præcist fødevareprodukt i den sidste ende, uanset om der er tale om kød, fisk eller fjerkræ. uddyber han.

Ensartede stykker i størrelse og vægt
Borncut optimerer hele tiden sine maskiner med den nyeste teknologi og anvender en hurtig software, som kan integrere flere funktioner, eksempelvis scanning, vejning, tykkelse og inddeling i antal stykker - alt sammen for at fødevareleverandørerne kan opnå en bedre udnyttelse af deres råvarer.

I øjeblikket anvender Borncut et styringssystem fra it-firmaet Beckhoff. Systemet, som hedder TwinCAT 3, er det hurtigste på markedet, både til at portionere og til at behandle signaler. Desuden kører Borncut med Quicksort i stedet for Grader. Dermed kan Borncut-maskinerne som en integreret del af portioneringen skære eksempelvis spidser af kyllingefilet eller hoved- og halestykker af laks fra, således at man får portioner, der er helt ensartede i størrelse og vægt. De fraskårne stykker kan så bruges til andre formål.



Som Lars Olsgaard formulerer det: Hvis en Borncut-maskine bliver indstillet til at give 8 skiver á 138 gram, så får man også 8 skiver á 138 gram. Og en sådan præcision er vigtig for økonomien hos enhver fødevareproducent. Og ikke nok med præcise portioner, Borncut-maskinen optimerer også på selve udskæringen.

- Hos Nemco udvikler vi i samarbejde med Borncut portioneringsmaskinerne til unikke løsninger, så den enkelte maskine passer til den enkelte kundes specifikke behov. Dermed kan vi sammen med Borncut levere løsninger, som er særdeles konkurrencedygtige. Så det overrasker mig ikke, at en række markedsledende fødevareproducenter har valgt at investere i udstyr fra Borncut, siger Lars Olsgaard.

Nemco og Borncut
Nemco har varetaget salg og markedsføring af Borncuts maskiner i Danmark, Sverige og Finland siden august 2020, og Nemcos serviceteam sørger for service på og vedligeholdelse af Borncut-udstyr i de tre lande.

Fakta om Borncut
Borncut er et dansk firma, som står for udvikling og produktion af topkvalitetsmaskiner og udstyr til fjerkræ-, fiske- og kødproduktionsindustrien. Firmaet hører hjemme på Bornholm, og selv om det nuværende Borncut kun har eksisteret siden 2016, har folkene bag firmaet arbejdet med at udvikle banebrydende portioneringsløsninger i mange år-helt tilbage til 1990'erne, hvor Borncuts nuværende managing director Gorm Sørensen og softwareingeniør Peter Mikkelsen satte nye standarder for portionering af fisk i den globale lakseindustri.

16/3 2022
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet