Stor opbakning til nye pantsystemer for emballage

Stor opbakning til nye pantsystemer for emballage

En ny undersøgelse fra miljøorganisationen Plastic Change viser, at flere end ni ud af 10 danskere gerne vil genbruge deres plastikemballage, hvis løsningerne var der. Miljøorganisationen opfordrer politikerne til at bane vejen forud for forhandlinger om en ny global plastiktraktat

-Kan du forestille dig, at din plastikemballage fra take away, din shampooflaske eller din to go-kop fik et helt nyt bæredygtigt liv? Og i stedet for at ende i skraldespanden blev pantet, afhentet og vasket, så den kunne bruges igen og igen?

Det spørgsmål har den danske miljøorganisation, Plastic Change stillet i en undersøgelse,og her svarer mere end 9 ud af 10 (92%), at de ville aflevere deres emballage til genbrug, hvis der var pant på, som der er på flasker og dåser i Danmark.

Det vigtigste for, at danskerne vil bakke op om mere genbrug, er, at nye systemer er miljørigtige (39%), let tilgængelige (34%) og ikke koster mere end engangsemballage (24%). For halvdelen (51%) lyder det dog, at de ikke har noget imod at betale mere for genbrugsemballage.

- Undersøgelsen viser, at der er en vilje og en lyst til at genbruge, og de seneste år har flere opdaget, at det kan lade sig gøre, siger Louise Lerche-Gredal, der er administrerende direktør i Plastic Change.

Kendskabet til en lang række genbrugsløsninger er nemlig fordoblet siden 2021, hvor Plastic Change senest spurgte ind til danskernes genbrugsvaner.

Danskernes svar kan bane vej for lovgivning
Undersøgelsen kommer kort efter, at FN´s miljøprogram i en rapport slår fast, at genbrug er en af de vigtigste løsninger for at nedbringe plastikforurening på verdensplan. Danskernes svar er ifølge miljøorganisationen et tydeligt tegn på, at nye systemer for genbrug kan vinde bred opbakning.

- Vi er vant til genbrug: Vores grønne ølflaske har været i et velfungerende pantsystem i over 100 år og er et godt billede på, hvad vi kan opnå, når lovgivning, industri og danskernes adfærd følges ad, siger Louise Lerche-Gredal.

Netop lovgivning er vigtigt, hvis vi i Danmark skal indføre et effektivt nationalt system for vask og genopfyldning af vores emballager, mener Plastic Change.

- Hvis vi i Danmark skal bryste os af at være et foregangsland inden for miljø og klima, og nedbringe brugen af plastik og andre ressourcer, så er danskerne velvilje ikke nok. Så skal politikerne lytte og handle, siger Louise Lerche-Gredal.

Flere eksempler fra ind- og udland
Der findes allerede flere eksempler, der viser, at det er muligt at skifte engangsemballagen ud med genbrug, hvis den politiske vilje er der.

I Tyskland kan forbrugerne få deres take away i genbrugsemballage. Restauranter og caféer af en vis størrelse er forpligtede til at tilbyde en genopfyldelig emballage, ellers risikerer de en bøde. Og både i Aarhus og København er et nyt pantsystem for to go-kopper og take away-emballage på vej til at blive testet. De to typer emballage alene genererer 450 millioner stykker affald om året i Danmark.

Flere steder er der desuden indført afgifter på engangsemballage for at give incitament til genbrug.

Industrien efterspørger også handling
I brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer er de også åbne for mere genbrug af emballage. De arbejder med bæredygtighed i restaurationsbranchen, og for dem er både opbakning fra danskerne og politikerne afgørende.

- Vores medlemmer vil gerne være med til at gøre en forskel, men der skal tages yderligere politiske initiativer og beslutninger om reguleringer, så virksomhederne ved, hvad der skal sigtes og ikke mindst investeres efter, siger ESG- og HR chef Birgitte Wad.

Plastic Change håber med undersøgelsen at vise, at tiden er moden til at sætte genbrug på den politiske dagsorden.

Organisationen er tilhænger af genbrugssystemer, fordi det kan være med til at nedbringe vores enorme forbrug af engangsplastik og dermed reducere klimaaftrykket, vandforbruget og spare på klodens ressourcer

Samtidig er genbrug et stort tema i de kommende forhandlinger af en ny global plastiktraktat i FN, der skydes i gang 29. maj. Her deltager Plastic Change som den eneste danske miljøorganisation.

Fakta om undersøgelsen
På vegne af Plastic Change har analyseinstituttet Norstat spurgt 1014 respondenter i Danmark om deres syn på plastik og genbrug. Respondenterne er repræsentativt udvalgt på baggrund af køn, alder og bopæl. En tilsvarende undersøgelse blev lavet i 2021.

Fakta om forskel på genbrug og genanvendelse
Begreberne genbrug og genanvendelse forveksles ofte, selvom der er betydelig forskel. En genbrugsemballage bliver ikke til affald, efter den har været brugt, men bliver vasket og kan fyldes igen. En genanvendt emballage betyder, at materialet – eksempelvis plastikken – er blevet indsamlet som affald og laves om til nye produkter, ofte i en dårligere kvalitet.

-lipe

19/5 2023
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret