Madspild kan undgås med bedre forudsigelser

Madspild kan undgås med bedre forudsigelser

Hvis alle led i forsyningskæden af fødevarer ved præcis, hvad den næste del i kæden vil bruge, ville madspild være en ting fra fortiden, sagde Nestlés nordiske chef, Michiel Kernkamp i en debat på Christiansborg

Det er svært at spå – især om måltidet.

Dette omskrevede citat kunne have været budskabet fra Nestlés nordiske chef, Michiel Kernkamp, da han deltog i paneldebatten om fødevarespild 24. august på World Food Summit på Christiansborg.

For han opfordrede alle til at være bedre til at forudsige deres forbrug af fødevarer lige fra jord til bord.

Det kræver åbenhed og gennemsigtighed på en måde, vi aldrig har set før. Men det er nødvendigt. Ca. en tredjedel af al mad produceret til mennesker går tabt.

 - Hvis alle led i fødevareforsyningskæden ved præcis, hvad den næste del i kæden vil bruge, ville madspild være en ting fra fortiden, sagde Michiel Kernkamp.

Det er imidlertid svært at spå om, svært at forudsige. Men vi må gå efter idealet, sagde han:

- Prøv at forestille dig dette: Hvis vi spiser det, som vi laver, tilbereder vi det, som vi opbevarer, opbevarer det, som vi køber, mens detailhandlen køber det, der produceres, og producenterne kun producerer ud fra, hvad landmænd høster, ville der ikke gå mad til spilde. For at opnå dette ideal skal vi forbedre forudsigeligheden mellem hvert led af kæden, fra jord til bord, markant. Vi skal alle være gennemsigtige på en måde, vi ikke har set i verden før, sagde Kernkamp.

Globale apps til restaurantbesøg

Han pegede på, at det kræver helt nye forretningsmodeller:

- Vi skal alle forbedre vores forudsigelighed for at undgå madspild. Jo mere forretningsmodellen forbedrer forudsigeligheden, desto mere madspild kan vi alle undgå. Den eneste måde at opnå bedre forudsigelighed på er at have en fælles standard for rapportering af madspild. Og den er der allerede: Professionelle brugere bør bruge FLW Standarden, der er nem at bruge globalt. Alle dele af fødevareforsyningskæden skal arbejde bedre sammen og informere hinanden bedre for at øge forudsigeligheden.

Nestlé nordiske chef foreslog også apps som nemme veje til at reducere eller helt undgå madspild, især på forbrugerniveau:

- Lad os skabe globale apps, der er nemme for alle at bruge. Lad os for eksempel begynde med en app for restaurantsbesøg, hvor vi allerede, når vi booker bordet, giver en indikation af, hvad vi vil bestille. Det vil øge restaurantens mulighed for at planlægge den mad, de køber ind og i sidste ende serverer, sagde Michiel Kernkamp.

Kernkamp foreslog også at reducere madspild ved at købe flere sæsonbetonede og lokale produkter i kombination med køb af produkter med længere holdbarhed.

-lipe

24/8 2017
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret