I alt 17 vindere af årets Scanstar-konkurrence

I alt 17 vindere af årets Scanstar-konkurrence

Papir-stretch, som erstatter strækfilm af plast og bølgepap til de tunge opgaver, til blomster eller til børnecykler og efterfølgende leg. Det er nogle af de emballager, som dommerne i årets nordiske emballagekonkurrence har tildelt en Scanstar. Her viser vi de sidste otte vindere

Af Lisbeth Petersen


10. Pop-up-indsats
Firma: Glomma Pap, Norge

En universel pap-indsats produceret til virksomheden Iron Mountain. Indsatsen leveres i fladt format, men kan nemt foldes ud og blive til fire rum, der kan placeres i en æske. Løsningen bruger dermed et minimum af materiale, og er optimeret til produktionsvirksomheder.

Juryens motivering:

Enkelthed! Man for meget for næsten ingenting. Simpel og smart løsning, der ikke efterlader spildplads.


11. Papir som erstatter strækfilm
Firma: RAJA Norge

Seastretch er navnet på det miljøvenlige alternativ til traditionel plastikstrækfilm, der bruges til at indpakke og indeholde laster i forsendelse og opbevaring. Papirløsningen er crepet, hvilket gør den fleksibel, strækbar og meget modstandsdygtig over for overrivning. Med et klæbrigt indre lag giver den stor støtte til varer på paller med op til 200 kg belastning, under transport og opbevaring på lageret  samtidig med at den beskytter dem mod snavs og støv.

Papir-stretchen er fuldt genanvendelig.

Juryens motivering:

Godt og innovativt produkt. Det er et fremskridt, og den brune emballage kan reducere skader på produktet. Kunne også være god til at pakke ting ind i, emballagen har  potentiale til andre anvendelser.

12. Emballage, der er stærkt inspireret af produktet
Firma: Stora Enso, Finland

Børnecyklen, Choppy bike er designet uden skruer og kendetegnet ved sin lave vægt. Det samme er

'12 Second life' emballagen, der er produktudviklet med stort hensyn til dimensionerne i en effektiv palletering.

Emballagen består af tre kasser af bølgepap, som er samlet uden lim: En ydre emballage der fungerer som transport- og primær emballage, en indvendig kasse som indeholder og beskytter selve produktet. Den indre kan også bruges til leg - som 'tegn hvad du ser' eller som vej til legetøjsbiler, hvor omvendte indsatser bliver til tunneler. Den tredje æske er til mindre komponenter.

Juryens motivering:
Legende og overraskende effekt i stedet for fuldfarveprint. God præsentation af produktet. Løsningen er fremstillet af letvægtsprodukter og kan bruges uden værktøj. God genbrugstanke, godt designet - underholdende og sjovt.

 

 
13. Plastfri top-emballagering
Firma: DS Smith, Sverige

Emballagevirksomheden fik til opgave at finde en løsning, hvor EPS kunne erstattes af bølgepap med lige så høj eller bedre beskyttelse, samtidigt med at emballagen skulle kunne fungere i kundernes eksisterende, automatiserede pakkemaskinelinje. Endelig skulle den også kunne tåle håndtering af gaffeltruck med klemmeagrigat.

Juryens motivering:

Godt at fjerne plastik og samtidigt kunne beskytte produkter af høj værdi. Emballagen ser godt konstrueret ud, transportvolumen er minimeret, og juryen ser gode potentialer for andre anvendelser. 


14. Transport- og udstillingsemballage til buketter
Firma: Stora Enso, Finland

Hovedformålene med udviklingen af bølgepapløsningen var, at levere et omkostningseffektivt, brugervenligt og bæredygtigt emballagekoncept til afskårne blomster. Emballagen skulle være baseret på vedvarende materialer og fungere godt i hele logistikkæden fra avler til butik.

Juryens motivering:

Emballagen er vandtæt, den erstatter en plastikspand og et godt designet. Yderligere bliver den samlet af to dele.

 


15. Transportkasse til turbolader
Virksomheder: aPak, AB Volvo og Mondi Ansbach

Emballagevirksomhederne fik til opgave at udvikle en effektiv emballage til Volvos turboladere, som skal transporteres sikkert rundt i verden med lastbil, båd eller fly. En turbolader vejer 55 kg, og den samlede vægt på en kasse når op på ialt 210 kg. Det er meget vægt og meget metal, der kan blive ridset, beskadiget eller udsat for rust under transport, og turboladerne har desuden en masse følsomme komponenter, som ikke kan klare stød eller for højt tryk.

Juryens motivering:

Løsningen gjort det muligt at pakke et tungt og dyrt produkt i bølgepap. Emballagen er et pænt design, hvor produktet ikke er overpakket. Den overstiger, hvad vi har troet var muligt for bølgepap.

 


16 og 17. Transportemballage i flere størrelser
Firma: Pacudo AB, Sverige

Volvo Cars har brug for mange forskellige transportkasser, og i år er emballageproducenten Pacudo blevet præmieret for to løsninger.

En serie med små kasser - V 10-12 - og pallecontaineren V8X. Begge løsninger er produceret af bølgepap og udstyret med træben i hjørnerne til erstatning for hele pallerammer. De er desuden optimeret til transport med søcontainere.

Juryens motivering for begge emballager:

Løsningerne skaber høj lastekapacitet med lidt materiale: Kasserne er velkonstruerede med hjørnebenene, de erstatter en del træemballage og er god kvalitet hele vejen igennem. Med bølgepapkasserne har Volvo foretaget tests, der åbner for andre produkter.

Se de første ni prismodtagere her

 

 

 

18/10 2022
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret