"Grimme" grøntsager går som varmt brød

Sidste år reddede danske forbrugere hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker. Og Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent og Stop Spild Af Mad’s samarbejdspartner, Nordic Greens har derudover allerede opnået FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline

Siden 2018 har foreningen Stop Spild Af Mad samarbejdet med Danmarks største væksthus-grøntsagsproducent Nordic Greens, som dengang hed Alfred Pedersen & Søn, sammen med danskerne og flere toneangivende detailkæder som REMA 1000, Coop og Salling Group om at redde “grimme” grøntsager fra madspildsdøden - altså fx. frasorterede, ukurante tomater og skæve agurker.

Grøntsagerne går som varmt brød - og i 2022 har danskerne sammen med Nordic Greens, Salling Group og foreningen Stop Spild Af Mad reddet hele 500.000 poser med skæve, krumme og frasorterede madspildsagurker som blandt andet findes under brandet “Pedersens Fravalgte” i Føtex, Bilka og Netto. Katrine og Alfreds “uperfekte agurker” findes i Kvickly og Coop. Derudover findes madspildsagurkerne også i REMA 1000 under brandet “Nordic Greens”. Det velkendte Stop Spild Af Mad logo figurerer også på produkterne.

Faktisk har Nordic Greens allerede formået at opnå FN’s Verdensmål mod madspild 10 år før deadline. Af den totale produktion er madspildet hos Nordic Greens reduceret fra en andel på 8,4 % i 2018 til 4 % madspild i 2019 til 1,7 % i 2020 - og det flotte niveau holdes tilsvarende lavt i 2022.

330 tons skæve tomater og agurker
Samarbejdet om at redde de “grimme” grøntsager fra madspildsdøden støtter også foreningen Stop Spild Af Mad’s vedvarende arbejde i kampen mod madspild. Rikke Dybkjær Pedersen, Public Relations Manager hos Nordic Greens, glæder sig over det meningsfyldte samarbejde, og siger:

-Vi er glade for at være en af de første danske virksomheder som støttede op om organisationen Stop Spild Af Mad og Fødevareministeriets nationale partnerskab, Danmark Mod Madspild, så vi sammen kan komme madspild til livs.

Rikke Dybkjær Pedersen uddyber:

- Alene i 2022 ville 330 tons tomater og agurker have lidt madspildsdøden, hvis ikke vi havde igangsat en fokuseret indsats for at redde dem. Heldigvis har både forbrugerne og detailkæderne vist sig at være klar til ligestilling mellem 1. klasses og de overskydende 2. klasses tomater og agurker af samme høje kvalitet, så de undgik madspildsdøden. Vi fortsætter kampen. Sammen med detailhandlen. Sammen med danskerne. For klodens – men også for grøntsagernes skyld. For det skæve og krøllede rummer lige så meget skønhed og god smag.

God mening og god smag i munden
Også hos Stop Spild Af Mad er stifter og bestyrelsesformand, Selina Juul, glad for samarbejdet:

-Det er så utroligt flot, at Nordic Greens har opnået FN’s Verdensmål mod madspild allerede 10 år før deadline. De “grimme” grøntsager har også brug for kærlighed. Derfor glæder det os, at danskerne tager så godt imod de frasorterede og ukurante grøntsager - det giver god mening i kampen mod madspild og det giver også en god smag i munden. Selvom agurken er krum, smager den ikke anderledes end den pæne og lige agurk.r\n

Samarbejder fortsætter i år og den nye sæson for de “grimme” grøntsager fra Nordic Greens er startet i maj måned.

-lipe

Læs mere om fødevareemballage

23/5 2023
NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

Udover masser af musik er NorthSide kendt for bestræbelserne på at optimere sin bæredygtige profil. I år tester festivalen en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres

Lyras vinder international pris for innovation og disruption

Lyras vinder international pris for innovation og disruption

Lyras, hvis teknologi, raslysering, sparer markante mængder energi og vand i forhold til gammeldags pasteurisering, vinder prisen Food Tech Innovation Award 2023 – Most innovative FoodTech Startup i Bilbao, Spanien

Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Efter flere måneders intensiv forberedelse satte emballage-virksomheden Qupaq en officiel verdensrekord ved at dispensere hele 1.094 bakker på bare 60 sekunder under Interpack 2023 i Düsseldorf. Formålet var at sætte fokus på innovation i fødevareindustrien. Se video:

Næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt bliver til værdifuld tang

Næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt bliver til værdifuld tang

I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af Innovationsfonden

Borealis lancerer ny PP monomaterialepose designet til genbrug

Borealis lancerer ny PP monomaterialepose designet til genbrug

På det det netop afholdte Plastics Recycling Show Europe (PRSE) i Amsterdam har producenten præsenteret en emballage af over 95 procent PP, udviklet med samarbejdspartnere til en række blæse- og støbe filmekstruderingsprocesser. På engelsk:

Stora Enso introducerer nyt emballagemateriale til køle og frysevarer

Stora Enso introducerer nyt emballagemateriale til køle og frysevarer

Tambrite Aqua+ er et nyudviklet, cirkulært emballagemateriale til fødevareemballage på køl eller frys. Det fiberbaserede karton reducerer behovet for fossilbaseret plast og forbedrer genanvendeligheden efter brug. På engelsk:

PulPac i samarbejde om hurtig adgang for støbt fiber til USA

PulPac i samarbejde om hurtig adgang for støbt fiber til USA

Emballageproducenten udvider sine muligheder med et partnerskab med maskinproducenten Curt G. Joa Inc - kaldet JOA , som kan tilbyde nøglefærdige maskinløsninger til udbredelsen af fibermaterialer som alternativ til plastik. På engelsk:

Peter Larsen: første kaffemærke med ny type genbrugsemballage

Peter Larsen: første kaffemærke med ny type genbrugsemballage

I 2030 skal affald være fortid i kaffebranchen, mener den danske kaffevirksomhed, som nu tager endnu et stort skridt i retning mod sit erklærede mål. Virksomhedens nye emballage er 94 procent genanvendelig og udleder 55 pct. mindre CO2

Synligt opgør med madspild på årets interpack

Synligt opgør med madspild på årets interpack

På verdens største messe for forarbejdning og emballering vil medlemmer af og partnere til SAVE FOOD-initiativet demonstrerer, hvordan fødevarer sikkert kan behandles og emballeres, hvordan deres holdbarhed kan forlænges, og hvordan madspild, der alligevel opstår, kan genbruges på en bæredygtig måde