70 procent CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien

70 procent CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien

En ny analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud

Analysen viser, at alene i industrien vil investeringerne i den grønne omstilling betyde, at der vil være merefterspørgsel efter 116.000 årsværk i perioden 2022-2030.

Det er især faglærte og ufaglærte medarbejdere, der bliver efterspørgsel efter. Løsningen er flere korte målrettede uddannelsesforløb og flere på de tekniske erhvervsuddannelser, lyder det fra Industriens Uddannelsers bestyrelse.

- Industrien har travlt, hvis vi skal nå de grønne mål til 2030. Det stiller store krav til uddannelsessystemet. Vi kan ikke nøjes med at vente på, at flere tager en teknisk erhvervsuddannelse på fire år.

- Derfor må vi også hurtigt etablere korte kvalificeringsforløb til industrien. Disse forløb skal også målrettes unge på kanten, udlændinge og seniorer, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i DI og næstformand for Industriens Uddannelsers bestyrelse.

Der skal investeres 442 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030, hvis den politiske målsætning om 70 procent reduktion af CO2-udledning skal realiseres.

Et beløb der svarer til knap otte Femern Bælt-forbindelser. Det kommer til at have enorme konsekvenser for industrien, som skal fremstille de vindmøller, varmepumper, kompressorer, rør, kedler, køle- og ventilationsanlæg, som bl.a. er en forudsætning for Danmarks grønne omstilling.

Konkret vil industrien i perioden 2022-2030 få brug for ca. 57.000 årsværk fra faglærte medarbejdere og ca. 32.000 årsværk fra ufaglærte medarbejdere - alene ift. de investeringer der bliver foretaget i grøn omstilling i Danmark.

En stor del af de danske industrivirksomheder vil i samme periode opleve stigende efterspørgsel efter grønne løsninger fra andre lande, hvorfor de endelige tal formentlig vil være højere.

De faglærte, som virksomhederne især kommer til at efterspørge, er smede, mekanikere og industriteknikere.

- De kompetencer, man får med industriens erhvervsuddannelser, er en forudsætning for den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt, at vi får italesat de her uddannelser som grønne, og det skal erhvervsskolerne også hjælpe med at understøtte.

- Budskabet skal ud til de unge i grundskolen, til studenterne, samt andre grupper af befolkningen, som vil have glæde af at tage en erhvervsuddannelse i industrien. Og så skal vi gøre det tydeligt, at de her uddannelser også er for kvinder, siger Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal og medlem af bestyrelsen for Industriens Uddannelser.

På det ufaglærte område er det især personer med erfaring og viden fra branchen, der vil være efterspørgsel efter.

- Behovet for ufaglærte i industrien kan ikke imødekommes ved at tage folk ind fra gaden. Vi har brug for personer med tekniske kompetencer og relevant specialviden, som er opnået enten fra lignende jobs eller målrettet efteruddannelse.

- Samtidig er der behov for, at vi styrker mulighederne for at få merit for AMU-forløb på erhvervsuddannelser. Det vil betyde, at vi hurtigere kan få flere af de faglærte, der er efterspørgsel efter, lyder det fra Pia Maul Andersen, næstformand for 3F Industrigruppen og formand for Industriens Uddannelsers bestyrelse.

Ser man på de grønne investeringer, der er planlagt, tegner projekter inden for havvind sig alene for 208 mia. kr. frem mod 2030. Det betyder, at der inden for disse projekter vil mangle flere end 96.000 årsværk.

Da industrien allerede oplever stigende udfordringer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft, må man forvente, at denne udfordring kun vil blive større i takt med, at investeringerne i den grønne omstilling sættes i søen.

De potentielle rekrutteringsproblemer vil bl.a. afhænge af, hvor mange det lykkes at tiltrække til de relevante erhvervsuddannelser, og hvor stor afgangen fra arbejdsmarkedet i den nuværende arbejdsstyrke er.

Analysen er udarbejdet af COWI for Industriens Uddannelser.

-hawin

 

Læs analysen HER

 

 

Læs mere om energi og miljø

17/6 2022
NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem

Udover masser af musik er NorthSide kendt for bestræbelserne på at optimere sin bæredygtige profil. I år tester festivalen en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres

Stor opbakning til nye pantsystemer for emballage

Stor opbakning til nye pantsystemer for emballage

En ny undersøgelse fra miljøorganisationen Plastic Change viser, at flere end ni ud af 10 danskere gerne vil genbruge deres plastikemballage, hvis løsningerne var der. Miljøorganisationen opfordrer politikerne til at bane vejen forud for forhandlinger om en ny global plastiktraktat

Ny direktør for bæredygtighed i Beumer Group

Ny direktør for bæredygtighed i Beumer Group

Andreas Backs skal i denne rolle være ansvarlig for udvikling og implementering af koncernens globale bæredygtighedsstrategi. Det omfatter bl.a. formulering af vision og mål, kommunikation og uddannelse af medarbejdere, evaluering af nøglespørgsmål og udvikling af en køreplan, der måler og forbedrer insatserne på bæredygtighedsområdet

Tietgenfonden støtter EuroSkills2025 med fem millioner kroner

Tietgenfonden støtter EuroSkills2025 med fem millioner kroner

Danmarkshistoriens største uddannelsesevent og messe, som løber af stablen om to år har modtaget et velkomment bidrag fra Tietgenfonden. Det grønneste EuroSkills nogensinde vil med konkurrenceområder, undervisning om fagene, storstilede shows og medaljefejringer i Jyske Bank Boxen øge interessen for erhvervsuddannelserne, som er hårdt brug for i fremtiden

Waste Plastic Upcycling har tappet den første olie

Waste Plastic Upcycling har tappet den første olie

Den danske virksomhed, der med pyrolyse omdanner plastikaffald til olie, har med succes gennemført en fuld produktionscyklus og sætter i den kommende tid gang i alle sine produktionslinjer. Når produktionen når fuld styrke kan anlægget behandle 42.000 ton plastikaffald om året, og interessen for det er stor- også i udlandet

EPS-branchen gør klar til udvidet producentansvar og endnu mere genanvendelse

EPS-branchen gør klar til udvidet producentansvar og endnu mere genanvendelse

Den 30. marts afholdt EPS-branchen årsmøde, hvor de centrale aktører i den danske EPS-branche mødtes for at drøfte flere cirkulære tiltag for EPS - også kendt som Flamingo. Fokus for mødet var det kommende udvidet producentansvar for emballage. Blandt andet kom det frem, at genanvendelsesraten for EPS hos Grønt Punkt i Norge er på 87,4%

Videospil skal øge bevidstheden om miljøvenlig emballage

Videospil skal øge bevidstheden om miljøvenlig emballage

En skrøbelig glasflaske er hovedpersonen, efterladte plastikposer i naturen er fjenden og papir er helten i et spil, udviklet af den italienske virksomhed, BOTTA EcoPackaging. Videospillet vil på en sjov og original måde oplyse om vigtigheden af tænke bæredygtighed ind i produktionen

Overskuds medicoplast bliver til designertasker

Overskuds medicoplast bliver til designertasker

Plastproducenten Carmo fra Danmark og den svenske taskeproducent Hinza har indgået nyt partnerskab, som giver overskudsplast fra medicoindustrien nyt liv gennem designertasker

Næsten halvdelen af os smider stadig mad ud

Næsten halvdelen af os smider stadig mad ud

På trods af mange indsatser og kampagner, har danske husholdninger fortsat svært ved at komme madspild til livs. Især overskredne holdbarhedsdatoer men også overskydende middagsrester og glemte madvarer udfordrer danskernes kamp mod madspild. Hele 44 procent af befolkningen stadig smider mad ud en gang om ugen