Producentansvaret på emballage udfordrer medicinalvirksomheder Marianne Roed Jakobsen, administrerende direktør i VANA.

Producentansvaret på emballage udfordrer medicinalvirksomheder

Mere end 40.000 danske virksomheder bliver 1. juli omfattet af et udvidet producentansvar på emballage. Det gælder også de medicinproducerende virksomheder, som nu skal sikre, at deres emballage bliver indsamlet og kørt til et sorterings- og genanvendelsesanlæg

De danske medicinalvirksomheder er stærkt udfordrede i forbindelse med producentansvaret på emballage, som træder i kraft i Danmark 1. juli 2025.

Det vurderer kollektivordningen VANA, som er etableret af Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv og DagSam.

I pressemeddelelse fra kollektivordningen hedder det, at udfordringerne bl.a. skyldes, at der stilles store krav til medicinalbranchens emballering.

- Der er et efterslæb i medicinalbranchen, hvor der jo anvendes utroligt mange forskellige typer emballage. Det vil medføre betydelige udfordringer og produktionsdilemmaer i mange virksomheder.

- F.eks. i forhold til det fremtidige materialevalg til medicinens emballage, siger Marianne Roed Jakobsen, som er administrerende direktør i VANA.

VANA tilbyder som kollektivordning at varetage producentansvaret på emballage for de virksomheder, som bliver omfattet af det.

Medlemmerne i VANA inkluderer mange af landets største virksomheder, og kollektivordningen fungerer også som et videnscenter, hvor medlemsvirksomhederne kan få indsigt i effektive teknologier og løsninger til emballering.

For nuværende viser erfaringer fra VANAs store medlemsvirksomheder, at det endnu kan være for tidligt at træffe afgørende beslutninger i forhold til f.eks. ændringer i sammensætningen af emballagens materialer.

Dertil er der endnu for meget usikkerhed om de konkrete priser på forbrug af emballagetyperne.

Til gengæld oplyser VANA, at virksomhedernes priser vil blive drevet af deres vægtmæssige forbrug af pap, papir, metal, etc. – altså en pris per forbrugt ton.

- Den primære udfordring for pharma emballage er sikkerhed, og derfor designes den konkrete emballage ofte til det konkrete produkt.

- Når en emballage så skal redesignes, kan det derfor ofte være omkostningstungt. Der er desuden en lang række krav til de informationer og oplysninger, der af sikkerhedsmæssige årsager skal fremgå af pharma emballage.

- Det betyder f.eks., at emballagen skal have en vis størrelse, hvorfor det kan være endnu mere udfordrende at skrue ned for mængderne af emballage, siger Marianne Roed Jakobsen. 

-hawin

18/3 2024
 • Økologien udvikler sin position i foodservice

  Økologien udvikler sin position i foodservice

  emballage ›Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med 13 % i 2023 i forhold til 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger økologiens markedsandel i de professionelle køkkener i 2023 til 14 %
 • Hansgrohes produktemballager bliver plastfri

  Hansgrohes produktemballager bliver plastfri

  emballage ›Hansgrohe Group vil skifte al ny produktemballage på sine tyske fabrikker til pap og papir inden udgangen af 2025. Der vil kun blive brugt pap- og papirdele, der er 100 % genanvendelige
 • Scanpacks konferenceprogram er klar

  Scanpacks konferenceprogram er klar

  emballage ›Konferenceprogrammet for Scanpack, Skandinaviens største emballagemesse, som finder sted på Svenska Mässan i Göteborg den 22.-25. oktober, er blevet offentliggjort.
 • Ny pakkemaskine til isoleringsplader

  Ny pakkemaskine til isoleringsplader

  emballage ›Tentoma har installeret en RoRo StretchPack pakkemaskine til indpakning af isoleringsplader hos UNISOL SA i Grækenland
 • Nyt kulturfænomen hos Arla

  Nyt kulturfænomen hos Arla

  emballage ›A38 har været på danskernes morgenbord siden 1938. Nu får den velkendte serie af syrnede mælkeprodukter fra Arla et nyt navn og look: Arla Cultura A38
 • En æggende fremtid forude

  En æggende fremtid forude

  emballage ›DAVA Foods Denmark, som producerer og sælger friske æg og pasteuriserede ægprodukter til detail og foodservice præsterer overskud for 2023 – og er klar til fremtidens udfordringer
 • 'Byg-plast' er på trapperne

  'Byg-plast' er på trapperne

  emballage ›Et nyt materiale lavet af stivelse fra byg og fibre fra sukkerroer har set dagens lys på Københavns Universitet. Materialet er stærkt og bliver til kompost, hvis det havner i naturen. På sigt kan være med til at bremse den massive plastikforurening og mindske klimaaftrykket fra plastproduktionen, håber forskerne bag opfindelsen
 • Fortsætter investeringer i CO2-reduktioner

  Fortsætter investeringer i CO2-reduktioner

  emballage ›Smurfit Kappa investerer over 30 millioner euro i Spanien for fortsat at reducere CO2-udledninger og øge cirkulariteten i produktionsprocesserne på papirfabrikkerne i Sangüesa og Nervión