Millioninvestering i banebrydende teknologi til pasteurisering

Millioninvestering i banebrydende teknologi til pasteurisering

Den danske iværksættervirksomhed, Lyras som har udviklet en markant, miljøvenlig pasteuriseringsmetode rejser et ukendt millionbeløb fra investeringsvirksomheden Bagger-Søren, hvis direktør samtidigt indtræder i Lyras bestyrelse. Investeringen er en del af en investeringsrunde, som bringer det samlede kapitalindskud i Lyras op på et trecifret millionbeløb

Lyras, der er etableret i Aalborg, har udviklet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikroorganismer i mælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknologien er markant mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver opvarmning og nedkøling af produktet.

Teknikken kan, ifølge virksomhedens egne beregninger, spare millioner af tønder råolie årligt, hvis alle verdens mejerier går over til den.

Den skånsomme behandling betyder desuden, at fødevaren beholder flere af sine naturlige egenskaber og strukturer. Producenter i USA, Sverige, Danmark, Spanien og Australien har allerede købt teknologien, og i torsdags vandt Lyras prisen EY Entrepreneur Of The Year i Danmark i kategorien Social Entrepreneurship  Future Impact.

Bidrag til at mindske klimaaftryk i produktion
Søren Birn, som er CEO i Bagger-Sørensen Equity A/S i Vejle, og tidligere CEO i Fertin Pharma A/S fortæller om baggrunden for den ikke offentliggjorte millioninvestering, at selskabet længe har været i dialog med Lyras A/S og fulgt den
udvikling, selskabet har gennemgået.

-Teknologien 'raslysering' er umådelig interessant og har potentialet til at reducere klimaaftrykket i vigtige processer signifikant - samtidig med, at produktkvalitet og oppetider på udstyr forbedres. Vores beslutning om at investere i Lyras er dog i lige så høj grad funderet i en opfattelse af, at Rasmus Mortensen og hele Lyras-teamet er utroligt kompetente, visionære og ambitiøse. Vi ser frem til at blive en del af det stærke team og ikke mindst, at bidrage til at mindske klimaaftryk i vigtige produktionsprocesser, hvor der i dag anvendes traditionel pasteurisering.

Stort, globalt potentiale
Martin Bøge Mikkelsen, bestyrelsesformand i Lyras og tidligere koncerndirektør og direktionsmedlem i Tryg supplerer:

-Lyras' teknologi gør vores kunder i stand til at reducere deres energi- og vandforbrug. Vores energibesparende UV-løsning, raslysering, har et meget stort, globalt potentiale, som samtidigt understøtter den meget vigtige globale ESG-dagsorden. Med den nye investering står vi hardware-produktion, organisation og salg, så vi kan få udbredt teknologien og løsningen over hele verden -til klimaets bedste.

Vi har kunnet vælge og vrage
CEO i Lyras, Rasmus Mortensen, glæder sig over den nye investerings- og samarbejdspartner:

-Vi vil gøre en reel forskel for verdens klima. Det kan vi kun gøre ved at vækste globalt. Med aftalen her konsoliderer vi bestyrelsen med yderligere stærke kompetencer i forhold til den rejse, vi er på. Vi er i den gunstige situation, at vi har kunnet 'pick and choose' mellem mange potentielle investorer. Vi har valgt Bagger-Sørensen, fordi de understøtter vores grundlæggende værdier og vores vækststrategi. Derfor forventer vi, at vi nu går ind i et langsigtet samarbejde, siger han.

Fakta om Lyras og raslysering
Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der inaktiverermikroorganismer i råmælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen.
Den nye teknologi hedder raslysering og benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at mælken beholder vitaminer og smag. Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.

Ordet raslysering
Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur, som opfandt en metode til at inaktivere bakterier og sporer i fx mælk ved at varme den op og køle den ned igen.

Lyras' teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys er før blevet kaldt for 'koldpasteurisering'. Men fordi ordene 'kold' og 'pasteurisering' er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.

-lipe

24/3 2022
  • Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    maskiner ›Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier
  • Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    maskiner ›Kongskilde Industries, der leverer luftdrevne løsninger og materialehåndteringssystemer, annoncerer sit 75-års jubilæum og fejrer en bemærkelsesværdig arv af teknisk ekspertise, brancheinnovation og kundepartnerskaber
  • Fleksibel sizing og batching

    Fleksibel sizing og batching

    maskiner ›Scanvaegt Systems udvider produktprogrammet med en ny serie graders, der i kraft af høj præcision, fleksibilitet og konkurrencedygtig pris optimerer danske fødevareproducenters råvareudnyttelse
  • Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    maskiner ›Producenten Sidel lancerer Hydra Ultrasonic, der kombinerer kemisk- og ultralydsteknologi for at opnå ekstra høj ydeevne. Flaskevaskeren skal både reducere produktionsomkostningerne og miljøaftrykket ved genbrugsflasker
  • Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    maskiner ›Arla Foods Ingredients har gennemført opkøbet af Volacs Whey Nutrition-forretning, efter det tidligere blev godkendt af de britiske konkurrencemyndigheder
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet