Millioninvestering i banebrydende teknologi til pasteurisering

Millioninvestering i banebrydende teknologi til pasteurisering

Den danske iværksættervirksomhed, Lyras som har udviklet en markant, miljøvenlig pasteuriseringsmetode rejser et ukendt millionbeløb fra investeringsvirksomheden Bagger-Søren, hvis direktør samtidigt indtræder i Lyras bestyrelse. Investeringen er en del af en investeringsrunde, som bringer det samlede kapitalindskud i Lyras op på et trecifret millionbeløb

Lyras, der er etableret i Aalborg, har udviklet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikroorganismer i mælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknologien er markant mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver opvarmning og nedkøling af produktet.

Teknikken kan, ifølge virksomhedens egne beregninger, spare millioner af tønder råolie årligt, hvis alle verdens mejerier går over til den.

Den skånsomme behandling betyder desuden, at fødevaren beholder flere af sine naturlige egenskaber og strukturer. Producenter i USA, Sverige, Danmark, Spanien og Australien har allerede købt teknologien, og i torsdags vandt Lyras prisen EY Entrepreneur Of The Year i Danmark i kategorien Social Entrepreneurship  Future Impact.

Bidrag til at mindske klimaaftryk i produktion
Søren Birn, som er CEO i Bagger-Sørensen Equity A/S i Vejle, og tidligere CEO i Fertin Pharma A/S fortæller om baggrunden for den ikke offentliggjorte millioninvestering, at selskabet længe har været i dialog med Lyras A/S og fulgt den
udvikling, selskabet har gennemgået.

-Teknologien 'raslysering' er umådelig interessant og har potentialet til at reducere klimaaftrykket i vigtige processer signifikant - samtidig med, at produktkvalitet og oppetider på udstyr forbedres. Vores beslutning om at investere i Lyras er dog i lige så høj grad funderet i en opfattelse af, at Rasmus Mortensen og hele Lyras-teamet er utroligt kompetente, visionære og ambitiøse. Vi ser frem til at blive en del af det stærke team og ikke mindst, at bidrage til at mindske klimaaftryk i vigtige produktionsprocesser, hvor der i dag anvendes traditionel pasteurisering.

Stort, globalt potentiale
Martin Bøge Mikkelsen, bestyrelsesformand i Lyras og tidligere koncerndirektør og direktionsmedlem i Tryg supplerer:

-Lyras' teknologi gør vores kunder i stand til at reducere deres energi- og vandforbrug. Vores energibesparende UV-løsning, raslysering, har et meget stort, globalt potentiale, som samtidigt understøtter den meget vigtige globale ESG-dagsorden. Med den nye investering står vi hardware-produktion, organisation og salg, så vi kan få udbredt teknologien og løsningen over hele verden -til klimaets bedste.

Vi har kunnet vælge og vrage
CEO i Lyras, Rasmus Mortensen, glæder sig over den nye investerings- og samarbejdspartner:

-Vi vil gøre en reel forskel for verdens klima. Det kan vi kun gøre ved at vækste globalt. Med aftalen her konsoliderer vi bestyrelsen med yderligere stærke kompetencer i forhold til den rejse, vi er på. Vi er i den gunstige situation, at vi har kunnet 'pick and choose' mellem mange potentielle investorer. Vi har valgt Bagger-Sørensen, fordi de understøtter vores grundlæggende værdier og vores vækststrategi. Derfor forventer vi, at vi nu går ind i et langsigtet samarbejde, siger han.

Fakta om Lyras og raslysering
Lyras har opfundet en banebrydende teknologi, der inaktiverermikroorganismer i råmælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen.
Den nye teknologi hedder raslysering og benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at mælken beholder vitaminer og smag. Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.

Ordet raslysering
Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur, som opfandt en metode til at inaktivere bakterier og sporer i fx mælk ved at varme den op og køle den ned igen.

Lyras' teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys er før blevet kaldt for 'koldpasteurisering'. Men fordi ordene 'kold' og 'pasteurisering' er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.

-lipe

24/3 2022
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet