Lyras vinder international pris i  SpanienCCO i Lyras, Mark Kalhøj Andersen (i midten) modtager Innova Award 2023 i kategorien Sustainability and Circular Economy på messen Alimentaria FoodTech 23 i Barcelona.

Lyras vinder international pris i Spanien

Danske Lyras’ energi- og vandbesparende erstatning for pasteurisering har netop vundet sin anden spanske pris i år for innovativ teknologi. Den nye pris, Innova Award 2023, blev uddelt i kategorien Sustainability and Circular Economy på messen Alimentaria FoodTech 23 i Barcelona

Danske Lyras, hvis erstatning for pasteurisering sparer 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent energi i forhold til pasteurisering, får stor opmærksomhed i bl.a. Spanien.

Her kæmper det lokale landbrug som ligesom i resten af Sydeuropa med varme og tørke som følge af klimaforandringer. Sidste år var det sjette tørreste år i Spaniens historie og det varmeste siden 1961, hvor dataene begyndte at blive registreret.

Ifølge den seneste rapport fra Spaniens Meteorologiske Styrelse har nedbøren lokalt været 21 procent mindre end forventet fra oktober 2022 til april i år.  

Lyras’ vandbesparende erstatning for pasteurisering rammer lige ned i den lokale efterspørgsel på vandbesparende teknologier.

Det har givet omtale af Lyras’ teknologi i mere end 65 spanske medier og virksomheden fik i foråret en anden, fornem pris på en international messe i Bilbao. Som følge af interessen har Lyras netop åbnet afdeling i Spanien og ansat den første lokale sælger.  

Højere udbytte og fuld mikrobiel kontrol 
Ud over at spare vand og energi og dermed reducere miljøpåvirkningen giver Lyras’ teknologi, raslysering, højere produktudbytte og opretholder fuld mikrobiel kontrol med lavere driftsomkostninger.

Råvarens værdifulde proteiner bevares i oprindelig form, da produktet ikke opvarmes. Teknologien garanterer høj fødevarekvalitet i uigennemsigtige væsker som fx juice, saltlage og vin takket være ultraviolet lys, der effektivt inaktiverer mikroorganismer. 

- Det er en stor ære at blive anerkendt som det mest innovative produkt i kategorien Bæredygtighed og Cirkulær Økonomi på Alimentaria FoodTech 2023.

- Det sætter fokus på vigtigheden af den reduktion af energi, vand og kemikalier, som fødevare- og drikkevareindustrien får adgang til med vores teknologi.

- Det er fantastisk at kunne reducere CO2-udledning i fødevare- og drikkevareindustrien ved at erstatte gammeldags mikrobiel kontrol som pasteurisering og filtrering med morgendagens energi- og vandbesparende teknologi, raslysation, siger Mark Kalhøj Andersen, CCO, Lyras.  

Prisbelønnet og populær   
Raslysering inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker og sparer samtidig 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent af den energi, som traditionel pasteurisering kræver.

Produktets smag og struktur bevares, da opvarmning undgås.

Med raslysering kan fx et mejeri med et enkelt anlæg fra Lyras nedsætte sit energiforbrug og dermed CO2-udslip årligt med ca. 850 tons. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.  

Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareproduktion over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt.

Den globale efterspørgsel på raslysering er stærkt stigende. Teknologien er solgt i USA, Tyskland, Australien, Spanien, Holland, Sverige og Danmark. 

Virksomheden er hædret med adskillige priser, bl.a. titlen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact, prisen Sustainable Food Processing 2022 og senest prisen Food Tech Innovation Award 2023 – Most Innovative FoodTech i forbindelse med den internationale fødevaremesse Food 4 Future, World Food Summit i Bilbao. 

-hawin

28/9 2023
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet