Igus hjælper med automatiseringen af cateringkøkkenet

Igus hjælper med automatiseringen af cateringkøkkenet

Robotkøkkenet fra det franske firma Cook-e tilbereder friske retter uden menneskelig hjælp og skal afhjælpe restauratørernes mangel på faglært arbejdskraft. Igus' hygiejniske og kompakte tandremsakser gør det muligt for køkkenrobotten at arbejde selv i restauranter med lidt plads

Lange arbejdstider og konstant stress kendetegner jobbet som kok.  

Nu har den franske virksomhed, Cook-e designet en løsning, der aflaster restauranter, når der er mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Opskriften er et robotkøkken, der kan overtage besværlige opgaver.

I løsningen afgiver servicepersonalet eller gæsterne selv bestillingen med en tablet, inputterminal eller app. Derefter starter køkkenet den fuldautomatiske tilberedning af en skræddersyet ret.

I første trin bliver ingredienserne indsamlet efter de opskrifter, der er gemt i softwaren. Doseringsbeholdere bevæger sig langs en hylde med opbevaringsmoduler.

Afhængigt af den valgte menu hentes ris, strimlet kylling, majs og andre hakkede ingredienser med en nøjagtighed på 0,5 gram.

Når alle ingredienserne er hentet, hældes indholdet i et af tre roterende madlavningsmoduler, der hver især ligner en wokpande. De kan rotere, vippe, blande, stege og røre.

Blot 210 sekunder efter bestillingen er retten klar til servering. Cook-e siger, at der kan tilberedes 250 retter i timen, herunder lækre risottoer, chili con carne og osso buco.

Quentin Guilleus, virksomhedens medstifter, mener, at denne type gastronomi har en lys fremtid.

- Automatisering af enkle opgaver reducerer omkostningerne, så restaurantejere kan investere mere i ingredienser og service for at få en bedre restaurantoplevelse med retter af ensartet høj kvalitet. 

Plads i køkkener er guld værd
For at så mange restauranter som muligt kan drage fordel af automatiseringen, har Cook-e designet robotkøkkenet, så det er pladsbesparende.

Lejepriserne er høje, og køkkenerne er tilsvarende små, især i de større byer. Alle komponenter er derfor kompakte, lige fra moduler til opbevaring af ingredienser til mekanik til positionering af doseringsbeholdere.

Ingeniørerne, der udviklede løsninen, overvejede i første omgang at bruge en lineær føring med kuglelejeunderstøttede vogne.

Det ville dog have taget for meget plads, så eksperterne besluttede sig for et alternativ med elektriske igus tandremsakser.

- Drylin ZLW seriens tandremsakser er den ideelle løsning til lette justerings- og positioneringsopgaver på begrænset plads, hvor hver millimeter tæller, siger Michael Hornung, igus Product Manager for drylin Linear and Drive Technology.

Frihøjden er kun 31 millimeter, så igus løsningen giver mulighed for et mere kompakt design, så maskinernes volumen kan reduceres. Dermed kræver robotkøkkenet kun 2,7 kvadratmeter gulvplads. 

Smørefri glidebøsninger af polymer sikrer hygiejne
Robotkøkkenets komponenter skal dog ikke kun være kompakte, men også opfylde de strenge hygiejnekrav i HACCP, et hygiejnekoncept, som NASA oprindeligt udviklede for at sikre fødevaresikkerheden for astronauter.

- De valgte materialer, hovedsageligt rustfrit stål og PETG, er egnede til fødevarekontakt, siger Quentin Guilleus.

Her passer tandremsakserne problemfrit ind, fordi igus fremstiller spær og de lineære vogne af korrosionsbestandigt rustfrit stål.

Vognene bevæger sig på lineære glidelejer fremstillet af højtydende plast. Nøglen er, at glidelejerne ikke kræver nogen smøring og derfor er helt vedligeholdelsesfri.

Eksternt fedt og smøremidler er elimineret, så alle lejepunkter og overflader er hygiejniske, ekstremt lette at rengøre og også hurtige at gøre klar til brug igen.

Det er vigtigt, fordi køkkenet automatisk rengør sig selv efter hvert måltid, der tilberedes, hvilket indebærer, at doseringsbeholderne og gryden vippes nedad. En højtryksvandstråle med rengøringsmidler udfører den egentlige rengøring.

-hawin

5/1 2024
  • Fødevarer kommer på græs

    Fødevarer kommer på græs

    maskiner ›Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Smag og farve fra udtrækket har hidtil skabt forhindringer, men det har forskere på AAU arbejdet på at gøre noget ved
  • Tetra Pak New Food Technology Development Centre er åbnet

    Tetra Pak New Food Technology Development Centre er åbnet

    maskiner ›Forsøg med pilotanlæg vil fremskynde produktlanceringer, reducere investeringsrisikoen og hjælpe producenterne med at levere konkurrencedygtige fermenterede produkter af høj kvalitet
  • Bleer bliver til plast, cellulose og vand

    Bleer bliver til plast, cellulose og vand

    maskiner ›Den danske miljøvirksomhed, Verdis, har fået til opgave at genanvende københavnernes bleer. På Kanalholmen 24 i Hvidovre opfører de derfor et nyt genbrugsanlæg, der skal sikre, at københavnernes brugte bleer bliver omdannet til genanvendelige materialer som bl.a. plast, cellulose og vand
  • Universal Robots på markedet med sin hidtil hurtigste cobot

    Universal Robots på markedet med sin hidtil hurtigste cobot

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter præsenterer i denne uge sin UR15 på Automate-messen i Detroit. Robotten kan løfte 15-17 kg og egner sig især til f.eks. bil-, metal- og forarbejdsningsindustrien og elektronik og teknologibranchen
  • Komplet, rullende arbejdsplads fra Norris Print Tech

    Komplet, rullende arbejdsplads fra Norris Print Tech

    maskiner ›En stor tablet, labelprinter og egen kraftig strømforsyning er NPTs nyeste bud på en mobil arbejdsstation til lagre og produktionsmiljøer. Løsningen hedder Newcastle NB Slim Cart og er kombineret med Zebras nye KC50 tablet
  • Årets EuroSkills i Herning bliver den største nogensinde

    Årets EuroSkills i Herning bliver den største nogensinde

    maskiner ›Aldrig før i europæisk skillshistorie har der været så mange deltagere tilmeldt til en EuroSkills-konkurrence. Det står klart efter fristen for at tilmelde fagatleter er lukket, og ikke mindre end 597 unge talenter fra hele Europa har meldt deres ankomst til Danmark
  • Forbedret checkvejer med intelligente optioner til fødevareproducenter

    Forbedret checkvejer med intelligente optioner til fødevareproducenter

    maskiner ›Mettler-Toledo har annonceret en større opdatering af sin førende C31 StandardLine-checkvejer. Den indeholder en række nye muligheder, der giver større fleksibilitet, hurtigere implementering og forbedret overholdelse af fødevaresikkerheden
  • CirkEL vinder Plastprisen 2025

    CirkEL vinder Plastprisen 2025

    maskiner ›Vinder af Plastprisen 2025 blev CirkEL-projektet, der har udviklet en metode til at genanvende plast fra udtjente stikkontakter. Prisen blev uddelt ved Plastindustriens årsdag,