FoodTech har fokus på fødevareindustriens udfordringer med vand (Foto: MCH/Lars Møller)

FoodTech har fokus på fødevareindustriens udfordringer med vand

Vandforbrug og håndtering af vand er blandt fødevareindustriens største udfordringer, og af samme grund sætter FoodTech fokus på netop vand med området Water & Energy og konferencen IFC Water Congress

Fødevareindustriens udfordringer med vandforbrug kan ifølge Senior Expertise Director, Water & Sustainability, i NIRAS Søren Nøhr Bak inddeles i tre grupper:

Det lovgivningsmæssige i forhold til at skaffe sig adgang til vand og udlede spildevand, det økonomiske i forhold til stigende omkostninger og endelig det samfundsmæssige i forhold til omverdenens forventninger til, at virksomheder er sit ansvar bevidst rent bæredygtighedsmæssigt.

Netop disse udfordringer er blandt årsagerne til, at FoodTech zoomer helt ind på fødevareindustriens vandforbrug og udforsker fremtidens løsninger i området Water & Energy - within Food Technology og på IFC Water Congress.

- Løsningerne skal ses både indenfor hegnet, hvor virksomheden skal forholde sig til deres vand, energi og ressource-effektivitet, og udenfor hegnet, hvor indvirkningen af vandmiljøet skal forstås således, at virksomheden kan forholde sig til egen indvirkning og risiko for virksomheden for eksempel i forbindelse med tørke og oversvømmelse.

Endvidere skal virksomhederne se på vand i deres værdikæde, igen ud fra et risiko-perspektiv, samt ønske om at opbygge solide forsyningskæder, påpeger Søren Nøhr Bak.

Han fortæller videre, at udfordringerne generelt er voksende, og at det blandt andet kommer til udtryk ved, at finansieringsinstitutter og investorer i højere grad ser på virksomhedernes indsatser i forhold til vand og bæredygtighed.

Det betragtes som en sikring, at investeringerne er bæredygtige og dermed på lang sigt rentable. Og med alt dette in mente finder han det særdeles vigtigt, at FoodTech grundigt belyser udfordringerne med vand i fødevareindustrien.

- På FoodTech er der en unik mulighed for at forholde sig til alle de her ting, fordi det jo er i mødet mellem mennesker, at nye idéer og perspektiver opstår.

- På messen mødes fødevarevirksomheder, rådgivere og teknologileverandører, og via nysgerrighed, åbenhed og samtaler opstår gerne idéer til løsninger, der kan implementeres i hverdagen, forklarer Søren Nøhr Bak.

Disse pointer er man ligeledes opmærksom på hos den internationale miljøvirksomhed Krüger, der hører til udstillerne i Water & Energy-området.

Også hos Krüger ser man en stor fordel i, at området samler relevante aktører med henblik på ikke mindst vidensdeling.

- Vi forventer at udvide netværket med kunder, der gerne vil den grønne omstilling.

- Vi kan forhåbentlig komme til at assistere med at få udbredt vores knowhow og bæredygtige teknologier inden for vandbesparelser og energioptimeringer og dermed også CO2-reduktioner som en naturlig afledt effekt heraf, oplyser Regin Andersen, Sales Manager i Krüger.

Vandkonference med tre spor
På den tre-dages konference IFC Water Congress kan de besøgende dykke ned i de tre spor 'The Water & Energy Nexus', 'Circularity and Solutions' og 'From financing to final project', der alle byder på indlæg ved ledende eksperter.

- På kongressen præsenteres løsninger til effektivisering af vand- og energiforbrug, ligesom der bliver gået i dybden med recirkulering af vand, og der bliver kigget på, hvordan pengestrømme til vandprojekter behandles fra finansiering til tillidsvækkende rapportering.

- Indlægsholderne kommer fra universiteter, videns-institutioner og ledende fødevarevirksomheder, og de vil alle bidrage med en bred perspektivering af problemstillingerne, fortæller Søren Nøhr Bak.

Konferencen byder blandt andre på indlægsholdere fra NIRAS, Danske Bank, Novonesis, Danish Crown og Grundfos.

Desuden kommer deltagerne på IFC Water Congress til at få førstehåndsindtryk af konkrete løsninger med virksomhedsbesøg hos Carlsberg og KMC.

Foruden IFC Water Congress kan de besøgende se frem til at opleve indlæg om vand, energi og bæredygtighed på Water & Energy Stage, der således rummer et interessant program skabt i samarbejde med Danmarks internationale klimacenter, Klimatorium.

Indlæggene understøttes af guidede ture på messen, hvor tilhørerne får mulighed for at få hands-on-introduktioner af de præsenterede løsninger.

Mens Mejeriforum er samarbejdspartner på IFC Water Congress, tæller samarbejdspartnerne på Water & Energy - within Food Technology både Mejeriforum, Danish Export, Teknologisk Institut, NIRAS, DI Vand og Klimatorium.

FoodTech finder sted i MCH Messecenter Herning 1.-3. oktober 2024. Programmet til IFC Water Congress bliver snart offentliggjort og bliver tilgængeligt på foodtech.dk.

-hawin

30/5 2024
  • Schur og Ishida indgår tættere samarbejde

    Schur og Ishida indgår tættere samarbejde

    maskiner ›De to familieejede, førende leverandører til producenter inden for fødevarebranchen udvider samarbejdet. Fremover er Schur officiel leverandør af Ishidas produkter i Danmark
  • Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    Røntgen og AI skal optimere fødevareproduktion

    maskiner ›Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier
  • Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    Kongskilde Industries fejrer 75 år med innovation og ekspertise

    maskiner ›Kongskilde Industries, der leverer luftdrevne løsninger og materialehåndteringssystemer, annoncerer sit 75-års jubilæum og fejrer en bemærkelsesværdig arv af teknisk ekspertise, brancheinnovation og kundepartnerskaber
  • Fleksibel sizing og batching

    Fleksibel sizing og batching

    maskiner ›Scanvaegt Systems udvider produktprogrammet med en ny serie graders, der i kraft af høj præcision, fleksibilitet og konkurrencedygtig pris optimerer danske fødevareproducenters råvareudnyttelse
  • Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    Kraftfuld maskine med dobbelt teknologi til flaskevask

    maskiner ›Producenten Sidel lancerer Hydra Ultrasonic, der kombinerer kemisk- og ultralydsteknologi for at opnå ekstra høj ydeevne. Flaskevaskeren skal både reducere produktionsomkostningerne og miljøaftrykket ved genbrugsflasker
  • Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    Arla Foods Ingredients gennemfører opkøb i Wales

    maskiner ›Arla Foods Ingredients har gennemført opkøbet af Volacs Whey Nutrition-forretning, efter det tidligere blev godkendt af de britiske konkurrencemyndigheder
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne