Den danske bevægelse Stop Spild Af Mad er nu medunderskriver på FAO’s internationale" /> Den danske bevægelse Stop Spild Af Mad er nu medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild

" />
FN blåstempler dansk græsrodsbevægelse

FN blåstempler dansk græsrodsbevægelse

Den danske bevægelse Stop Spild Af Mad er nu medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild

MILJØ ”En tredjedel af alle verdens fødevarer produceres direkte til skraldespanden. Og i takt med stigende befolkningstilvækst skal forebyggelse af madspild sættes højt på dagsordenen.” Sådan lød budskabet på FN’s netop afholdte Fødevare- og Landbrugsorganisations (FAO) kongres SAVE FOOD i forbindelse med Interpack messen i Düsseldorf.

 

Den danske forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad talte på konferencen og er nævnt i FAO’s nye internationale rapport om madspild ”Global Food Losses and Food Waste”. Stop Spild Af Mad er nu, sammen med førende beslutningstagere og fødevareeksperter, medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild.

 

FAO-rapporten, der er lavet i samarbejde med Svensk Institut for Fødevarer og Bioteknik (SiK), afslører dramatiske tal på madspild i lyset af stigende verdensbefolkning. Hovedbudskaberne fra kongressen er:


- 1/3 af verdens fødevarer ryger årligt i skraldespanden – svarende til 1,3 mia. ton

- I år 2050 runder verdens befolkning 9 mia. mennesker – til den tid skal verdens fødevareproduktion øges med 70% for at efterkomme behovet. Reduktion af madspild og udnyttelse af den producerede mad er centrale forudsætninger herfor

- Fokus på madspild bør tages ligeså alvorligt som fokus på klimaforandringer

- Udviklingslandene bør hjælpes til at optimere løsninger på deres infrastruktur, fødevareemballage samt lagringsmuligheder, som i dag spiller en stor rolle i landenes tab af fødevarer

- Der skal sættes ligeså stort fokus på det skjulte madspild hos fødevareproducenter og forbrugerne som på at øge fødevareproduktionen

- Det skal søsættes oplysnings- og undervisningskampagner, der hjælper forbrugere til at reducere madspild.


FAO’s rapport ”Global Food Losses and Food Waste” nævner danske Stop Spild Af Mad (som på engelsk hedder Stop Wasting Food) som et godt eksempel på et initiativ som øger fokus på madspild blandt forbrugerne.

“Vi er lidt stolte af, at vores frivillige initiativ nu står i en FAO-rapport – FN anerkender, at vi danskere er blevet bevidste om madspild. Det var en stor ære at sætte Danmark i et positivt lys og tale på konferencen foran toppen af FAO’s fagfolk, politikere og tunge, internationale beslutningstagere i fødevarebranchen,” fortæller Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

 

”Der hersker blandt politikere, fødevareproducenter, forskere og industri et stort ønske om handling. Vi har knyttet mange nye kontakter, som vil bringe vores budskab ud over de danske grænser. Det glæder os, at FN sætter fokus på madspild, og at dén internationale erklæring om madspild, som Stop Spild Af Mad sidste år bidrog til i Europa-Parlamentet i Bruxelles, nu er ved at gå i opfyldelse.”

 

Blandt SAVE FOOD kongressens talere og medunderskrivere af FAO-erklæringen om madspild var FAO’s viceadministrerende direktør Modibo Tiémoko Traoré, den tyske fødevareminister Ilse Aigner samt Tysklands tidl. miljøminister Klaus Töpfer.

 

-jk

 

Foto: The SAVE FOOD konference under Interpack 2011 - (fv.) Stefan Schulze-Hausmann, Stephan Gruenewald (adm. direktør, rheingold - Institute for Qualitative Market and Media Research), Selina Juul (stifter af "Stop Spild af Mad") og Michael Gerling (adm. direktør, EHI Retail Institute) (foto Messe Düsseldorf/Tillmann).

 

18/5 2011
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet