Den danske bevægelse Stop Spild Af Mad er nu medunderskriver på FAO’s internationale" /> Den danske bevægelse Stop Spild Af Mad er nu medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild

" />
FN blåstempler dansk græsrodsbevægelse

FN blåstempler dansk græsrodsbevægelse

Den danske bevægelse Stop Spild Af Mad er nu medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild

MILJØ ”En tredjedel af alle verdens fødevarer produceres direkte til skraldespanden. Og i takt med stigende befolkningstilvækst skal forebyggelse af madspild sættes højt på dagsordenen.” Sådan lød budskabet på FN’s netop afholdte Fødevare- og Landbrugsorganisations (FAO) kongres SAVE FOOD i forbindelse med Interpack messen i Düsseldorf.

 

Den danske forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad talte på konferencen og er nævnt i FAO’s nye internationale rapport om madspild ”Global Food Losses and Food Waste”. Stop Spild Af Mad er nu, sammen med førende beslutningstagere og fødevareeksperter, medunderskriver på FAO’s internationale erklæring om madspild.

 

FAO-rapporten, der er lavet i samarbejde med Svensk Institut for Fødevarer og Bioteknik (SiK), afslører dramatiske tal på madspild i lyset af stigende verdensbefolkning. Hovedbudskaberne fra kongressen er:


- 1/3 af verdens fødevarer ryger årligt i skraldespanden – svarende til 1,3 mia. ton

- I år 2050 runder verdens befolkning 9 mia. mennesker – til den tid skal verdens fødevareproduktion øges med 70% for at efterkomme behovet. Reduktion af madspild og udnyttelse af den producerede mad er centrale forudsætninger herfor

- Fokus på madspild bør tages ligeså alvorligt som fokus på klimaforandringer

- Udviklingslandene bør hjælpes til at optimere løsninger på deres infrastruktur, fødevareemballage samt lagringsmuligheder, som i dag spiller en stor rolle i landenes tab af fødevarer

- Der skal sættes ligeså stort fokus på det skjulte madspild hos fødevareproducenter og forbrugerne som på at øge fødevareproduktionen

- Det skal søsættes oplysnings- og undervisningskampagner, der hjælper forbrugere til at reducere madspild.


FAO’s rapport ”Global Food Losses and Food Waste” nævner danske Stop Spild Af Mad (som på engelsk hedder Stop Wasting Food) som et godt eksempel på et initiativ som øger fokus på madspild blandt forbrugerne.

“Vi er lidt stolte af, at vores frivillige initiativ nu står i en FAO-rapport – FN anerkender, at vi danskere er blevet bevidste om madspild. Det var en stor ære at sætte Danmark i et positivt lys og tale på konferencen foran toppen af FAO’s fagfolk, politikere og tunge, internationale beslutningstagere i fødevarebranchen,” fortæller Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

 

”Der hersker blandt politikere, fødevareproducenter, forskere og industri et stort ønske om handling. Vi har knyttet mange nye kontakter, som vil bringe vores budskab ud over de danske grænser. Det glæder os, at FN sætter fokus på madspild, og at dén internationale erklæring om madspild, som Stop Spild Af Mad sidste år bidrog til i Europa-Parlamentet i Bruxelles, nu er ved at gå i opfyldelse.”

 

Blandt SAVE FOOD kongressens talere og medunderskrivere af FAO-erklæringen om madspild var FAO’s viceadministrerende direktør Modibo Tiémoko Traoré, den tyske fødevareminister Ilse Aigner samt Tysklands tidl. miljøminister Klaus Töpfer.

 

-jk

 

Foto: The SAVE FOOD konference under Interpack 2011 - (fv.) Stefan Schulze-Hausmann, Stephan Gruenewald (adm. direktør, rheingold - Institute for Qualitative Market and Media Research), Selina Juul (stifter af "Stop Spild af Mad") og Michael Gerling (adm. direktør, EHI Retail Institute) (foto Messe Düsseldorf/Tillmann).

 

18/5 2011
  •  Fem nominerede til Plastprisen 2025

    Fem nominerede til Plastprisen 2025

    maskiner ›GreenLine – BEWI, Peter Rosenkrands – PROPLAST, ReGlove, CirkEL og Sundolitt er med i slutspurten til Plastprisen, som Plastindustrien uddeler den 15. maj i København
  • Tysk startup vil revolutionere intralogistikken

    Tysk startup vil revolutionere intralogistikken

    maskiner ›Filics Unit er navnet på de autonome, samarbejdende truckgafler, som kan køre operere selv på snævre områder og reducere både plads- og personalebehovet på lageret og i produktionshallen. Opfindelsen er bl.a. nomineret til en IFOY-pris
  • Millimeterpræcis æggehåndtering

    Millimeterpræcis æggehåndtering

    maskiner ›Automationsvirksomheden RoboTool, har netop leveret et nyt avanceret anlæg til effektiv palletering af æg hos Danæg
  • Distributøraftale på plads i Spanien

    Distributøraftale på plads i Spanien

    maskiner ›Q-Interline har netop indgået en samarbejdsaftale med en ny distributør, Palex, i Spanien, hvilket åbner op for endnu flere muligheder og salgspotentiale i Sydeuropa.
  • Schubert opgraderer sin Care-platform

    Schubert opgraderer sin Care-platform

    maskiner ›I 2022 lancerede Gerhard Schubert sin egenudviklede Care-overvågningsløsning til eksempelvis emballeringsmaskiner og enklere procesoptimering. I år er løsningen så blevet opgraderet
  • Specialdesignede plastikpaller fra Shoeller Allibert

    Specialdesignede plastikpaller fra Shoeller Allibert

    maskiner ›Sammen med et hollandsk bryggeri har specialisten i genbrugsemballage udviklet en skræddersyet palle til fadølsankere. Pallerne er fremstillet af 100 procent genbrugsplast fra forbrugeremballage og industriprodukter
  • Roterende papirrulleklemmer til alle størrelser og positioner

    Roterende papirrulleklemmer til alle størrelser og positioner

    maskiner ›stabau udvider sin portefølje af redskaber til at gribe, transportere og beskytte store papirruller. De nye klemmer har 180° roterende drev, som sammen med optimeret gribearmsgeometri, og gør dem egnet til brug på tværs af brancher f.eks. i papir- og emballageproduktion, i trykkerier eller til lastning af lastbiler mm.
  • Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien

    Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien

    maskiner ›Teknologisk Institut vil på fødevaremessen IFFA-messen i Frankfurt til maj præsentere generation af vision-systemer, der er specielt udviklet til at håndtere industriens stigende krav til dokumentation og fødevaresikkerhed