Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på FoodtechFoodTech byder i år på den nye konference Global Dilemma Conference. Foto: MCH/Lars Møller.

Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet

Indsigtsfulde indlæg ved både danske og udenlandske eksperter, inspirerende debatter og øjenåbnende keynotes er i vente på FoodTechs nye event Global Dilemma Conference.

Konferencen har til formål at være med til at sætte retningen for fødevarebranchens videre arbejde med bæredygtighed - og er en del af FoodTech, der finder sted 1.-3. oktober 2024.

- Endelig kommer der en konference, som samler fødevaresektoren om, hvordan vi løser de store bæredygtighedsudfordringer.

- Vi skal forstå de globale udfordringer og dilemmaer, som fødevaresektoren skal være med til at løse, og vi skal samarbejde på tværs i værdikæden om at løse dem - og vi skal vise de bæredygtige løsninger til hinanden, fastslår Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej.

Vigtigt samarbejde
Hun er konferencens moderator, og hun ser frem til opgaven, som ligger i oplagt forlængelse af hendes virke i Tænketanken Frej, der arbejder på at ‘skabe et stadigt mere bæredygtigt Fødevaredanmark’.

- Jeg glæder mig meget til at moderere den første Global Dilemma Conference for fødevaresektoren.

- Det er vigtigt, at vi samarbejder og arbejder med, hvordan fødevaresektoren løser de globale udfordringer, verden står over for.

- Hvis fødevarevirksomheder skal kunne vækste, skal de kunne forstå de globale udfordringer, som sektoren skal være med til at løse, konstaterer Marie-Louise Boisen Lendal.

Branchen finder balancen
Et af konferencens temaer er 'Resource Optimization and Circular Economy', der beskæftiger sig med fødevarebranchens udfordringer med ressourceforbrug og spild.

I erkendelse af at der er behov for at reducere råvare- og madspild, energi- og vandspild samt ineffektiv emballage, undersøger dette tema, hvordan branchen finder balancen mellem produktionseffektivitet, ressourcebesparelser og forbrugernes behov for at skabe en bæredygtig fremtid.

Blandt indlægsholderne på konferencen kan de besøgende se frem til at opleve eksempelvis Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer, leder af SDU Climate Cluster og en af hovedforfatterne på IPCC's klimarapport 2018.

Også Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, Claus Felby, forhenværende klimakommissær i EU, Connie Hedegaard, og CEO i Novonesis Food & Beverage, Jacob Vishof Paulsen, er blandt de mange navne på programmet.

FoodTech udfordrer status quo
Paneldebatterne dykker blandt andet ned i, hvordan nye teknologiske processer kan bruges til at løse industriens udfordringer - eksempelvis ses der på, hvordan kunstig intelligens kan skubbe den grønnere omstilling yderligere på vej.

En anden debat zoomer ind på, hvordan et øget samarbejde på tværs af værdikæder kan medføre grønne fordele.

I FoodTech-ledelsen har man store forventninger til Global Dilemma Conference, der er blevet til i et tæt samarbejde med konferencearrangøren, Insight Events.

- En del af FoodTechs DNA er at være stedet, hvor branchen udfordrer status quo og sammen skubber til grænserne for, hvad der er muligt inden for fødevareteknologi.

- Vi vil gerne være stedet, hvor der udforskes nye teknologiske løsninger, der kan skabe en mere bæredygtig fremtid, lyder det fra Thue Jensen, projektleder på FoodTech, der fortsætter:

- Med Global Dilemma Conference stiller vi skarpt på fødevarebranchens klimaudfordringer og de dilemmaer, de indeholder, og skaber et mødested, hvor der præsenteres, debatteres og udforskes løsninger, der kan understøtte den grønne omstilling i branchen.

Fire højaktuelle spor
Global Dilemma Conference gennemføres som en del af FoodTechmessen, der er stedet, der samler, udstiller og skaber rammerne for debatten om fremtidens fødevareteknologi. Messen bliver afholdt i MCH Messecenter Herning 1.-3. oktober 2024.

Med klimaet som overordnet tema arbejder den engelsksprogede Global Dilemma Conference med følgende fire højaktuelle spor:

  • 'Exploring the Political and Financial Framework'
  • 'Balancing Energy and CO2 Reductions'
  • 'Resource Optimization and Circular Economy'
  • 'Navigating Behavioral Issues in Foodtech'.

 

 -hawin

 

 

30/9 2024
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Øget fleksibilitet i kombinerede inspektionssystemer

    Øget fleksibilitet i kombinerede inspektionssystemer

    maskiner ›Mettler Toledo har udvidet sin portefølje af kombineret inspektion med lanceringen af de nye CM-kontrolvejning og metaldetektion og CX-kontrolvejning og røntgen-systemer
  •  Konkursramte Sealing System opkøbt af BILA Group

    Konkursramte Sealing System opkøbt af BILA Group

    maskiner ›Automatiseringsvirksomheden BILA overtager den overvejende del af Grindstedvirksomheden, og sikrer dermed den fortsatte produktion af Sealing Systems pakke- og palleteringsanlæg og 120 arbejdspladser. Ny direktør er fundet
  • AVK International vinder Automatiseringsprisen 2024

    AVK International vinder Automatiseringsprisen 2024

    maskiner ›Det er 30 år siden, familievirksomheden i Galten købte sin første robot. Nu har producenten af drikkevandsventiler modtaget det danske robotnetværk, DIRAs automatiseringspris for sin "Ferrari"-robotløsning, der er udviklet sammen med Kilde Automation. Se video om vinderløsningen:
  • AI-baseret kvalitetskontrol i farver fra SICK

    AI-baseret kvalitetskontrol i farver fra SICK

    maskiner ›Inspector83x er udviklet til let og ukompliceret kontrol, fejlfinding og sortering - selv for amatører, lover producenten af sensorløsninger. Det nye 2-farvekamera bliver præsenteret på Foodtech i næste måned
  • Cobotics.dk lanceret på det danske marked

    Cobotics.dk lanceret på det danske marked

    maskiner ›Virksomheden har etableret sig i Kastrup og tilbyder en bred vifte af intelligente robotter, der er designet til at samarbejde med mennesker på tværs af brancher fra produktion og lagre til renrum
  • Forståelsen af vand er afgørende papirproduktionens fremtid

    Forståelsen af vand er afgørende papirproduktionens fremtid

    maskiner ›Ny forskning viser, at vi kan øge antallet af gange, papir kan genbruges, hvilket kan revolutionere papirindustrien. Björn Sjöstrand, lektor i kemiteknik, har brugt mange år på at forstå og forbedre processen med at fjerne vand fra træfibre i papirproduktionen. I oktober er han indlægsholder på Scanpack Pioneers, og vil forklare, hvordan hans forskning kan gøre papirproduktionen mere ressourceeffektiv