Dansk erstatning for pasteurisering med på drinktec-messe

Dansk erstatning for pasteurisering med på drinktec-messe

Lyras, der har udviklet en energi-og vandbesparende erstatning til pasteurisering, står klar med smagsprøver på raslyseret øl, når en af verdens førende messer indenfor drikkevarer og flydende fødevarer åbner 12. september i München

Sidste gang, messen blev afholdt, fik den besøg af mere end 76.000 gæster fra mere end 170 lande. I år forventes endnu flere besøgende.

-Vi glæder os til at fortælle hele verden om vores teknologi, som kan nedsætte fødevareindustriens CO2-udslip ved at spare 60 til 90 procent af energiforbruget i forhold til traditionel pasteurisering.

 Rasmus Mortensen, CEO, Lyras

-Raslysering, som er baseret på UV-lys, sparer også 60 til 80 procent af forbruget af vand i forhold til traditionel pasteurisering i fødevareindustrien. Kvaliteten af drikkevaren eller den flydende fødevare er den samme eller ligefrem bedre, fordi tekstur og smag ikke lider under den opvarmning, som ”gammeldags pasteurisering kræver, forklarer Rasmus Mortensen, CEO, Lyras.

Prisbelønnet og populær blandt investorer og fødevareproducenter
Lyras har haft et godt år, hvor virksomheden i foråret blev udnævnt til EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact.

Samme uge landede firmaet et trecifret millionbeløb i en investeringsrunde ført an af Bagger-Sørensen Equity A/S .

Kort efter blev Lyras inviteret med i et eksklusivt dialogforløb med en af verdens største organisationer indenfor mælkeproduktion, Dairy Farmers of America (DFA).
Lyras’ banebrydende raslyseringsteknologi, der inaktiverer mikroorganismer i uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys, kan bruges til produktion af fx juice, iste, sodavand, valle og saltlage. I øjeblikket undersøger virksomheden også brug af raslysering til ølbrygning.


Teknologien er solgt til virksomheder i USA, Australien og Spanien og er lige nu ved at blive installeret på danske og svenske mejerier.
For nylig blev metoden valgt til sikring af et af verdens dyreste mejeriprodukter, nemlig proteinet lactoferrin, som blandt andet bruges i modermælkserstatning til spædbørn. Det var den australske fødevareproducent Beston Global Food Company, som i en periode har sikret sig eneret i Australien og New Zealand til den energisparende teknologi.

Messen drinktec foregår 12.-16. september i München. Lyras kan træffes på stand B3 404.

Fakta om Lyras og raslysering 
Lyras har udviklet den banebrydende teknologi, raslysering, der inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen. Raslysering benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som drikkevarer eller væsker ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at drikkevaren eller væsken bevarer vitaminer og proteiner, uden at ændre produktets smag. Teknikken kan også bruges på juice, iste øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.

Ordet raslysering
Ordet pasteurisering kommer fra opfinderen Louis Pasteur. Lyras’ teknologi til at inaktivere bakterier og sporer med UV-lys i stedet for energikrævende opvarmning er før blevet kaldt for ”koldpasteurisering”. Men fordi ordene ”kold” og ”pasteurisering” er modstridende, bruges nu i stedet ordet raslysering. Ordet er skabt af de tre første bogstaver i navnet Rasmus Mortensen, opfinder af teknologien, og ordet lys.

-lipe

9/9 2022
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet