Loop tack-test

Loop tack-test

Mål trykfølsomme klæbestoffers gribeevne

 

Mål trykfølsomme klæbestoffers gribeevne

Vantage er et moderne apparat der indgår i Thwing-Alberts EJA Vantage-serie af universale trækprøveapparater. Til Vantage fås forskellige greb, prøveholdere og tilbehør, der gør det muligt at teste i overensstemmelse med en lang række industristandarder, inkl. bl.a. ASTM, TAPPI, ISO og DIN.

Det er for eksempel muligt at udføre en loop tack-test, der måler trykfølsomme klæbestoffers (selvklæbere) gribeevne, dvs. evnen til at klistre til en overflade ved kortvarig kontakt under let tryk. Testen opfylder de specifikke standarder for trykfølsomme klæbestrimler: PSTC: 16-B, ASTM: D 6195A og FINAT: FTM-9.

Evnen til hurtigt og pålideligt at klæbe to overflader sammen er en af de vigtigste egenskaber hos trykfølsomme klæbestoffer, særligt tape og etiketter. En væsentlig parameter for at opnå en vellykket binding er klæbemidlets gribeevne.

Ved simpel berøring kan man nemt vurdere hvorvidt et materiale er klæbrigt, men hvis man skal opstille materialespecifikationer eller udvikle nye produkter, er der behov for en mere kvantitativ metode, eksempelvis loop tack-testen.

Testen foregår ved at en strimmel testmateriale formes til en løkke med den klæbrige side udad, og fastgøres til et greb monteret på testapparatet. Strimlen testes herefter i en cyklus hvor løkken først skubbes ned mod overfladen så klæbemidlet presses sammen. Herefter trækkes løkken op igen så den gradvist løsner sig fra underlaget.

Prøvens klæbeegenskaber vises herefter som realtidsresultater, inklusive den maksimale kraft der skal til for at slippe bindingen til pladen.

Testunderlaget er en rustfri stålplade, som er fastgjort til det nederste greb på testapparatet, og loop tack-opspændingsværktøjet kan bruges sammen med alle standardprøveholdere til Vantage. Apparatet parres med MAP4-software til materialetest, som er konfigureret til at overholde industristandarden, og programmerer testen baseret på den valgte metode.

-hawin

16/6 2017