Nyt kaffefællesskab: bæredygtig til sidste bønne
Peter Larsen Kaffe har dannet The Circular Coffee Community. Her skal hele produktionen gøres spildfri og grumset bruges til alt fra hudpleje til emballage
- The Circular Coffee Community er et interessefællesskab, hvor vi arbejder sammen med kunder, forskere og andre virksomheder om at udvikle og anvende løsninger, der kan eliminere spild i forbindelse med produktion og forbrug af kaffe. Vi vil implementere bæredygtighed i hele kaffens forsyningskæde fra den spæde og nyplantede kaffeplante og frem til det brugte kaffegrums. Målet er at gøre kaffeproduktionen cirkulær, så samtlige ressourcer og materialer bliver udnyttet optimalt. Det kræver både viden og nytænkning fra os og handling fra vores kunder, og det er præcis, hvad The Circular Coffee Community står for, forklarer kommunikations- og udviklingschef hos Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen.
Hele planten skal bruges
Kaffekunderne kan bidrage som medskabere og ved at implementere de cirkulære tiltag, Peter Larsen Kaffe og fællesskabet løbende udvikler. Det vil i høj grad også komme kunderne til gode, mener Lars Aaen Thøgersen:
- Vi leverer konkrete redskaber, der sætter både os og vores kunder i stand til at gøre en bæredygtig indsats på et område, som ellers er kendetegnet ved stort ressource- og madspild. Kunderne får blandt andet en bæredygtighedsrapport, der dokumenterer deres indsats, og hvad den helt konkret betyder for miljøet, klimaet og kaffefarmerne.
Og der er mange veje til at gøre både produktion og forbrug af kaffen mere bæredygtig. Det handler for eksempel om at nedbringe mængden af affald og spild i alle trin. Dels ved at bruge hele kaffeplanten i modsætning til i dag, hvor en forsvindende lille del af biomassen og under 1 pct. af kaffeplantens mange næringsstoffer, bliver udnyttet.
Og dels ved at genanvende og upcycle det, der er til overs, når kaffen er brygget og drukket. Kaffegrums er en værdifuld ressource, der kan bruges til både sundheds- og hudpleje, ernæring, gødning, møbler og emballage. En bedre udnyttelse vil blandt andet resultere i mindre CO2-udledning til fremstilling af nye ressourcer.
- Der er sikkert masser af yderligere anvendelsesmuligheder, og det er vi er i gang med at undersøge i The Circular Coffee Community. Ved at deltage i fællesskabet støtter vores kunder og samarbejdspartnere også bestræbelserne på, at endnu flere kaffemarker omlægges til økologi. Økologi og bæredygtighed går hånd i hånd i al fødevareproduktion, men økologi kan ikke stå alene, siger Lars Aaen Thøgersen.
Bæredygtighed handler også om økonomisk og social ansvarlighed ved at sikre ordentlige forhold og anstændig indtjening for kaffefarmerne. Det kan kunderne bidrage til ved at købe certificeret kaffe, og derfor er det også et væsentligt element i The Circular Coffee Community.
-lipe