Nyt kaffefællesskab: bæredygtig til sidste bønne

Nyt kaffefællesskab: bæredygtig til sidste bønne

Peter Larsen Kaffe har dannet The Circular Coffee Community. Her skal hele produktionen gøres spildfri og grumset bruges til alt fra hudpleje til emballage

- The Circular Coffee Community er et interessefællesskab, hvor vi arbejder sammen med kunder, forskere og andre virksomheder om at udvikle og anvende løsninger, der kan eliminere spild i forbindelse med produktion og forbrug af kaffe. Vi vil implementere bæredygtighed i hele kaffens forsyningskæde fra den spæde og nyplantede kaffeplante og frem til det brugte kaffegrums. Målet er at gøre kaffeproduktionen cirkulær, så samtlige ressourcer og materialer bliver udnyttet optimalt. Det kræver både viden og nytænkning fra os og handling fra vores kunder, og det er præcis, hvad The Circular Coffee Community står for, forklarer kommunikations- og udviklingschef hos Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen.

Hele planten skal bruges
Kaffekunderne kan bidrage som medskabere og ved at implementere de cirkulære tiltag, Peter Larsen Kaffe og fællesskabet løbende udvikler. Det vil i høj grad også komme kunderne til gode, mener Lars Aaen Thøgersen:

- Vi leverer konkrete redskaber, der sætter både os og vores kunder i stand til at gøre en bæredygtig indsats på et område, som ellers er kendetegnet ved stort ressource- og madspild. Kunderne får blandt andet en bæredygtighedsrapport, der dokumenterer deres indsats, og hvad den helt konkret betyder for miljøet, klimaet og kaffefarmerne.

Og der er mange veje til at gøre både produktion og forbrug af kaffen mere bæredygtig. Det handler for eksempel om at nedbringe mængden af affald og spild i alle trin. Dels ved at bruge hele kaffeplanten i modsætning til i dag, hvor en forsvindende lille del af biomassen og under 1 pct. af kaffeplantens mange næringsstoffer, bliver udnyttet.

Og dels ved at genanvende og upcycle det, der er til overs, når kaffen er brygget og drukket. Kaffegrums er en værdifuld ressource, der kan bruges til både sundheds- og hudpleje, ernæring, gødning, møbler og emballage. En bedre udnyttelse vil blandt andet resultere i mindre CO2-udledning til fremstilling af nye ressourcer.

- Der er sikkert masser af yderligere anvendelsesmuligheder, og det er vi er i gang med at undersøge i The Circular Coffee Community. Ved at deltage i fællesskabet støtter vores kunder og samarbejdspartnere også bestræbelserne på, at endnu flere kaffemarker omlægges til økologi. Økologi og bæredygtighed går hånd i hånd i al fødevareproduktion, men økologi kan ikke stå alene, siger Lars Aaen Thøgersen.

Bæredygtighed handler også om økonomisk og social ansvarlighed ved at sikre ordentlige forhold og anstændig indtjening for kaffefarmerne. Det kan kunderne bidrage til ved at købe certificeret kaffe, og derfor er det også et væsentligt element i The Circular Coffee Community.

-lipe

21/2 2020
  • Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    Plastic Change: Nordisk rapport undervurderer plastikforurening

    andet ›For nylig blev en ny nordisk rapport om verdens plastikforurening præsenteret i forbindelse med FN´s 78. generalforsamling i New York, men rapporten mangler de nødvendige løsninger, mener miljøorganisationen
  • Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    Forbrugere interesseret i CO2-neutral hjemmelevering

    andet ›Descartes Systems Group har udgivet sin nye globale forbrugerrapport. Blandt de norske respondenter er 57 procent interesserede i CO2-neutral hjemmelevering, mens kun 17 procent mener, at det er vigtigt, at leveringerne sker med elkøretøjer
  • Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    Nu kan du pante tæt på genbrugspladsen i Næstved

    andet ›Dansk Retursystem åbner og tester en pantstation ved siden af AffaldPlus’ genbrugsplads i Næstved
  • Affald fra showroom bliver genanvendt

    Affald fra showroom bliver genanvendt

    andet ›Körber Supply Chain i Arden lancerer et nyt initiativ med fokus på genanvendelse af store mængder affald fra deres showroom, der ellers ville være blevet destrueret. I samarbejde med den landsdækkende miljøvirksomhed, Marius Pedersen, vil Körber nu tackle denne udfordring
  • Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    Pop-up emballagemesse stiller skarpt på forbrugerindflydelse

    andet ›Torsdag den 14. september inviterer Scanpack Pop-up 2023 til engdagssmesse i Göteborg under overskriften: Forbrugernes påvirkning/indflydelse på udviklingen af emballage. Dagen byder på oplæg og debatter om bl.a. hvordan forbrugerne agerer i købsøjeblikket, hvilken rolle, emballagen spiller og hvordan producenter kan opnå kundeloyalitet samtidigt med øgede miljø- og bæredygtighedskrav
  • Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    Skæve, frasorterede grøntsager opgraderes til plantebøffer

    andet ›Med lige knap 15 mio. kr. i tilsagn og en gammel, asiatisk fermenteringsteknik vil GUDP-projektet SOLID-PRO give frasorterede grøntsager en ny chance for at blive et eftertragtet og klimavenligt måltid
  • Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    Michael Bayer Thomsen bliver ny formand for klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder

    andet ›Den nye formand, som er udpeget af regeringen, bliver medlem af Grønt Erhvervsforum, som på vegne af sektoren leverer input og rådgivning til regeringen om den grønne omstilling. Michael Bayer Thomsen, bestyrelsesformand i Letbek og næstformand i Plastindustrien overtager fra CEO i Danfoss, Kim Fausing
  • Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    Lukket plastkredsløb til genanvendelse af plastemballage går på vingerne

    andet ›Emirates introducerer i denne måned et nyt tiltag for at håndtere luftfartsselskabets millioner af plastbakker, skåle, emballage til snacks og madvarer m.m. ombord. Fremover vil de mange typer af plastik blive håndteret lokalt og genanvendt til nye skåle, bakker og flasker i stedet for at blive kasseret