Bevægelse frådser i opmærksomhed

Bevægelse frådser i opmærksomhed

I nu to år har forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad arbejdet på at sætte fokus på danskernes madspild - og har høstet meget opmærksomhed fra politikere, dagligvarehandlen og medierne.

MILJØ Forbrugerbevægelse Stop Spild Af Mad sætter i disse dage to lys i fødselsdagslagkagen. Det markerer to års frivilligt arbejde og fokus, hvormed forbrugerbevægelsen har sat madspild på den politiske dagsorden. Baggrunden er tal fra Landbrug & Fødevarer, som anslår det hjemlige madspild til 680.000 tons om året – eller 15-20% af al den mad, vi køber.

Således støtter i dag en lang række danske toppolitikere og opinionsdannere Stop Spild Af Mad som forbrugerbevægelsens officielle venner. Hertil kommer en hastigt voksende folkelig opbakning til Stop Spild Af Mad, som har resulteret i over 6.000 medlemmer.

 

- Den massive interesse vidner om, at danskerne ikke længere vil finde sig i madspild. Smid-væk-kulturen bliver nu erstattet af en respektfuld omgang med klodens knappe ressourcer, siger Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

 

Blandt de konkrete opnåede resultater kan nævnes, at butikskæden Rema 1000 har droppet mængderabat i alle kædens 164 butikker og derved medvirker til mindre madspild.

 

I 2010 fik Stop Spild Af Mad plads i Miljøstyrelsens affaldsforebyggelses kampagne "Brug mere – spild mindre" og rådgiver herunder Miljøstyrelsen om mindre madspild. Stop Spild Af Mad indgår i Miljøministeriets Affaldsstrategi 2010 og til efteråret igangsættes en landsdækkende indsats for forebyggelse af madspild.

 

- At komme madspild til livs kræver en mentalitetsændring hos os alle hver især, siger Selina Juul. - Om man så gør det for pengepungens skyld, for miljøets skyld eller af etiske årsager er sådan set underordnet.

 

Yderligere oplysninger om bevægelsen fås på www.stopspildafmad.dk

 

-jk

28/7 2010
  • Bryggere og vinmagere - foren jer

    Bryggere og vinmagere - foren jer

    maskiner ›‘Hvad der passer sammen - fermenterer sammen’. Det er sloganet for den del af drikkevaremessen BrauBeviale, som følger op på, at det øgede fokus på vinindustrien var en klar succes på sidste års messe
  • AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    AI-baseret fjernovervågning til fødevarebranchen

    maskiner ›Ishida lancerer Sentinel 5.0 - en AI-drevet software til fjernovervågning og -rapportering. Den skal hjælpe fødevareproducenter og -fremstillere med at sikre maksimal kapacitet, ydeevne, effektivitet og værdi på produktionslinjerne
  • Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    Universal Robots lancerer AI Accelerator til cobots

    maskiner ›Den danske producent af kollaborative robotter har udviklet et nyt brugervenligt hardware- og software-værktøjssæt, der kan bruges til at bygge nye applikationer, fremskynde forskning og gøre det hurtigere at bringe AI-produkter på markedet
  • Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    Forbedret Pouch System overflødiggør manuel håndtering

    maskiner ›BEUMER Group har udviklet en innovativ AutoDrop-funktion til automatisk aflæsning af poserne i virksomhedens BG Pouch System. Den nye teknologi kan strømline og reducere pladsen i produktionen og muliggøre zero-touch i hele håndteringsprocessen
  • ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    ProdX-softwareopgradering kan øge produktsikkerheden

    maskiner ›Mettler-Toledo Product Inspection lancerer nu af ProdX 2.7, som den seneste opdatering af virksomhedens datastyringssoftware til fødevareproduktion. Den nye version leverer forbedret enhedsstyring, driftseffektivitet og forbedret dataindsigt for at optimere produktionslinjer og indsatser for bæredygtighed
  • NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    NPT præsenterer trådløs scanner fra Zebra

    maskiner ›Det er en efterspurgt vare, Norris Print Tech nu har på hylden til sine kunder: En trådløs version af Zebras 2D scanner - bl.a. med en optimeret udgave til særligt vanskelige 1D/2D koder
  • AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    AI og robotter og AI skal forlænge produkters levetid

    maskiner ›Nyt EU-projekt skal ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi styrke de cirkulære processer, når det kommer til genfremstilling af produkter. Teknologisk Institut repræsenterer Danmark i projektet
  • Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    Fødevarebranchens klimaudfordringer og -dilemmaer er til debat på Foodtech

    maskiner ›FoodTechs nye event Global Dilemma Conference udforsker med hjælp fra en lang række eksperter, hvordan fødevarebranchen bedst sikrer den grønne omstilling fremadrettet