Flere overraskelser på LabelexpoBellissima er udviklet af Andy Cave.

Flere overraskelser på Labelexpo

Årets sidste grafiske messe, Labelexpo Europe 2017, fejrede sin største udgave i Bruxelles Expo, optog 9 haller – var 12 % større end 2015 – og havde besøg af 37.742 interesserede, hvilket er 5,6 % flere end i 2015

Af Mogens Lindström

Selvom etiketproduktion var i højsædet under dette års show, er der mere og mere, der indikerer, at branchen også kigger på fleksibel emballage som en forretningsmulighed.

Og mens messen også gav et fingerpeg om, at inkjet-teknologien virkelig har fået et gennembrud, var der også nyt om de seneste hybridpresser. De kendte konventionelle trykpressefabrikanter tilbød masser nye flexopresser med nyudviklede features til både automation, emballagetryk og korte jobs.

’Automations Arena’ havde sin debut i Bruxelles og viste det seneste nye inden for automatisk etiket- og emballage trykteknologi: Ligesom Industri 4.0 er en realitet for etikettrykkere, viste ’Automations Arena’ det komplette workflow i aktion fra skabelse af jobbet og pre-press, til finishing og kundefakturering.

Et par ting, som fortjener at blive omtalt, er blandt andet Smart anilox og Bellissima pre-press system.

Smart anilox

Med introduktionen af RFID udrustede aniloxvalse vil Apex’s kunder nå nye højder af automation og processkontrol. Remco Snik, Apex R&D’s manager forklarede:

- Denne ’Smart anilox’ giver mulighed for automatisk at dele information med intelligente systemer og vil gøre det lettere at fordele jobs på forskellige presser og forkorte indstillingstiderne væsentligt. Systemet gør det også muligt at give feedback om aniloxens tilstand, og hvornår det er tid til eksempelvis rengøring eller udskiftning. Ved teamwork med maskinfabrikanten, MPS, har Smart aniloxen med RFID bevist sin værdi i automatisering af trykprocessen.

Bellissima pre-press system

En anden spændende ting er et nyt pre-press system, Bellissima. Med det nye system kan man konstatere, at flexotryk er fuldt på højde med dybtryk og offset, nogle gange bedre. Bellissima er udviklet af Andy Cave, Hamillroad. Andy Cave udviklede oprindeligt Harlekin RIP, og Bellissima er en videreudvikling af dette.

Bellissima er en rastrerings teknologi, hvor man arbejder i 4000 DPI og i 80 linjer pr. cm. Rasterpunkterne er firkantede og virker som Pixels i et foto. Teknologien sikrer, at man kan trykke højlyspunkt ned til 1 % men alligevel sådan, at 1 %-punktet på klicheen ses på trykket, og skyggerne op til 99,5 % punkt. Det giver fantastiske vignetter, som ’fader’ ud til næsten nul.

Andy Cave tilføjer:

- En trykker kan puste nyt liv i de eksisterende presser ved brug af Bellissima, som reducerer væsentlige maskinproblemer som for eksempel bounching, barring og slur – funktioner, som alle er patenterede i Bellissima. Fordelene stopper dog ikke her. Bellissima hjælper trykkerne til at spare omkring 5 -10 % af farveforbruget, reducerer starttider og giver et solidt fundament for implementering af fixed palette trykning med udvidet farve Gamut.

 

20/12 2017