Irma-rødvin på nye, klimabevidste flasker

Irma-rødvin på nye, klimabevidste flasker

Med en sorteringsvenlig papflaske og en flad, transportvenlig plastflaske tager supermarkedet sine kunder endnu et par skridt med ind i en fremtid med mere miljøvenlige emballager

En spansk og en australsk vin i helt nye klimabevidste klæder har fundet vej til Irmas vinafdeling.

Den spanske vingård, Bodegas de Murviedro ved Valencia har selv været med til at udvikle den særlige emballage til sin økologiske vin, Planet B.

Under parolen ’Der er ingen plan B, der er ingen anden planet’, er flasken fremstillet af 90 procent genbrugspap og foret med en plasticpose, som nemt kan adskilles fra pappet, når flasken er tom og emballagen skal affaldssorteres. Hvor en normal glas-vinflaske vejer 350 g, er vægten på Planet B-flasken kun 83 gram.

Over dobbelt så mange flade på en palle
Den britiske vingrossist, Garcon Wines står bag den flade plastflaske, som det australske vinhus, Accolade Wines har indgået samarbejde med bl.a. til sin rødvin, Endeavour.

Flasken er produceret af 100 procent PET genbrugsplast, og rummer 75 cl. som en klassisk vinflaske. Men den er 2 cm højere, kun 4 cm dyb og så vejer den kun 63 gram. På grund af den flade form har flasken den store fordel, at den fylder langt mindre end almindelige, runde flasker. Derfor kan der være over dobbelt så mange flade flasker på en EUR-palle, hvilket reducerer både transport- og logistikomkostninger og CO2-udledning.

Emballagesamarbejde hædret gang på gang
Garcon Wines’ plastflaske har vakt opsigt i branchen gennem de senere år, efter at den oprindeligt blev designet til e-handel, hvor briterne skulle kunne få sikker levering af vin gennem brevsprækken. I den forbindelse begyndte samarbejdet med emballageproducenten, DS Smith, som siden har leveret en række forskellige størrelser papæsker til de flade flasker, og modtaget over 10 forskellige, internationale priser for dem.

Blandt andre ‘Best Sustainable Packaging på World Food Innovation Awards 2019’ for denne kasse, som rummer 10 flasker vin og dog vejer 55 procent mindre end en traditionel vinkasse, som kun indeholder 6 glasflasker.

 

1/10 2021