WWF Verdensnaturfonden kræver globalt forbud mod unødvendig engangsplastik

WWF Verdensnaturfonden kræver globalt forbud mod unødvendig engangsplastik

Produkter som bestik, e-cigaretter og kosmetisk mikroplast er plastik, som som vi, ifølge en ny analyse, relativt hurtigt og smertefrit kan udfase. Det siger WWF Verdensnaturfonden forud for FN-forhandlingerne om en ny global plastiktraktat. Naturorganisationen ønsker, at Danmark presser på for at få det globale forbud skrevet ind i traktaten

Del artiklen på

Når verdens lande i slutningen af maj 2023 mødes i Paris for at blive enige om, hvordan en ny global plastiktraktat skal se ud, bør Danmark presse på for at få indført et globalt forbud mod alt den plastik, som vi let kan undvære i hverdagen.

Det mener WWF Verdensnaturfonden, hvis opfordring tager udgangspunkt i en ny WWF-analyse, der viser, at en stor del af vores plastikprodukter let kan undværes og dermed bør udfases.

-Vi har inddelt plastik i to grupper for at gøre det helt tydeligt, hvad vi kan gøre nu, og hvad der kræver en større omstilling. Lige nu kan vi relativt let indføre et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik som e-cigaretter, bestik og kosmetisk mikroplast og dermed sætte skub i overgangen til bæredygtige alternativer. Et globalt forbud mod unødvendig engangsplastik vil ikke kun hjælpe vores egen natur, men også alle de lande i Asien og Afrika, der lider gevaldigt under vores enorme globale plastikforbrug, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Behov for en koordineret indsats
Danmark har allerede en plastikstrategi med 27 initiativer, hvor et af hovedelementerne er oprettelsen af et nationalt plastikcenter, som skal være samlingspunkt for den danske plastikindsats. Andre hovedinitiativer er forbud mod tynde plastikposer samt bedre og mere ens sortering og indsamling af plastikaffald.

Mange andre lande og et samlet EU har vedtaget lovgivning, som skal reducere mængden af plastik i naturen, men der er behov for en koordineret global indsats, vurderer Bo Øksnebjerg.

- Hvis vi skal løse platiskproblemet én gang for alle, skal vi have en global aftale, der blandt andet indeholder et forbud mod hele den gruppe af plastikprodukter, som vi, ifølge vores analyse, relativt let kan undvære. Trods ihærdige indsatser i mange lande, heriblandt Danmark, er det slet ikke lykkedes at tage hånd om plastikproblemet. Det vokser tværtimod dag for dag, og engangsplastik, mikroplastik og efterladte 'spøgelsesnet' udgør i dag størstedelen af plastikforureningen i havet. Derfor er vi nødt til at handle nu, og Danmark bør tage til forhandlingerne i Paris med et krav om et globalt forbud mod unødvendigt plastikaffald, siger generalsekretæren.

Der produceres i gennemsnit over 820.000 tons plastik hver eneste dag. Et tal, som forventes at være dobbelt så højt i 2040 og tre gange så højt i 2050. Under 10 procent af al plastik genanvendes, mens de resterende 90 procent bliver brændt af eller ender i naturen, hvor det kan ligge i flere hundrede år, før det bliver nedbrudt. De store mængder plastik i naturen udgør en stor trussel for klodens vilde dyr.

Om WWF-analysen
WWF Verdensnaturfonden opdeler i sin nye analyse plastik i kategorier baseret på risikoen for forurening. Konkret foreslår WWF at opdele plastikprodukter i to klasser. Ifølge WWF Verdensnaturfonden kan klasse 1-produkter relativt let og hurtigt udfases uden betydelige negative konsekvenser, mens klasse 2-produkter er sværere at undvære og derfor kræver en større indsats for at sikre den nødvendige kontrol, genbrug eller bortskaffelse.

Klasse 1-plastikprodukter er blandt andet cigaretskod, støvsugerposer, balloner, bestik, tallerkener, e-cigaretter, take away-emballage og vådservietter samt mikroplastik i for eksempel maling, gødning og hudplejeprodukter. Klasse 2-plastikprodukter er for eksempel tandpastatuber, læbestifter, indpakning til børnelejetøj, tamponer, fiskenet samt plastisk råmateriale til forproduktion.

-lipe

16/5 2023