Pris til plastik som kan nedbrydes på kommando

Pris til plastik som kan nedbrydes på kommando

Andreas Sommerfeldt fra Aarhus Universitet har opfundet en plastik, som nedbrydes, når han siger, den skal. Fredag aften formidlede han tre års forskning så godt på tre minutter på DR2, at han blev årets vinder af formidlingskonkurrencen Ph.d. Cup

'Den sad i skabet!', udbrød en fra dommerkomiteen, mens en anden impulsivt sagde: 'Rigtig god formidling'.

Det blev da også Andreas Sommerfeldt, der er ph.d. i organisk kemi og nanoscience ved Aarhus Universitet, som løb med sejren og de 50.000 præmiekroner i 2021-udgaven af Ph.d.Cup. Den er udviklet i et samarbejde mellem Information, Lundbeckfonden og DR, og den har været holdt siden 2013.

Finalen blev sendt på DRTV og DR2 fredag aften med radioværten, hjerneforskeren m.m. Peter Lund Madsen som vært.

Fremstillingen vendt på hovedet
Gennem sin kemiske forskning har Andreas Sommerfeldt opfundet en ny type plastik, som i stedet for at ødelægge miljøet, bliver nedbrudt, når han siger, den skal. Hvor plastikken i de første 100 år af sin levetid, er blevet produceret robust og holdbar, nævnes den i dag som en af de store klimasyndere.

I sin forskning har Andreas Sommerfeldt forsøgt at vende fremstillingen af plastik på hovedet, så det bliver tænkt ind fra starten, at den skal være nedbrydelig. Først bagefter bygger man så ovenpå med alle de egenskaber, som 'god' plastic også skal have, og det var det, han illustrerede med byggeklodser i sin tre-minutters-formidling i Ph.d. Cup.

- Med stor passion gjorde du noget kompliceret forståeligt. Forskningens kvaler stod klart frem, samtidig med at potentialet var tydeligt. Med stjerner i øjnene vakte du vores alles interesse, lød det i den endelige motivering fra dommertrioen DNA-forsker og professor ved Københavns Universitet, Eske Willerslev, professor og astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet Anja C. Andersen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Lige nu dyrere end mærketasker
Dommerne lagde dog også vægt, at Andreas Sommerfeldt med stor ærlighed fortalte, at der stadig er et stykke vej til, at fremtidens nedbrydelige plastik er helt klar og færdigudviklet.

- Den kommer ikke til at erstatte din vandflaske eller engangsservice lige med det samme. Lige nu er det faktisk billigere at bære dine ting rundt i Louis Vuitton-tasker end i den nye type plastik, og det en hård kamp at nå frem til en løsning, siger Andreas Sommerfeldt, i den formidlingstekst, han har skullet skrive forud for Ph.d. Cup, noterer, at 'skuffen af glemte legoklodser heldigvis stadig er åben, og der er rigtig mange, vi endnu ikke har prøvet'.

Andreas Sommerfeldt bor i Aarhus, og efter han gjorde sin ph.d. færdig, er han i dag konsulent på Teknologisk Institut, hvor han beskæftiger sig med genanvendelse af plast.

De 50.000 kroner, som Andreas Sommerfeldt modtager i forbindelse med sejren i Ph.d. Cup 2021, kan for eksempel bruges på en forskningsrejse, et individuelt forløb eller til at få produceret en forskningsfilm, hvor opdagelserne bliver præsenteret.

-lipe

3/5 2021