Plastindustrien har både ris og ros til EU's plastudspil

Plastindustrien har både ris og ros til EU's plastudspil

EU-Kommissionen forventes inden for kort tid at lancere en række initiativer, der skal dæmme op for mængden af engangsplast i naturen. Generelt får EU-tankerne ros med på vejen af brancheforeningen Plastindustrien, som dog også opfordrer til, at man ikke forbyder specifikke plastprodukter uden at have et miljømæssigt bedre alternativ på hånden.

Udspillet fra EU skal bl.a. indeholde forslag om at indføre et producentansvar på f.eks. meget tynde plastposer, mens andre produkter som plastbestik og engangstallerkener i plast foreslås forbudt.

Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, udtaler:

-    Plast i havet er en reel miljøudfordring, som vi skal gøre noget ved. Derfor er det godt, at EU formentlig sætter en agenda på området på baggrund af konkret viden om, hvilke slags produkter der desværre ofte ender op i naturen f.eks. som en konsekvens af manglende affaldshåndtering, dårlig forbrugeradfærd og/eller et uhensigtsmæssigt produktdesign. Der er ingen tvivl om, at der plads til en klar forbedring.

Christina Busk understreger dog, at det er nødvendigt med grundige analyser inden, at man eventuelt forbyder specifikke plastprodukter i EU:

-    Det er vores klare opfordring, at man i EU husker at undersøge, hvorvidt der findes miljømæssigt bedre alternativer til de plastprodukter, som står til at blive forbudt. Jeg mener ikke, at det giver mening at forbyde et produkt – bare fordi det er fremstillet i plast – hvis alternativet så samlet set er miljømæssigt værre. Derfor håber jeg, at man vil tænke sig grundigt om inden, at man skrider til lovgivning, da EU’s kommende udspil i så fald vil være dårligt for både miljøet og antallet af danske arbejdspladser.
 
Danmark har godt styr på plastaffaldet – men vi skal blive bedre
Christina Busk peger også på, at Danmark til forskel for så mange andre lande har et effektivt affaldssystem, men at det faktum ikke må blive en sovepude:

-    Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark er rigtig gode til at håndtere vores affald – både når vi sammenligner os med andre EU-lande og ikke mindst i forhold til asiatiske lande, som er de helt store syndere i forhold til plast i havet.

-    Vi skal i Danmark selvfølgelig stræbe efter at rykke os i en positiv retning, og det kan vi bl.a. gøre ved at designe produkterne smartere og samtidig opfordre forbrugerne til at bruge en skraldespand, når de har været en tur på stranden eller i skoven. Hvis både industri, myndigheder og forbrugere alle sammen tager en smule mere ansvar, så kan vi nå rigtig langt. Det behøver ikke være raketvidenskab at gøre det lidt bedre, siger hun

Plastindustrien har været initiativtager til Forum for cirkulær plastemballage, der i sidste uge lancerede en række anbefalinger til, hvordan Danmark fremadrettet kan designe emballage, så de i højere grad er egnet til genbrug og genanvendelse.

-lipe

23/5 2018