Ny teknologi til genanvendelse af PUR-plast

Ny teknologi til genanvendelse af PUR-plast

Et dansk samarbejde mellem virksomheder og forskere vil udvikle helt ny metode der kan være med til at reducere olieforbrug og co2-udledning, og samtidigt blive en rigtig god forretning for danske virksomheder

PUR er et højteknologisk plastmateriale, som indgår i et væld af produkter fra vores dagligdag. Man finder det i alt fra isoleringsmateriale over sko, møbler og madrasser til vindmøller.

For at PUR fra fx sko, madrasser og isolering kan genanvendes i nye tilsvarende produkter skal det først neddeles inden det kan indgå i de nye teknologier udviklet i RePURpose.

I dag bliver plasten kun genanvendes i mindre grad, og derfor ender mange tons på verdensplan enten på forbrændingsanlæg til energigenvinding eller pålossepladser.

Men det skal der laves om på. Seks af de førende danske virksomheder med relation til den danske PUR-industri vil være de bedste i verden til at genanvende PUR-plast. Det er Dan-Foam ApS, Ecco Sko A/S, H.J.Hansen, Tinby A/S, Logstor A/S og Covestro A/S. Ud over de tiltag virksomhederne i dag har sat i værk på området, skal der mere til. Derfor er de nu gået sammen med bl.a. danske forskere fra Teknologisk Institut og Aarhus Universitet, der skal udvikle nye, banebrydende teknologier til at genanvende PUR.

11 millioner kroner i projektstøtte
Innovationsfonden har investeret 11 mio. kr. i projektet, som kan gøre danske virksomheder førende i verden, når det kommer til genanvendelse af PUR-plast.

- Der findes i dag ingen gode løsninger til at genanvende PUR, og det er netop det projektet vil løse med støtte fra Innnovationsfonden. Det gør vi ved at bringe verdens bedste forskere, teknologiudviklere og førende virksomheder sammen og herigennem bringe denne type plast ind i en helt ny cirkulær økonomi, siger seniorspecialist Anders T. Lindhardt fra Teknologisk Institut.

To nye teknologier
Globalt set ender hele 95 procent af alt PUR med at blive brugt til energigenvinding på forbrændingsanlæg eller at ende som værdiløst affald på lossepladser. Ganske simpelt fordi eksisterende teknologier til at genanvende PUR ikke er gode nok. Det nye danske projekt, der skal udvikle genanvendelsesteknologier til PUR-plast, vil ikke blot kun spare store mængder af olie, når plasten fremstilles, men også medføre en markant reduktion i verdens CO 2 udledning, når plastikmaterialet ikke længere brændes af til energigenvinding på forbrændingsanlæg.

- Potentielt kan vores projekt resultere i en fremtid, hvor mange tons polyurethane genanvendes i nye produkter og ikke ender på lossepladser og forbrændingsanlæg. Projektet har et stort vækstpotentiale og vil styrke dansk industris konkurrenceevne globalt. Samtidig vil det positionere Danmark endnu stærkere i forhold til reduktionen af CO2-udledning, cirkulær økonomi og den grønne dagsorden, siger Anders T. Lindhardt.

Helt konkret vil forskerne i projektet udvikle to teknologier. Den første metode fokuserer på materiale, der går tabt under produktion af PUR-produkter, hvor den anden metode vil dekonstruere PUR-affald - også det som har være ude hos forbrugeren - til dets originale byggesten kaldet monomere. Begge metoder genskaber polyurethane som dermed kan bruges i helt nye produkter -til gavn for klimaet og dansk erhvervsliv.

Fakta:
Innovationsfondens investering: 11 mio. kr.
Samlet budget: 19 mio. kr.
Varighed: 3 år
Officiel titel: RePURpose

-lipe

13/10 2019