Mulighed for mere genanvendt plast til fødevareemballage Projektpartnere på besøg hos Aage Vestergaard Larsen. Foto: Plastindustrien

Mulighed for mere genanvendt plast til fødevareemballage

Et nyt projekt skal vise, om man kan genanvende flere plasttyper i så høj en kvalitet, at det kan godkendes til produktion af fødevareemballage i. Projektet har netop fået bevilget en millionstøtte af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen

Et nyt projekt skal vise, om man kan genanvende flere plasttyper i så høj en kvalitet, at det kan godkendes til produktion af fødevareemballage i. Projektet har netop fået bevilget en millionstøtte af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen

At få husstandssorteret plastaffald i PE og PP oparbejdet i en høj kvalitet, så det kan sendes tilbage som nye emballageprodukter til de private borgere, det har længe været et ønskescenarie for mange private borgere såvel som for detailhandlen, erhvervsdrivende og plastbranchen i det hele taget.

Det ønske har virket som uopnåeligt grundet bl.a. manglende forsorteringskapacitet samt genanvendelsesanlæg med den rigtige teknologi.

Nu fortæller Plastindustrien i et nyhedsbrev om et nyt projekt, kaldet Projekt CAPlaF, der står for Cirkulær Anvendelse af Plast til Fødevarer. Det skal undersøge mulighederne for at genanvende plastaffald i så høj kvalitet at det kan godkendes til fødevarekontaktmaterialer.

Desuden vil projektet i høj grad kunne bidrage til, at Danmark når EU’s mål om at genanvende 55 % af plastemballagerne senest i 2030.

Millionstøtte sætter skub under projektet
Nu er de første sorterings- og genanvendelsesanlæg med den rigtige teknologi en realitet i Danmark, og projektet har netop fået bevilget en millionstøtte af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen.

– Støtten fra GUDP gør, at vi kan gå hurtigere i gang og få mere fart på. Samtidig er det en kvalificering af vores idé, at GUDP ser potentialet i den, fremhæver Franz Cuculiza og fortsætter:

– Plast er et unikt materiale og meget velegnet til mekanisk genanvendelse, og vi ser frem til at kunne tage endnu et skridt i vores bestræbelser på at være med til at øge genanvendelsen af husstandssorteret plast i Danmark og vores glæde bliver endnu større ved tanken om at skulle være med til at lave de private borgeres plastaffald om til en fødevaregodkendt plastemballage, som kan komme retur til de private borgere. At der også er et betydelig CO2 udslip at spare ved at bruge genanvendt plast viser at både miljø og den cirkulære økonomi har gavn af at genanvendelse af plast i Danmark øges.

Projektet vil forløbe i tre faser, hvor der fokuseres på rent industrielt plastspild, rent post-consumer plastaffald fra flere kendte kilder, og sidst men ikke mindst fokuseres på husstandssorteret plastaffald.

Projektet kører frem til udgangen af 2023.

-lipe

19/11 2021