Halvanden million kroner til genbrugsplast

Halvanden million kroner til genbrugsplast

Tre projekter med emballage og plastfilm får støtte af Miljø- og fødevareministeriet

Amager Ressourcecenter, Teknologisk Institut og et samarbejde mellem Kellpo A/S og Ernæringsenheden Vest har fået
tildelt hver 500.000 kr. i støtte fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Hver dag produceres op mod 100.000 måltider i danske sygehuskøkkener, og Kellpo og Ernæringsenheden Vest vil nu undersøge, om man kan genanvende engangsplast fra måltiderne i et lukket, cirkulært system.

På Amager vil ressourcenteret udvikle og demonstrere metoder til design af genanvendelige plastemballager atil detailhandlens egne mærkevarer, og Teknologisk Institut vil undersøge og afprøve, om coatet plastfilm fremstillet i samme plasttype kan erstatte lamineret plastfilm fremstillet i flere plasttyper.

- Plastforurening er et stort problem på globalt niveau. Men det betyder ikke, at vi bare skal holde op med at bruge plast, for det er et enormt praktisk materiale. I stedet skal vi blive bedre til at genbruge og genanvende plast. På den måde skåner vi natur og miljø og udnytter materialernes værdi maksimalt. Det er også derfor, at vi støtter projekter som dette, siger Esben Lunde Larsen

Ølkrus bliver til tallerkener på NorthSide
Det er anden gang, at den såkaldte plastemballagepulje støtter projekter. Sidste år støttede puljen blandt andet et projekt på NorthSide festivalen, der indsamlede over 300.000 ølkrus for at genanvende dem i et lukket kredsløb.
- Næste år får festivalgæsterne mad på tallerkener lavet af ølkrusene fra sidste år. Det er den slags projekter, der er
med til at gøre os alle sammen bevidste om det plast, vi bruger, og hvor det ender henne, siger Esben Lunde Larsen.
 
- Jeg er optaget af at gøre noget ved plastforurening, og det kræver en fælles indsats på tværs af landegrænser. Derfor er det vigtigt, at der først på europæisk plan laves en plaststrategi. Derefter vil jeg invitere alle Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan man kan lave en national plasthandlingsplan.

Ud over projektet med emballage til hospitalskøkkener bliver der også givet penge til at udvikle design af genbrugelige plastemballage til detailhandlens private-label produkter, og alternativer til lamineret plastfilm.  

-lipe

22/11 2017