Første produkter skabt med ellers ikke-genanvendelig plast ser dagens lys

Første produkter skabt med ellers ikke-genanvendelig plast ser dagens lys

En lang række plasttyper har ikke tidligere kunne genanvendes, men et pilotprojekt fra BASF har nu resulteret i de første lovende prototyper af den genanvendte plast. Næste skridt er en lovmæssig anerkendelse af processen som genanvendelse for at udbrede metoden til gavn for klimaet

Plasttyper sammensat af forskellige plastmaterialer og plast fra fx madvarer bliver i dag brændt eller sendt på en losseplads mange steder i verden, fordi de ikke kan genanvendes. Et pilotprojekt fra BASF, ChemCycling, har nu resulteret i de første prototyper af produkter produceret med kemisk genanvendt plast.

Emballagevirksomheden Südpack er en af de virksomheder, der er lykkedes med at anvende den kemisk genanvendte plast i produktionen. Virksomheden har produceret en polyamid-film og polythylene-film, som kan anvendes til indpakning af mozzarella. Indtil i dag har emballage med flere lag kun været mulig at genanvende til en vis udstrækning, men med ChemCycling er man tættere på en komplet genanvendelse af hele emballagen.

- Vores pilotprojekt med kunder fra forskellige brancher viser, at produkter lavet ud af kemisk genanvendt råmateriale har den samme høje kvalitet og ydeevne som produkter, der er lavet ud af primær-materialer. ChemCycling vil efter pilotfasen være et vigtigt innovativt supplement til eksisterende processer for genanvendelse for, at vi kan komme udfordringen med plastaffald til livs, siger Mark Meier, der er administrerende direktør og Vice President Nordic/Baltic hos BASF.

En McKinsey-rapport fra december 2018 vurderer, at verden med nuværende og nye processer for genanvendelse som for eksempel kemisk genanvendelse kan nå op på en genanvendelsesgrad for plast på 50 % globalt set i 2030 – i dag er genanvendelsesgraden på bare 16 %. De kemiske genanvendelsesprocesser vil i dette scenarie stå for genanvendelse af 74 millioner ton plast-affald.

Kemisk genanvendelse bør anerkendes som genanvendelse

For at kunne gå fra pilotfasen med kemisk genanvendelse til lancering på markedet er det nødvendigt at få løst en række udfordringer. De eksisterende teknologier til at transformere plast-affald til genanvendte materialer skal færdigudvikles og tilpasses en større industri-skala.

For at kemisk genanvendelse vil blive modtaget positivt af markedet, er det samtidig nødvendigt, at lovgiverne anerkender ChemCycling-processen som genanvendelse. Og det skal defineres, hvordan kemisk genanvendelse kan indgå i beregningen af eksisterende lovbestemte genanvendelsesrater.

-hawin

 

Om ChemCycling
ChemCycling er navnet på BASFs projekt omkring kemisk genanvendelse. Gennem en termo-kemisk proces bliver plast nedbrudt til olie eller gasagtige produkter, der fungerer som råmateriale for produktion af kemi. Disse råmaterialer kan erstatte fossile råmaterialer i produktionen og kan anvendes til at producere nye produkter, herunder plast. Læs mere basf.com/chemcycling eller se videoen med de nye prototyper her.

2/8 2019
 • BrochurerDOWNLOAD
 • RajaPack

  RajaPack

  5.500 emballageprodukter – Leveret indenfor 48/72 timer.
 • Schur

  Schur

  Det kan mærkes overalt
 • Bong

  Bong

  Læs mere om vores konvolut- og Propac emballagesortiment
 • Flexopack

  Flexopack

  BVM Pakkemaskiner
 • Grathwol

  Grathwol

  Din emballagepartner
 • DS Smith

  DS Smith

  Emballageløsninger der optimerer jeres forsyningskæde
 • Stok Emballage

  Stok Emballage

  Alt i forsendelsesemballage
 • RPC Superfos

  RPC Superfos

  SuperLock er plastemballage, der op til tredobler holdbarheden for fødevarer