Forbud mod tynde plastbæreposer sendt i høring

Forbud mod tynde plastbæreposer sendt i høring

Det er snart slut med de lette, tynde poser med hank, mange butikker har udleveret gratis til kunderne. De mindre, tynde poser til frugt og grønt bliver dog stadig lovlige af hensyn til bl.a hygiejnen

Som statsministeren varslede sidste weekend, ønsker regeringen forbud mod uddeling af bæreposer, uanset hvilket materiale de er lavet af. Samtidig forbydes de tynde og lette plastikbæreposer, som mange f.eks. har båret sine pizzaer hjem i. Miljøministeren har nu sendt lovforslaget i høring frem til den 26. september.

- Danmark skal gå forrest for at løse de store globale klima- og miljøproblemer. Regeringen vil en ny retning, vi vil tage ansvar, og vi vil den grønne omstilling. Plastikforurening og overforbrug er en af de store miljøsyndere. Derfor tager vi fat på at forbyde gratis bæreposer af plastik og andre materialer. De nye regler vil betyde, at vi som forbrugere spørger os selv, om vi virkelig har brug for en ny bærepose, når vi handler ind, og at vi bliver bedre til at bruge poserne igen og igen, siger miljøminister Lea Wermelin.

Derfor forbydes de tynde plastikbæreposer, som typisk ikke bliver genbrugt. Samtidig vil der fremover blive krævet betaling for alle øvrige typer bæreposer, også de tykkere bæreposer, som man f.eks. får i tøjforretninger.

Regeringen har valgt, at der skal indføres en minimumspris for bæreposer. På den måde undgås det, at forbuddet om gratis udlevering kan omgås ved f.eks. kun at kræve få øre i betaling. Forbuddet vil desuden gælde alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank. Dog vil de tynde plastikposer til f.eks. frugt og grønt stadig være lovlige af hensyn til bl.a. fødevarehygiejne.

- Vi skal rette op på dårlige vaner, og vores brug-og-smid-væk kultur. Vi skal tænke over vores forbrug, også i dagligdagen. Tempoet i den grønne omstilling skal op, og det her er et vigtigt første skridt mod en grønnere omstilling, siger Lea Wermelin.

Regeringen ønsker desuden at fordoble emballageafgiften. Det vil indgå som en del af finanslovsforhandlingerne.

-lipe

 

 

29/8 2019