Arlas overskudsplast bliver til designerstol

Arlas overskudsplast bliver til designerstol

I et samarbejde med den danske møbelproducent Mater har Arla forlænget levetiden på mere end 500 kilo overskudsplast fra produktionen. Det er nok til 350 stole af typen Conscious, som er det kendte design, møbelarkitekterne Børge Mogensen og Esben Klint udviklede i 1958

Del artiklen på

I foråret 2022 indgik Arla et samarbejde med møbelproducenten Mater om at omdanne overskudsplast fra produktionen på Slagelse Mejeri til tidløse designermøbler. Gennem møbelproducentens patenterede cirkulære materiale Matek®, fremstiller Mater komponenter af kaffeskaller og industriel overskudsplast, som resulterer i et unikt holdbart materiale, der egner sig perfekt til fremstilling af møbler.

Overskudsplast af høj kvalitet
Under samarbejdet har Arla leveret 500 kilo HDPE-plast (high density polyethylen) fra Slagelse Mejeri. Materialet er overskudsplast fra indløbet til den støbeform, som blandt andet Arlas skolemælk støbes i. Overskudsmaterialet er hidtil blevet solgt videre til et firma, som omdanner plasten til ny emballage. Med et årligt overskud på 12-15 tons vil leveringen af overskudsplast til emballagevirksomheden fortsætte som hidtil samtidig med, at en mindre del af materialet går til projektet med Mater.

-At genanvende overskudsplasten fra vores produktion til fx møbler sikrer en mere bæredygtig og optimal udnyttelse af materialet, som forventes at have en levetid på 10-20 år – en betydelig forlængelse af anvendelsesudsigterne for engangs- og genbrugsemballage, udtaler Facility Coordinator Kristian Hede. Han fortæller videre, at stolene i første omgang vil blive brugt i Arlas Café-områder på blandt andet hovedkontoret i Viby J ved Aarhus og på kontoret i Düsseldorf.

Styr på affaldsstrømmene
Hos Mater er de ligeledes tilfredse med den høje kvalitet af såvel samarbejde som materiale, som partnerskabet har resulteret i.

-Arla har været en enorm professionel og engageret partner i vores samarbejde. De har styr på deres affaldsstrømme og har høje bæredygtighedsambitioner - også når det gælder indretningen af deres kontorarealer, lyder det fra Christian Knoth, Sales Director hos Mater.

Conscious – tidløs dansk designklassiker
Mater-stolen Conscious er en relancering af Børge Mogensens stol BM3162 fra 1958, udviklet i samarbejde med Esben Klint. Stolen er oprindeligt tegnet til skolebrug og designet med afsæt i funktionalismen. Det er første gang, at et Børge Mogensens design er relanceret i et materiale, der afviger fra originalen. En materialeændring som Mogensen og Klint-familierne har accepteret ud fra et bæredygtighedsperspektiv.

-Conscious Chair Arla er fremstillet i Matek og får derved et helt unikt udtryk, fordi materialet er fremkommet ved at kombinere forskelligt affald. Sæde og ryg har en dybde og materialitet, der minder om sten, terrazzo eller marmor, men er helt sit eget, udtaler Henrik Marstrand, stifter og Head of Circular Transformation hos Mater.

Conscious-stolen er lavet er FSC-certificeret træ og Mater Circular Materials (Matek), hvor en innovativ teknologi gør det muligt, at upcycle fiber- og plastaffald til et nyt og æstetisk smukt materiale.

Om Mater
Mater blev grundlagt i København i 2006 af Henrik Marstrand og er et banebrydende globalt designbrand med fokus på bæredygtighed og cirkularitet.
Ambitionen var fra starten at inspirere et globalt designpublikum og engagere folk til en bæredygtig tankegang. Mater bruger banebrydende teknologi i produktionen, der gør det muligt at omdanne affaldsmaterialer til møbler. Gennem samarbejde med veletablerede og nye designtalenter skaber Mater tidløse designs på en bæredygtig og ansvarlig måde.

-lipe

1/5 2023